En stille åbning kan godt give larm i sidegaden og omegn

Mike tramp af MF (6)

Fotograf: Maria Fremming

”Skru’ op for nysgerrigheden og modet - og opdag unikke musikalske alternativer – fra Haab til Mike Tramp via Grassolin”

Megen snak om LIVE musik i disse sommermåneder går på – ”Nu skulle jeg have været på Kun For Forrykte Festival,Jelling Festival,Sweden Rock, på Copenhell, på Roskilde Festival,Copenhagen Jazz Festival, på SmukFest” etc.

Savnet fylder forståeligt nok – men med afsavn følger også andre muligheder for at udfylde tomrummet. Koncertoplevelser i andre sammenhænge – i og ved forsamlingshuse, i gårdhaver, på barer, på campingpladser, ved plejehjem, ved biblioteker, ved havne, ved turistattraktioner osv.

Som vi skrev i går, er der i disse dage fuld musik på havnen i Stubbekøbing – hvor lokale kræfter med Flemming Walther-Andersen i spidsen har stablet en slags ”mini Skagen Festival” op.

I samme område sker der også noget den 01. august – når musikeren Danny Wickmann Wouthers – afholder Wickmann Festival i egen store have – med en masse lokale musikere – dvs. fra Nykøbing Falster og omegn – f.eks. Walther, Sorte Fugle, Grassolin, Jakobsen, Rosewood, Øhav og David Mayer.

Lokalt er dog ingenlunde det samme som indspist – snarere tværtimod – så om du lige er fra egnen eller ej – så tjek endelig festivalen ud, hvis du altså er til god gedigen håndspillet kvalitetsmusik med musikere, der har både hjertet med og håndværket i orden. Billetter kan købes via billetto.dk.

Det kan de også til en anden ny – og endnu større festival – Sensommer Open Air. En ny 1-dages festival med intime koncerter, mikrobryg vin og lækker grill-gastronomi, som afholdes den 6. september fra 12 – 21 i udkanten af Næstved – ved mikrobryggeriet Kongebryg.


Målet med festivalen er at skabe en tilbagevendende begivenhed med intime koncerter med rootsrock, nordisk folk og pop, som er med til at styrke det samlede Sydsjællandske kulturliv, med en livsstils -og musikfestival som kvalitetsmæssigt er på linje med landets bedste. Ud fra kendskabet til Kongebryg og de fleste navne på programmet lyder der til at være et ret skridsikkert grundlag for en tilbagevendende succes.

Mike Tramp & venner er hovednavnet på nye intime festival, men billedet kan lige så vel stjæles at nogle af de mange andre stærke navne på plakaten – ikke mindst af manden bag to af årets absolut bedste danske singleudgivelser – ”Vi bliver hjemme i år” og ”Læg dit hjerte i min hånd” ” – Juncker, som dels optræder i eget navn, men også med hans nye duo Gæsterne (med Jonas Breum). De udgav først på året deres første single – der så – i tæt løb med TV-2 og deres ”Den sidste turist i Europa” bare ER årets to bedste danske singler. Og sådan er det. Punktum. To singler – hvor musik og tekst – går op i den højere enhed, som kun de få kan nå – men som kan ramme høj som lav lytter på vejen og bidrage væsentligt hen imod en almen ophøjelse af den musikalske dannelse.


Men programmet rummer nu også andre gode bud – blandet andet Michel Belli, der vel kun har reel konkurrence fra Allan Vegenfeldt (The Sandmen) om at være landets stærkeste rocksanger – kommer, og det samme gør Mathilde Falch, Laura Illeborg & Torben Steno, The Victim, og Daniel Jul. Flot program.


Der er blot 400 siddeplads-billetter i salg og der er mulighed for tilkøb af vinsmagning og madbilletter fra gode lokale leverandører. Desuden vil der være være boder med merchandise og vinylplader. Men det er jo først om 6 uger – og inden da sker der en masse alle mulige andre steder. Vi kan ikke opfange og skrive om det hele.  

Som publikum kræver det lidt mere opsøgende nysgerrighed og lidt mere risikovillighed, men det mod belønnes som ofte med minderige oplevelser af helt uventet karat. Som den gode Kurt Baagø skrev til mig i en hilsen for nylig – ”Hold kæft alle de fede steder i Danmark, jeg allerede HAR opdaget. Benyt-Corona-sommeren til at komme ud i nogle hjørner, du aldrig har været ude i, kan jeg varmt anbefale.”

Og det lige præcis sådan den anderledes virkelighed er derude lige nu. Plejer er død, men det er kreativiteten, idérigdommen og lysten til at spille for folket langt fra. Den stille åbning af LIVE musikken landet rundt har helt bestemt for mange været bedre end ingenting – og har skabt nye måder at opleve musik og fællesskaber omkring den.

Der er nok ikke mange kan følge med i Kurt Baagø’s tempo og turen rundt på billigt rejsepas – men hvis du vil hente lidt inspiration så følg endelig hans private Facebook, hvor han ofte generøst og underholdende deler ud af sine oplevelser.

I aften i Byhaven ved Pumpehuset kan man opleve et at de mest spændende pop-navne lige nu på den danske musikscene – Terese – der var med til det sidste i opløbet om at vinde Karrierekanonen på P3 i år, og som sidste år udgav en af de EP’er jeg med glæde stadig vender tilbage til når jeg trænger til en humørpille uden sødemidler.

Terese spiller 80’er pop i nutidige rammer, der rent faktisk på flere punkter – anno 2020 – giver forbilleder som Anne Linnet og Thomas Helmig et pænt og næstekærligt baghjul.  Bandet går på 19.30 og haven åbner fra kl. 15. Der er GRATIS adgang – dog med begrænset kapacitet – pga. krav om at der kun må være siddepladser.


Og 80’er lyden – bare endnu mere elektronisk og funky, og fuld af skæve overraskelser – leverer Josa Barck også samme sted dagen efter. Han udgav et lovende debutalbum i 2018 og hans nye single ”The Future” sætter i den grad tænding på og vækker erindringer om gode 80’er navne som Men Without Hats, Wang Chung og Alphaville til live – eller et mere nutidigt navn som Empire of the Sun – men alligevel rammer han på en eller måde sin egen stil, som vi her på Side 33 i den grad er nysgerrige på af følge.


Nysgerrig er vi også på Haab – en ny kvartet med Hannah Sommer (kendt fra Rebekka Thornbech’s band) i front. De har på deres første singler i den grad ramt en særegen dream-folk lyd – der rammer bredere end en velkendt hitformular eller opskrift på tidens trends  De spiller som de første i morgen i Byhaven, og ventes at gå på kl. 19.


Håbet af LIVE musik lever i bedste velgående.

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.