ALLAN MORTENSEN & Jens Jefsen Trio – Nyhavns Mindeanker, Copenhagen Jazzfestival – 07.07.22

20220708_001618

Fotograf: Mads Kornum

"Danmarks største soulstemme har ikke tænkt sig at kaste ankeret"

Det var ikke bare solen, der skinnede smukt over Nyhavn i går aftes fra kl. 19. Så man skulle nok være gået til koncert ved mindeankeret, hvis man ville have syn for sagen og varme til sjælen og jazzhænderne ved mødet med en af alletiders bedste og største danske soulstemmer, der var i sjældent fornemt musikalsk selskab,.

Navnet er Allan Mortensen, og som han ikke lægger skjul på, er han folkepensionist, ligesom bassisten Jens Jefsen. Deres fælles historier skruer tiden mere end 50 år tilbage, men her står de begge og ’shiner’ i nuet. Rent faktisk rundede de begge de 76 år i april, men den musik de leverer, sammen med den virtuose pianist Anders Rose og den altid sprudlende trommeslager Søren Frost er også denne dejlige torsdag  fortsat tidløs.

Som han i løbet af 2 x 45 minutter fortolker både klassikere som Knock on Wood og With You in Mind og leverer mindst lige så nævneværdige egne numre som Ku være så godt, Det er liv af rejse, og Gi mig lov, så sidder man tilbage og undrer sig over, at Allan Mortensen aldrig er blevet mere folkelig og et større kommercielt hit end han er nu engang er blevet.

Svaret findes måske i det man også kunne opleve i dagens sammenhængende og velspillede sæt. Det var ingen nemlig hitkaravane – og der kom ikke en jazz/soul udgave af ”Voldsom Volvo” eller ”Musikalske Venner”, men derimod et personlig valg af materiale, der klædte den stadig ualmindeligt velsyngende sanger og hans sans for timing og de rette fraseringer.

Still Hanging On hedder et af hans egne numre fra hans flotte 2017 album ”With You in Mind” indspillet med Jens Jefsen Trio, og det gør han stadig her i 2022, hvor han også i samarbejde med forfatter Thomas Vilhelm udgiver sin selvbiografi ‘Mine mange musikalske venner’, der udgives i slutningen af oktober/starten af november via Forlaget Momenta.

Og mon ikke vi via den bog bliver lidt klogere på, hvorfor Allan Mortensens karriere har taget den usædvanlige – og udefra set – ret ujævne form, og måske også røber hemmeligheden om hvordan filan han vokalmæssigt og musikalsk stadig kan fremstå i så god form, som den et begejstret publikum i hjertet af KBH igen fik beviset på i går.  

En dansk musiklegende var i byen. Det må snart være på tide at han hyldes som en sådan.

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.