Side 33 har mødt FILUKA

”Rap i replikken – men der tegner sig også et billede af meget mere!"

Fotograf: Maria Fremming

Filuka er ikke ’bare’ rapper, sangskriver og musiker – hun er også bestyrer af Galleri Ib Spang Olsen, der ligger i hjertet af København på en sidegade til Strøget.

Og det ikke helt tilfældigt – for hun er rent faktisk barnebarn af Ib Spang Olsen – og han har haft en stor rolle i forhold til hendes egne valg her i livet, og de kreative veje (og til tider omveje) hun vælger.

En snak med Filuka afslører straks et åbent og passioneret menneske, der i en alder af bare 21 år har oplevet langt mere end gennemsnitsdanskeren på den alder.


En person, der har lært at arbejde hårdt og fremadrettet, og lært at bruge de mange erfaringer og den til tider hårde modgang hun har mødt og kæmpet med i forskellige udgaver i såvel teenageår, som i hendes første år på arbejdsmarkedet. Her fik hun tidligt og hurtigt en masse ansvar, som hun i den grad har brugt som affyringsrampe til voksenlivet.

Overforbrug af stimulanser som hash er blevet afløst af en rastløs målrettethed baseret på en både nysgerrigged, sulten, moden og moderlig tilgang til tilværelsen.

For ikke mindst det faktum at hun nu i mange år har løftet et stort arbejdsmæssigt ansvar, som først bestyrer af den nu afviklede lille Ib Spang Olsen butik i Tivoli, og nu i galleriet – sammenholdt med at hun blev ung mor for cirka 2 år siden, har gjort at hun nu kan håndtere hendes indre dæmoner, tvivl og humørsvingninger i en langt mere konstruktiv grad, der ikke kun rummer hende selv som slutresultat.

Man fornemmer hele vejen i snakken masser af varme, passion og ikke mindst humor, som f.eks. historien bag hendes navn Filuka – hvor hun tørt konstaterer at det ikke er mere unikt end at hun blot er opkaldt efter navnet på et pizzeria, som hendes mor holdt meget af dengang. Navnet kunne dog ikke godkendes officielt, så hun blev døbt Fiona Celeste Spang Bergsøe.  

Nu har han altså også efter flere års tilløb fået kickstartet en musikkarriere, der lyder mere end bare lovende.

For med sit debutalbum har hun udgivet noget af det mest spændende, der er hørt indenfor dansk rap siden Danmark mistede legendariske Natasja tilbage i 2007.

Et åbenlyst forbillede og inspirationskilde – ligesom pionerer som MC Einar naturligvis er det. Men ellers kommer inspirationerne mest indefra – for Filuka er i fascinerende grad en DIY woman, hvis glød og skabertrang i den grad smitter når man taler med hende.    

Ikke mindst når talen falder på Ib Spang Olsen – hvis stemme man også hører på et enkelt nummer på debutpladen.

Hun var dårligt blevet teenager da hun døde, men han var en der hele livet havde betydet meget for hende – selvfølgelig mest som det gode menneske han bare var – og som Farfar – men også som en ven og ustoppelig, kompromisløs, fremsynet og kreativ ildsjæl. 

 Til tider føler hun faktisk at han i ånden er med inde over når hun komponerer sin musik – og måske endda i ny og næ sender et lille tegn.

Det mærkes tydeligt at Filuka brænder for både Galleriet, for musikken, og for mor rollen – og det er vigtigt for hende at folk ikke bedømmer hende på alder og køn – men på oplevelsen af mødet med det hun udfører og skaber. 

Som en del af en kunstnerfamilie – hvor også både hendes far og mor har haft utraditionelle kreative job – ved hun at meget kan gå op og ned – og at optur hurtigt kan afløses af en nedtur – og så må man kigge efter nye muligheder.

Så når hun for lavt budget skal lave en video – så tager hun lige nogle kurser osv. i det – lærer sig det, og så laver hun en video – naturligvis med stunt optagelser, som hun selv varetager (for man er vel ikke datter af Lasse Spang Olsen for ingen ting). 

Lige nu er hendes fokus på at skrive flere sange på dansk – der skal resulteret i et nyt album. Der kom også lige undervejs et par sange på engelsk – som er udsendt som digitale singler, men nu er mindsettet igen vendt mod det danske efter hun først havde tænkt sig at hendes næste album skulle være på engelsk.

Noget denne skribent sætter pris på – og forhåbentligt på sigt mange andre. For hun evner i den grad at bruge poesien og sætte den i en nytænkende rap kontekst, hvor der stadig er plads til vrede, opråb og anger – men hvor poesien i det nuancerede danske sprog også løfter det hele op til mere end den forbigående bøvs eller den flygtige provokation, som flere kollegaer i branchen ofte nøjes med. 

Desværre druknede hendes debutudgivelse lidt i et COVD-19 forår, der ikke rummede meget plads til kunst og kultur, og som sådan blev den ikke den kickstart – med deraf følgende LIVE optrædener, som hun havde drømt om. 

Så derfor er hun allerede nu godt i gang med at skrive på et nyt dansksproget album, hvor Ib Spang Olsen her otte år efter hans død med garanti har sat nogle åndelige og tidløse aftryk på slutresultatet. 

En time i selskab med Filuka – som jeg ikke havde mødt før – gav mig i den grad en boblende grundglæde og en tro på, at vi mennesker kan mere end vi tror, hvis vi formår at udnytte nogle af vores bedste sider, lærer af de dårlige, og ellers gør os umage når vi sætter os nogle mål, der langt fra behøver være nogle man kan google sig til eller kan lære om andre steder end i selve livets skole.

Hun er på alle måder udtryksfuld – også via hendes mange tatoveringer, der sandelig også gemmer flere lag af historier.

Mest af alt dog luner historien om at mængden af tatoveringer ikke mindst skyldes at hun gik hen og blev forelsket i tatovøren. Det blev der så ikke blot mange tatoveringer ud af, men også et parforhold og et barn.

Holdning og handling går kort sagt hånd i hånd hos Filuka hele vejen igennem.  

Og at engagementet og gløden i den grad også er til stede når vi efterfølgende sender vores 10 Q&A spørgsmål – og modtager hendes svar – taler heldigvis for sig selv.

Vil du læse det interview kræver det at du er medlem af ”Fællesskabet Side 33”. Det koster blot 33 kr. om året eller 333 om året. Du kan læse nærmere og blive medlem via menupunktet ”Shop – og sikre dig ret til at modtage nyhedsbrevet “Ekstra Nummer” der f.eks. altid indeholder et helt eksklusivt interview med en aktuel artist – samt de varmeste bud fra redaktionens begejstringsbarometer.Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.