Billy Cross & Mike Andersen – KULTURIUM, Ishøj – 19.02.2023

Billy Cross og MIke Andersen af Sven L.jpg 2

Fotograf: Sven Levandowsky

“Turneafslutning pegede frem mod mere”

”Det er vores sidste job på turen, så ude bagved har vi opført os som to efterskoleelever, der hele tiden går og siger til hinanden … vi skal holde kontakten”.  

Nogenlunde sådan indledte Mike Andersen sin præsentation af det unikke samarbejde, sammenhold og venskab som han og Billy Cross har opbygget, siden de for alvor blev sat sammen i forbindelse med Chuck Berry Tribute koncertrækken tilbage i starten 2020, og tydeligvis har udbygget på denne tour med hele 13 koncerter på blot 15 dage.

De to behøver med deres respektive CV’er næppe nogen nærmere præsentation, for de har begge markeret sig inden for hver deres musikalske territorium ud fra – har det vist sig – meget fælles referencerammer. Billy Cross har naturligvis været en del af gamet noget længere end Mike Andersen, der da heller ikke lagde skjul på, at da han i 2020 besøgte Billy Cross i hans store lejlighed i hjertet af København og stod op til friskbagt brød inden endnu en sangskriverdag sammen med Cross, mest af alt bare tænkte ”I MADE IT”.

For som for så mange andre danske musikere har Billy Cross også for Mike Andersen været en karakter og stor personlighed, siden Cross for alvor gjorde sit indtog i Danmark for over 40 år siden, som guitarist, sangskriver og producer m.v.

Billy Cross var præcis det modspil og det selskab, som Mike Andersen havde behov for da han under Corona’en var ved at blive vanvittig af at hans koncertkalender for året var ændret fra 100 til nul. De to rastløse sjæle mødtes, og ærlig musik opstod.

For nok er Billy Cross kendt som venligheden selv, med det charmerende smil, men han er også meget direkte når man spørger om hans mening om tingene. Så beskeden til Mike Andersen var klar ‘you already got enough of sad songs and depressive shit’.

Den udfordring forstod Mike Andersen, og sammenkoblingen af denne legendariske ’bad ass rock’n roller’ og den følsomme youngster ‘Big Mike’ har vist sig at være god kemi til sangskrivningen, der ifølge præsentationen denne aften ofte er kommet forbløffende let til det nye sangskriverpar.   

Koncerten var opbygget af 2 sæt af godt 45 minutter hver, primært bestående af helt nye Cross/Andersen numre, suppleret af et par covernumre og nogle af deres egne velkendte numre.

Den kombination fungerede temmelig godt, og levende, selvom det til tider måske også blev en kende for jovialt og hyggeligt. Undervejs kunne man godt have tænkt sig at de slap ’håndbremsen’ lidt mere, som de f.eks. endelig gjorde for alvor afslutningsvis i andet sæts sidste nummer ”Get It All right”.

Men skal vi ikke satse på at det sker næste gang de tager på tourne sammen, og forhåbentligt med en fælles album i bagagen. For en ting var tydeligt. De nød det. Publikum nød det. Det kaldte på mere.

Mange af de nye numre havde bestemt potentiale til at blive foldet yderligere ud. Titlerne blev kun i få tilfælde præsenteret, så de efterfølgende benævnte numre er ‘bedste bud´på titler herfra – men ”Souls On fire”, ”Shake it Up” og ”I Can’t let go”, der med dobbeltsidig guitar strengeleg lukkede første sæt var alle den slags sange, som man forhåbentlig får mulighed for at høre igen.

I andet sæt var det udover den allerede nævnte ”Get It All Right” nye numre som ”Couple Of days”,  ”Pack Your Bags” og ikke mindst aftenens måske bedste nummer med den geniale titel ”I Was Better Before I was Good”. En sang skrevet på en refleksion over at nok bliver man på mange måder bedre og mere velovervejet med alderen, men til gengæld forsvinder noget af det impulsive og eksplosive. Sangen kom sig af at Mike Andersen havde fundet en optagelse af sig selv som 19-årig, hvor han havde spillet en guitarsolo, som han i dag tænkte, at den kunne han da bare ikke på nogen måde evne at gentage. Billy Cross kunne så tørt konstatere, at da han var 19 år var der ikke opfundet båndoptagere, så sådan nogle oplevelser var han fri for.

Jo tak, det var et par afslappede og veloplagte aktører der var på scenen, også selvom Billy Cross stadig var plaget af at han i forrige uge mistede stemmen i Haderslev. Selvom det var sammenhængskraften, der var i fokus, gav de også undervejs hinanden lov til at ‘shine’ hver især.

Mike Andersen satte en tyk streg under at hans ”Over you” og ”One million mile” er små eviggrønne perler, og Billy Cross beviste at han er bare er bedst når rock’n roll attituden skinner igennem, som på ”We Got a Good Thing Going” hentet fra hans seneste 2021 udgivelse ”The Prettiest Train”.

Det var dog et nummer som ”Running on Rage” der for alvor understregede, at Billy Cross når han er absolut bedst, mestrer at skrive sange på et niveau, der lægger sig i kredsen lige omkring Bob Dylan & The Band. Nummeret er med på det aktuelle album ”Copenhagen Skyline”, som han har udgivet som Dissing, Las & Cross. En konstellation han inden længe drager på turne med. Et lille mesterværk af et nummer, som også i denne version med Mike Andersen som leadvokalist i stedet for Rasmus Dissing, i den grad var en prik over i’et, og det der gjorde at den gode kemi for en stund udviklede sig til ren magi.  

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.