Dansk Melodi Grand Prix 2023 – Arena Næstved – 12.02.2023

405A3875

Fotograf: Maria Fremming

”Folkets vinder måtte se juryens favorit løbe med sejren”

Reiley vandt det Danske Melodi Grand Prix anno 2023 med sangen Breaking My Heart. Bag kunstnernavnet Reiley finder vi en ung mand på 20 år, fra Færøerne, og med det borgerlige navn Rani Petersen.

Han var meget ydmyg og stolt samt en smule genert efter sin overraskende sejr, men gjorde det klart at han ønsker at gøre Danmark stolt til Eurovision i Liverpool til Maj.

Reiley har omkring 11 millioner følger på TikTok, men hans dagligdag på Færøerne, har indtil i går været helt som andres, når han var i det offentlige rum. Dette har nok over natten ændret sig efter denne sejr, der blev sikret på baggrund af den vægt, som juryens stemmer havde.

Juryen der bestod af Emmelie de Forest, Ole Tøpholm, Anders SG, Cutfather og Annika Aakjær havde Reiley’s popbasker, som den klare vinder, men folkets vinder var Nicklas Sonne og hans rock ruskende bidrag ”Freedom”.

Dagen derpå har der været meget omtale af ’APP skandalen’. Og ja, det blev en af længste afstemninger nogensinde, da teknikken drillede og der kunne ikke stemmes ordentligt i DR’s APP pga nogle belastningsrelaterede serverproblemer. DR havde valgt en ny APP udbyder, og det valg faldt altså ikke helt så heldigt ud.

Det gjorde det til gengæld, at de for første gang havde valgt at bruge Arena Næstved som kulisse.

Folkene bag Arena Næstved forstod i den grad at skabe rammerne for en fest, hvor alt andet end omtalte APP bare kørte på skinner, og hvor man som presse virkelig fik optimale arbejdsforhold, og oveni følte sig både velkommen og hele tiden godt opdateret. Man erfarede hurtigt, at stedets slogan – “Vi skaber øjeblikke af lykke” – er mere end bare ord.  

Det var deres første arrangement af den størrelse, men alligevel må det siges at afviklingen gik over alle forventninger. Det spillede kort sagt.

Der var mødt omkring 3000 publikummer op, og vanen tro var der en del, der var klædt i glitter og pailletter, og i højt humør. Mange fra nærområdet var tilstede , hvilket måske også skyldes, at den lokale komiker Heino Hansen var vært for showet sammen med Tina Müller.

Pga. APP problemerne kom de to på overarbejde, men formåede alligevel at være med til at sikre, at der hele aftenen igennem var en herlig feststemning i hele hallen, og en luft, der var fuld af kærlighed og opbakning fra et veloplagt publikum.  

Bedste live oplevelse

Nicklas Sonne, der som nævnt optrådte med sangen Freedom, satte simpelthen salen i brand med sin optræden. Der var så meget tryk på i de tre minutter, hvor han og bandet havde hele salen med sig, og jublen tog til da Nicklas Sonne sprang ned fra scenen og rockede sammen med det publikum, der stod helt ved scenekanten. Freedom er et nummer med masser af power og nerve, og Nicklas er en vild sprællemand, der forstår præcis hvad en god rocksang skal kunne, og det fik vi alle lov at dele med ham. Han nåede helt ud til de bagerste rækker i salen og altså også helt hjem i danskernes stuer.

Hvis man vil se mere til ham i den kommende tid indgår han i et overraskende samarbejde med komikeren Thomas Hartman. De to laver en kombination af standupcomedy og rockkoncert under titlen ”Sonne og Hartmann – Rock’n’Roll With The Punches”. Der er foreløbig planlagt to shows – den 8. marts på Voxhall i Århus, og dagens efter på Hotel Cecil i København.

Bedste sangskriver

Micky Skeel – der både er skuespiller, sanger og sangskriver, har i mange år skrevet sange både til sig selv og andre artister – f.eks. til Gulddreng, Anne Gadegaard og Cliff Richard. Sangen han stillede op med i år hed Glansbillede – og er en sang, som Micky har skrevet til sig selv. En sang, der handler om at hvile i det uperfekte, for vi har alle gode og dårlige dage, og det er helt okay at man ikke har styr på det hele. Så brænd dit Glansbillede og nyd hvem du er, er det klare budskab. Micky Skeel kom forbi Presselogen efter showet og fortalte at han var meget glad og tilfreds med sin placering som nummer tre – for han som han sagde; “jeg laver musik til folket og ikke til smagsdommere” – og med glimt i øjet fik han tilføjet, at han da har planer om at skrive en vindersang på et tidspunkt.

Bedste Sceneshow

Mariyah LeBerg formåede med hendes bidrag Human, at gøre sangen og hele stemningen omkring til noget helt særligt.Hun startede langt oppe på scenen siddende på et lift, hvor hun så blev sænket ned. Alt imens der blev sunget, formåede den friske sangerinde at tage alt sit tøj og udstyr af, så hun blot stod tilbage i et ganske let kostume, der skulle signalere nøgenhed, inden hun blev svøbt ind i grønne grene. Historien i hendes sang stemte så forrygende godt med koreografien og sceneopsætningen, at man som tilskuer ikke kun blev fortryllet af en smuk stemme i en smuk krop, men forstod selve meningen med at være Human.

Bedste ekstravagante optræden

Søren Torpegaard Lund har stor erfaring på musicalscenen. For nylig havde han hovedrollen som “Tony” i Det kongelige Teaters opsætning af klassikeren “West Side Story” der foregik i Operaen i København. I de unge år censurerede Søren Torpegaard Lund meget sig selv, men på et ophold på en musikalsk efterskole, mærkede han at det var okay at være den man er. Søren kunne med sangen Lige Her vise os alle hvem han er nu. Det var tydeligt at mærke at artist og sang i den grad passede sammen, og også matchede hans store stemme. Lige Her, de er skrevet af nogle af tidens fremmeste danske sangskrivere Tim Schou, Martin Palme Skriver, og Lasse Storm Olsen er en lille fin og sårbar ballade, der i sin enkle form blev fremført så ekstravagant, at det udløste et kæmpe bifald fra salen.

Bedste Diva

Maja Barløse har en bachelor fra sangskriverlinjen på Konservatoriet. Hun flyttede til New York som 20-årig,  hvor hun kickstartede sin karriere. Her spillede på flere af byens store og små spillesteder og på bl.a. Times Square. Maja lærte alt, hvad hun nu ved om musikbranchen derovre, og ved siden af, at lave eget pladeselskab, sætte egne koncerter op, og selv lave musikvideoer, promovere, booke, producere, skrive sange osv. Denne erfaring bringer Maja nu i spil som sit nye alias Maia maia

Maia maia og sangen Beautiful Bullshit, blev fremført med så meget kvindelig charme og selvtillid. Maja optrådte med et lunt glimt i øjet, og en farverig og sanselig attitude og et fantastisk humør, som henførte og forførte os alle. Der blev drysset lidt drama i salen i form af et eminent flot sceneshow, hvor Maia maia også tog sig en tur på en lang catwalk ind i salen, mellem publikum, hvilket udløste et intimt og intenst moment i det storslåede sceneshow.

Bedste romantiske øjeblik

Eyjaa med sangen “I Was Gona Marry Him. Eyjaa en dansk/islands søskendeduo, bestående af Sara og Brynja, som har et stærkt bånd til hinanden gennem deres fælles musik interesse, der går helt tilbage til barndommen.

Det bånd kunne både høres og mærkes, da de optrådte sammen på den store scene. Med sarte og bløde danse moves, indhyllet i et tykt tågeslør, fik de deres udtryk og sang til fremstå både romantisk og elegant.

Gode pauseindslag

Alt i alt utrolig flot underholdning i et varieret men også lidt ujævnt musikalsk terræn. Det tidligere FCK-talent Frederik Leopold fik ikke sit gennembrud, som sanger denne aften, hvor han i modsætning til mange af hans konkurrenter slet ikke kom i mål, mest af alt fordi han ikke rigtigt formåede at komme ud over scenekanten.   

Ud over scenekanten kom til gengæld gruppen Kalush Orchestra, der sidste år vandt Eurovision for Ukraine. De fremførte naturligvis deres vindersang ‘Stefania’, så alle kun kunne kippe med det ukrainske flag af ære og respekt. Aftenens anden gæsteoptræden var fra Svea S, der gav en nyfortolkning af Danmarks første Eurovision-vinder, Dansevise fra 1963.

Og er man nu kommet i rigtigt Grand Prix humør, så er det jo værd at notere sig, at det er de helt unges tur i næste uge, hvor Arena Næstved også lægger matrikel til MGP 2023, der afvikles den 18. februar, med generalprøve dagen før.

Maria Fremming

Maria Fremming

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.