Antonio Dayyani Sextet, Ideal Bar VEGA, 9.2.24

426613072_10160116481802987_2814266054314474948_n

Fotograf: Brian Petro

Nordisk fred og indre ro i vinterkulden
af Brian Petro

En frostkold fredag aften under Vinterjazz fik Vega besøg, i et tætpakket Ideal Bar, af en ret enestående sekstet med helt unge musikere fra Aarhus, ledet af den talentfulde trommeslager Antonio Dayyani. Nevø til den dansk-iranske sangerinde Camilla Dayyani. Bandnavnet i sig selv afslørede ikke meget om, hvad der ventede en, så man blev hurtigt overrasket. Alene instrument-besætningen fik en til at spærre både ører og øjne op: trommer, piano, fluegelhorn, kontrabas, guitar og pedal steel guitar. Og da det roligt voksende lydbillede i løbet af aftenen bredte sine vinger helt ud var man bjergtaget af den hårfine balance mellem nordisk folketone og støvet Americana. En kombi, der har vist sig for alvor at rykke i ny dansk jazz.

Antonio Dayyani er på ingen måde typen, der har travlt med at promovere sig i sammenhængen. Med tilbagelænet overblik giver han rigeligt plads til de bærende solister, hvor ikke mindst trompetisten Jon Askjærs æteriske spil og pedal steel-guitaristen, Magnus Tækker, smukke farvelægning fik lov at fylde og vække begejstring. Der blev også plads til 2 trio-stykker fremført af Askjær, pianist Andrea Maagaard og bassist Harald Hagelskjær, som til daglig udgør trioen Nordlys. Musikken var en blanding af helt nyskrevne numre til et kommende album og materiale fra sextettens debut-plade fra 2022 med den iøjnefaldende titel Herfra kan det kun gå to veje. Varierede originalnumre fra kapelmesteren krydret med to covernumre, der var hele aftenen værd: C.V Jørgensens Sæsonen er slut, som mange fans vil elske fra albummet Tidens Tern, og et gribende smukt arrangement af den svenske folkevise, Vem kan segla förutan vind, med en hårrejsende intro fra Magnus Tækker.

Ideal Bar er som spillested ikke ”ideelt” til et stort publikum. Ganske få og hårde siddepladser på bænke langs væggene og et par caféborde levner ikke plads til ro og koncentration under koncerten. Man må stå tæt sammen i grupper, eller sidde på gulvet, hvor man, pga den manglende garderobe, må leve med at jakker og tasker bliver trådt på i den dunkle belysning. Med en nøgtern konstatering af, at det kan gøres meget bedre, bliver det sidste ord: Totaloplevelsen af de velspillede krystalklare toner fra Antonio Dayyani og hans fine hold af musikere vandt suverænt over logistik og irritationsmomenter. Det blev en mindeværdig og smuk aften.

Antonio Dayyani (tr), Andrea Maagaard (p), Harald Hagelskjær (b), Jon Askjær (tp, flh), Cahlo Heyman (g), Magnus Tækker (pedal steel).
Picture of EHDK

EHDK

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.