Dan Smalley – Hellested Forsamlingshus – 21.03.2024

Dan Smalley af Maria Fremming (10)

Fotograf: Maria Fremming

”The Real Deal” 

Dan Smalley er en 38- årig amerikansk singer-songwriter, der kommer direkte fra hjertet af Nashville. Lige nu er han på en Danmarksturne, og koncerten her i Hellested Forsamlingshus var den første af syv.

Det er hans fjerde besøg i Danmark. Baggrunden er de efterhånden veletablerede Nashville Night koncerter og festivaler, der siden 2019 har været afholdt rundt om i Danmark. et koncept, der er skabt og udviklet af musiker Stefan Mørk, der gør et kæmpe stykke arbejde for at interessen i Danmark vokser omkring Countrymusik, og den ægte Nashville vibes kan opleves her i landet.

På en lidt trist gråvejrs torsdag, et sted langt ude på landet i det lokale forsamlingshus i  Hellested, er der gjort klar til en intim solokoncert med Dan Smalley. Den første af fem solokoncerter for derefter at slutte af med to koncerter med ’Full Band’ koncert på Dexter i Odense. Der oser af atmosfære, når man ankommer. Duge og ægte blomster pryder borde samt ægte stearinlys på og omkring scenen, samt en merchandise-bod i det ene hjørne.

Jeg ankommer lidt før koncertstart, for at få en lille uformel snak med Dan Smalley. Vi går en lille tur rundt i området, omgivet af brune pløjede marker, der for mig er en ganske kedelig kulisse, men for Dan Smalley er det drømmen og visionen i hans liv. -At komme rundt i verden og spille sin musik- .  Vi taler lidt om de oplevelser han allerede har med fra Danmark, og en af dem står tydeligere end de andre.

Det er en Tribute to Johnny Cash koncert i 2022 han tænker på. Her havde folkene bag Nashville Night festivalen samlet et husband af danske musikere specielt til lejligheden. Han var meget begejstret for hvor dygtige de danske musikere er og hvor let det var for ham at spille sammen med dem. Især en vis Hr. Lars Skærbæk, og han husker stadig hvordan de begge fyrede en meget elegant fælles guitar solo af.

Dan er indbegrebet af den amerikanske country musik. Han er opvokset på landet, har reddet vilde tyre og heste. Han har levet livet hårdt trods sine kun 38 år. Han har oplevet mere end de fleste, men en nærdøds oplevelse satte punktum for en livsstil, som han nu har lagt bag sig. Denne fortælling og mange andre har han med sig i bagagen som optakt til de forskellige numre fra setlisten.

Denne koncert i Hellested var oprindelig planlagt til Charlottenlund, men billetsalget gik ikke i den rette retning. Kun en uge før flyttede koncerten 80 km sydpå, helt derude hvor kragerne har madpakker med. Med Stefan Mørk ved roret blev koncerten så godt som udsolgt på få dage. Lidt under 200 publikummer i alle aldre var mødt op for at opleve Dan Smalley. Selvom Dan Smalley er ved at opbygge sig en god solid og loyal fanskare i Danmark, var der rigtig mange iblandt publikum denne aften, der ikke kendte ham da de ankom.

En ung mand havde taget hele vejen  fra Århus fordi han havde givet hans mor denne koncert billet i gave, da moderen boede tæt på Charlottenlund Travbane, hvor koncerten var flyttet fra. De valgte at tage hele vejen til Hellested og udtrykte efterfølgende, at det var de meget glade for de havde gjort.

Fra det øjeblik Dan Smalley gik på scenen, var alles opmærksomhed rettet på ham. Siddende på scenen, med sine lånte guitarer, havde han så meget nærvær og kontakt til sit publikum fra starten, og dette formåede han at holde både i første og andet set. Han har en helt speciel lyd, en eminent timing og en smittende humor. Publikum klappede spontant midt i flere numre i løbet af aften, hvor Dan Smalley fik afsløret at han er stor og stolt fan af Kim Larsen, og til denne tour har han taget sin yndlingssang med fra Kim Larsen kæmpe sangskat. ’This is my life’ var til lejligheden svøbt ind i  klædelige country vibes, hvad denne store klassiker sagtens kunne bære, når den blev fortolket på Dan Smalley personlige måde. Der var et par sange mere , der skilte sig lidt mere ud end resten ’Rich and Famous’,  ’Just a Girl’ og ’Lucky’.

Han sang sig ubesværet ind i folks bevidsthed, og ramte klokkerent både i de følelsesladede sange samt i de muntre ’trampe-i-gulvet’ sange. Samtidig var han yderst charmerende og ingen i salen var næppe på noget tidspunkt  i tvivl om, at han er kommet for at blive.

He is the Real Deal

Dan Smalley er forventningsfuld og synes at Danmark og det danske publikum er  “Fabulous” og han håber at der snart dukker endnu en invitation op til Danmark, og meget gerne senere i år til den 4. udgave af Nashville Night i Odense d.13-15 september 2024. 

Picture of Maria Fremming

Maria Fremming

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.