Kasper Buch tildeles ærefuldt musiklegat

”Ekstra motivation til via sin musik, at fortsætte kampen for at bryde tabu og fordomme omkring psykisk sårbarhed”

Fotograf: Privatfoto (venligst udlånt af Kasper Buch)

I går den 7. oktober var der uddeling af det årlige Peter Schmidts LegatHagge’s i Tønder. Legatet har været uddelt til musiklivet i og omkring Tønder siden 2008. I mange år har der været særligt fokus på talentudvikling. Pengene stammer fra arven fra musikeren Peter Schmidt, der slog sine folder i byen på samme tid, som Michael Falch boede i byen – men Peter Schmidt levede en tand for stærkt og døde ung som følge af blandt andet alkoholmisbrug. I 2012 gik legatet f.eks. til en dengang blot 17-årig Jacob Dinesen, der blev tildelt 25.000 kroner til en rejse til USA oget ophold på House of Songs. Siden gik det vidst meget godt !

I år lød legatet på 20.000. Kasper Buch vidste intet andet end at han sammen med to andre var indstillet til legatet, så det var selvfølgelig en rørt, taknemlig og glad Kasper Buch, der modtog prisen. I en Messenger besked til SIDE 33 skrev han i aftes :

Var mundlam da de sagde mit navn. Så tror først det går op for i morgen tidlig

– KaSPER BUCH
FOTO: Nadja Elisabeth Møller Christensen

Herfra skal lyde et ’tillykke med legaget’ til den sympatiske 30-årige singer-songwriter fra Tønder kanten, der jo i dag her på siden har videopremiere på sin tredje single “I’ll Walk You Through the Storm” – der er en forløber for hans kommende kommende andet soloalbum. Sangen tager udgangspunkt i et liv med psykisk sårbarhed.

Aldrig har så mange unge og voksne lidt af angst, depression, stress mv. Årsagerne er der mange og også delte meninger om – og dem skal vi som sådan ikke kloge os på her i et musikmedie.  

Men vi kan tage udgangspunkt i det faktum, at problemet eksisterer, og at behandlingsmuligheder- og tilbud meldes som særdeles utilstrækkelige. Måske fordi det et område, hvor der ikke råbes nok op, fordi det stadig er underligt tabubelagt – samtidig med at der på beskæmmende vis stadig er mange fordomme om de mennesker, der rammes af psykisk sårbarhed.

”De kan vel bare tage sig sammen – tale med sin far, sin mor eller en ven – hvor svært kan det være?” – er en typisk reaktion fra den del af befolkningen, der minder os om at heller ikke helt almindelige medmenneskelige værdier skal tages som en selvfølge anno 2021.    

”Svagpisser” var f.eks. en reaktion som musikeren Kasper Buch mødte – da han åbnede op for sin historie om et liv med angst – i et stærkt interview i Kristeligt Dagblad for nylig.

Kasper Buch er heldigvis en blandt flere og flere modige og stærke musikere – f.eks. Mads Langer, Mathilde Falch, Me and Maria , Pharfar, Katinka Bjerregaard –  der har valgt at favntage tabuet – frem for at lade sig kue af  ”Fordoms Per og de livskloge følgere”. Det gør Kasper Buch ved til koncerter, i tekster og i interview at give noget konkret indsigt og viden om hvor nuanceret og forskelligt at psykisk sårbarhed kan vise sig – og hvor vigtigt det er at det takles både professionelt, konstruktivt og menneskeligt. God nok stærkt gået af det nogle altså vælger at kalde en ‘svagpisser’!

INTERVIEW med KASPER BUCH

Pressefoto

SIDE 33 – Din nye single ‘I’ll Walk You Through the Storm’ – tager afsæt i et meget stærkt men også noget tabubelagt emne om psykisk sårbarhed. Kan du sætte lidt ord på hvordan det er du har oplevet at sårbarhed stadig i 2021 for mange mennesker er et tabu ?

KASPER BUCH – ”Jeg bruger rigtig meget min tid på scenen til at udnytte muligheden for at tale åbent om psykisk sårbarhed, da det er noget vi taler for lidt om i vores samfund. Det er ikke ligefrem det der fylder nyhederne mest og vi hører jo nærmest ofte om en psykiatri der skriger på efter mere personale og ressourcer.

Jeg sætter det derfor på dagsordenen til koncerterne da vi simpelthen er nødt til at tage det mere alvorligt og tale mere om. Faktisk op imod hver 3. Dansker bliver ramt af psykisk sårbarhed og alligevel er det noget vi negligerer og vender den anden kind til?

Oftest hører jeg fra folk, der ikke tør stå frem, at de har følelsen af ensomhed og at de føler sig alene med det de nu slås med, fordi der enten er mangel på sengepladser på psykiatrisk. eller lange ventetider til behandling hos f.eks psykologer.

Forleden læste jeg at der bl.a er 14 ugers ventetid alene i region Syddanmark for at få en tid til en psykolog, hvis man benytter sig af den gratis ordning på psykologhjælp for 18-24 årige. Det har jo kæmpe konsekvenser for rigtig mange mennesker, især dem som udvikler suicidal tanker og faktisk ender med at tage livet af sig selv.

Jeg manglede selv en håndsrækning for 10 år siden, og da jeg ikke selv fik den, synes jeg det er vigtigt at kunne udnytte sin stemme konstruktivt og blive hørt inde for et emne som står mig meget nært for ikke kun mig, men rigtig mange mennesker.”

– Kasper BUCH

SIDE 33 – Du har nævnt, at et aktivt valg har gjort at du dag i dag er fri for din angst – eller i hvert fald er blevet det du kalder ’venner med din angst’. Hvad var det helt konkret for et valg du tog – hvad fremprovokerede det og hvordan fik du ført det ud i livet?

KASPER BUCH ”Jeg prøvede jo nok som de fleste ville gøre, psykologhjælp, medicin, terapi m.m. Men intet synes rigtig at virke for mig, tværtimod fik jeg det værre af medicinen til sidst.

Derfor tog jeg et aktivt valg om at finde ud af at arbejde MED angsten og ikke imod. For arbejdede jeg imod den, ville jeg nok bare stadig sidde derhjemme og isolere mig i min seng. Derfor ville jeg prøve at arbejde med den.

Jeg fandt ud af at min angst tit kom op i mig når der skete noget uventet, eller når en dør lukkede hvor jeg nærmest fik klaustrofobiske træk og havde svært ved at trække vejret.

Jeg tænkte inde i mig, okay; Hvis angsten er en illusion, så kan vi dele min hjerne op i to, den ene halvdel er min illusion, den anden er min bevidsthed som godt ved at der ikke er noget at være bange for, reelt set.

Og derfra blev det nærmest en sport for mig og det var rent ud sagt, pissesvært. Jeg gjorde noget vildt provokerende over for mig selv men også ganske simpelt; Jeg købte en togbillet. For på den måde provokerede jeg mig selv til at få et angstanfald når dørene lukkede i toget og kørte derudaf, men samtidig tvang det min bevidsthed til at sige til mig selv at det var okay, der er ikke noget at være bange for, der sidder mennesker overalt i kupeen, så det værste der kunne ske var jo at jeg besvimede men så var der jo masser af mennesker til at samle mig op.

Jeg stoppede 3 stationer længere henne, det var en kæmpe sejr for mig og jeg begyndte at gentage min succes ad flere gange ugentligt. Det gav mig hele tiden en motivation til at prøve noget nyt og anderledes, for jeg var nu endnu tættere på at komme tilbage til min normale liv og tilværelse igen.”

SIDE 33 – Musikbranchen er jo en ret udadvendt og ofte rent kontant verden. Hvordan spiller den sammen med din sårbarhed? – har musikken i virkeligheden åbnet op for nogle følelser, der kan virke som modvægt til angsten?

KASPER BUCH – ”Uden tvivl, angsten er med til at bære mange af de tekster jeg skriver til mine sange og jeg ville helt sikkert ikke være den foruden den dag i dag når jeg ser hvor jeg står i dag. Man kan så spørge sig selv ad, hvordan havde ens musik været uden angsten? Men det spørgsmål finder jeg aldrig svaret på, så jeg vil nok fortsætte som jeg hidtil har gjort.”

SIDE 33 – Hvordan bruger du i dag – sådan helt generelt – musikken i forhold til det at du har gjort angsten til din ven?

KASPER BUCH – ”Musikken var jo med til at bevise at jeg faktisk kunne noget, skabe noget, noget som folk faktisk gav positivt feedback på og øgede min selvbevidsthed utrolig meget. Jeg plejer at sige til folk når de spørger om jeg er angst inden jeg går på scenen foran folk; Nej jeg er spændt, for angsten er min ven og er med til at jeg finder den ekstra styrke til at give mig selv 120% foran publikum.”

SIDE 33 – Du har på det seneste delt scene med en anden artist – Mathilde Falch – der igennem mange år har været meget åben omkring sårbarhed og misbrug – og været en stærk ambassadør for blandt andet foreningen SIND. Hvad har det betydet for dig personligt at være på ’plakaten’ sammen med en artist og et menneske af den kaliber, der i sjælden grad har formået at få en karriere ’på trods’ og på fightervilje?

KASPER BUCH – ”Mathilde er nok det mest oplagte og bedste valg af artist at spille support for som jeg gjorde her sidst. Jeg tror det er sjældent at man finder en artist som deler samme synspunkter og værdier som en selv og det betød utrolig meget for mig at kunne sparre mig med Mathilde og hendes opfattelse af psykisk sårbarhed og hvilke perspektiver hun oplevede fra scenen. Jeg har taget en hel del med mig videre i bagagen.”

SIDE 33 – Også Mads Langer har for nylig stået frem omkring sin angst. Betyder det noget for dig at opleve, at du langt fra er den eneste på den danske musikscene, der tør at stå frem – som du f.eks. gjorde det for nylig i et stort interview med Kristeligt Dagblad – og der derved forhåbentligt begynder at tegne sig et billede af, at der for alvor bliver slået hul i et tabu, der har eksisteret alt for længe?

KASPER BUCH – ”Jeg hørte godt lidt om at Mads Langer var stået frem, det overraskede mig faktisk, men det gjorde mig samtidig glad at flere mænd turde stå frem.

Min artikel i Kristelig Dagblad udløste et væld af kommentarer, blandt andet skrev en mand på Facebook i en tilstødende kommentar til artiklen: “Mænd er nogen svagpissere og bør tage sig sammen”, hvilket bekræftede mig i at vi stadig lever i et tabubelagt og udefinerbart samfund, fordi hvordan kunne den mand sidde og bekræfte at alle mænd med psykiske lidelser var nogle såkaldte “svagpissere”? Tværtimod gør det os stærkere og definerer os som dem vi er når vi tør stå frem og gøre en forskel for andre mennesker på denne her måde.”

SIDE 33 – Hvis resten af 2021 og det kommende år 2022 skal forløbe bedst muligt for musikeren og mennesket Kasper Buch – hvad tænker du så at du om et års tid kan se tilbage på med særlig glæde og stolthed?

KASPER BUCH  – “Jeg har modtaget en del mails efterfølgende fra folk som simpelthen har taget et “aktivt valg” og sprunget ud af deres komfortzone efter at have hørt om min historie, det giver mig sindssygt meget igen at læse, fordi det bekræfter mig i at der sidder så mange derude som stadigvæk mangler det “skub”.

”Hvis min historie bare har kunne gøre en forskel for bare én, så har det været det hele værd.

– Kasper BUCH

Jeg tør ikke tænke på 2022, fordi 2021 allerede har budt sig på så mange fede oplevelser allerede, jeg tager det som det kommer ”

SIDE 33 – Sidste år blev albummet “Memories” udsendt. Først blev det udgivet som et Southern Sound – men nu står det noteret som et soloalbum? Kan ud forklare lidt nærmere – og måske fortælle lidt om dit gamle band Southern Sound er afsluttet kapitel eller bare nogle der er sat på pause, mens fokus er et andet sted.

KASPER BUCH – ”Meget gerne! Southern Sound var jo mit første rigtige projekt jeg startede tilbage i 2016. Der har været en del udskiftninger undervejs for at finde frem til den rette hylde for mig og musikken, men hvor jeg til sidst sad tilbage med følelsen at vi ikke var en gruppe længere, da mange af de nye medlemmer ikke havde samme relation til navnet som med dem som faktisk startede Southern Sound.

Da jeg så var i studiet i 2019/2020 og albummet ’Memories’ var på sit højeste i produktionen, var der flere vinkler som prikkede til mig og sagde at det var på tide at jeg sprang ud i eget navn.

Jeg tror nok jeg tvivlede en del på mig selv i starten, for ville det blive modtaget lige så godt som med Southern Sound? Til sidst husker jeg at min producer Ulrik spørger mig ad; Kasper, hvad er det egentlig DU vil og hvad er det egentlig ’Memories’ handler om?

Jeg ville selvfølgelig mig det bedste, og albummet handlede jo faktisk om mine egne oplevelser og erindringer. Pladen var nu endt i tryk og da Coronaen var på sit højeste i 2020 følte jeg at tidspunktet var det rette til at ændre kurs (Point This Ship), fordi med al den omstilling folk havde i forvejen til restriktioner m.m. Så ville det ikke berøre folk at jeg tog navneskift til Kasper Buch.

Kort tid efter udgivelsen, besluttede bandet og jeg at fortsætte som Kasper Buch, samt tage vores seneste udgivelse med os under det nye navn, da det var det stærkeste vi havde lavet hidtil og at det simpelthen ikke gav mening at udgive i et fiktivt navn som ingen af de andre havde en holdning eller relation til.

Man kan sige at de fysiske CD’er står der Southern Sound på, det er kun en bonus, for der følger jo en rigtig god fortælling med, hvorimod de nye CD’er står der Kasper Buch på.

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.