B. Joe – Kulturhuset Islands Brygge – 20.09.22

B. Joe af Maria Fremming (13)

Fotograf: Maria Fremming

”En jubilæumsfest i kærlighedens og de langtidsholdbare sanges navn”

I år er det 30 år siden at bandet – dengang bestående af B. Joe, Nils Krøyer, Jesper Irn, Thomas Johansen – udsendte albummet ”Ready to Ride”.  Et album, der skulle være bandets store internationale satsning efter en vellykket debut, der kommercielt set dog faldt på gulvet, blandt andet pga. distributionsselskabet bag gik konkurs.

”Ready to Ride” blev indspillet og mixet i det originale Sweet Silence Studios på Amager, med Flemming Rasmussen (Metallica m.fl) bag mixerpulten, og det indeholdt ni stærke melodiske rock-numre. Både musikken og pladecoveret skabte opmærksomhed, og åbnede døre for koncerter i USA og rundt om i Europa, ligesom selveste P3 på det der dengang var hele Danmarks Radios råspillede fra albummet.

Selvom albummet solgte mere end 30.000 eksemplarer, så kom det store internationale gennembrud dog ikke. Så efterfølgende ophørte B-Joe reelt som band, og blev et soloprojekt centreret omkring guitarist, sanger og sangskriver B. Joe Johansen.

Siden har bandet kun været samlet sporadisk med ujævne mellemrum som en klassisk rock trio – dvs. uden Thomas Johansen på keys. Det er iøvrigt den selvsamme trio, som før navneforandringen i 1989 flere år forinden havde optrådt under navnet Azurit.

Som Azurit/B. Joe nåede de i 80’erne og start 90’erne at optræde mere end 1000 gange i den lille Lades Kælder i København, og deres optrædener der er nærmest blevet sagnomspundne, og gav allerede dengang nærmest kultstatus for både stedet og bandet.

Mere end glade minder

Til denne udsolgte jubilæumskoncert mærkes det da også straks, at det er et publikum, der for hovedpartens vedkommende kommer med utallige glade minder fra Lade’s Kælder i bagagen.

Fra aftenens første nummer Rock’n Roll Junkie står det dog klart, at bandet B. Joe ikke kun er kommet for at cruise ned af Memory Lane, men derimod for at bevise at hver eneste af de 30 år gamle sange også holder i 2022.

Det gør de blandt andet fordi de fleste handler om den kærlighed, som er mindst lige så relevant i dag, som for 30 år siden, og som bør være en grundpille for alle uanset køn, alder, religion, hudfarve osv.

Samtidig løftes sangene af det tunge og tætte samspil, der er imellem rytmegruppen – den hardhittende Jesper Irn, og den legesyge bassist Nils Krøyer – og så B. Joe i front. Det er i den grad en helhed, der bevidner at de ligesom publikum er Ready to Ride.

B. Joe supplerer undervejs med gode anekdoter, en kærlig og velvalgt opsang om racisme, og sender hilsner til dem, som vi har mistet undervejs i de 30 år. Blandt andet Steen Lade via sangen All the Nights.

Til stort set alle numre sætter publikum pr. automatik gang i fællessang, og flertallet virker imponerende nok til at kunne hver eneste linje fra alle albummets sange. B. Joe er generelt en generøs strømførende energiforsyning, men sættets ene akustiske indslag – nummeret Lies blegner på ingen måde, og bringer minder tilbage til da ‘unplugged’ bølgen i 90’erne var bedst.

Inden da er 40 Days foldet ud som var det en af det sidste århundredes fedeste rock klassikere, der lige blev shinet op. Sikke da et nummer. Sikke en eksplosiv version, hvor bandet i den grad viser at de er SÅ meget mere end et barband fra ‘way back when’.

Ready to ride – remastret – også i virkeligheden!

Samme tænding og følelse af forløsning opleves i sættets sidste nummer Brand New Start. En titel vi forhåbentlig kan tage for pålydende for at denne trio i de kommende år leverer meget mere sammen LIVE –  men også meget gerne i studiet. Foreløbig kunne de inkarnerede fans glæde sig over at ”Ready to Ride” var genudgivet i en remastret version, som kunne erhverves efter koncerten på CD.     

Udover ’Ready to Ride” numrene, fik vi også lige fire slidstærke perler fra debutalbummet fra 1991 – Little angel, My Angel, Oh Ma og My Friend. Sidstnævnte har fået sit helt eget liv, ved at blive en sang, som B. Joe har fået fortalt bliver brugt i forbindelse med mange begravelser. Og sådan er det jo med Rock and roll, når det er bedst. Det rummer det hele – både liv, og død, og alt det ind i mellem.

Denne aften kunne ikke blive mere levende, og der var ingen tvivl om, at hver eneste én i salen mente det fra deres bankende musikhjerte, da de storskrålede med på omkvædet til ekstranummeret Dont’ Wanna Lose You.

Det blev til en eventyrlig rock’n roll rejse på lidt over 1½ time, og det behøver heldigvis ikke at være en engangsforestilling. For B. Joe kører videre i jubilæumskarussellen, når de går på scenen den 6. Oktober på HARDROCK CAFE i KBH, og den 18. november på Tante Olga i Randers. Der er utroligt nok i skrivende stund stadig ledige billetter begge steder.  

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.