GULDIMUND – “Dem, vi plejede at være”

Fotograf: Albumcover

”Kompromisløst album tvinger os, råt for usødet, til at tage stilling til de mørke sider af os selv”.

Kunstneren bag Guldimund er den 30-årige Asger Nordtorp Pedersen, der tidligere har været medlem af blandt andet TÅRN og Blaue Blume. Nu har han helliget sin tid til Guldimund, der er aktuel med sit andet album ”Dem, Vi Plejede At Være”. Og der bliver ikke lagt fingre imellem, når Nordtorp råt for usødet sætter ord på hverdagens mørke sider:

”Jeg skreg så højt af dig i dag,

at jeg ku´se at du blev bange for mig

Og dine bange øjne sagde

at du troede faktisk, at jeg ville slå dig.”

Således indledes åbningsnummeret ”Ikk´endnu”, der ikke lægger skjul på albummets overordnede tematik, der sætter fokus på, hvordan hverdagens frustrationer ligger latent under den polerede facade. Også på albummets titelnummer rammer Nordtorp danskerne, hvor det gør allermest ondt. Med samme lyriske brutalitet sparkes døren hos den danske kernefamilies idyl:

”Jeg kan ikke råbe højt for drengen sover

så jeg prøver på at flå en karklud over

selvom kopper, der bliver knust lyder sjovere”

Det er denne direkthed, der præger albummets numre og på én gang er dens styrke og svaghed. For selvom det er en fornøjelse at lade sig påvirke og ryste af de til tider provokerende tekster, glemmer Nordtorp at overlade lidt til lytterens egen fortolkning. De mange dystre historier skæres ud i pap, og er totalt blottet for ironisk distance til det ønskede budskab. Dette gør, at albummet forekommer en anelse højtidelig og den ønskede effekt udebliver, da moralen bliver for udtalt og ikke bare er en løftet pegefinger, men nærmere et slag med et boldtræ lige på tindingen. Og er der noget danskere ikke er modtagelige overfor, er det direkte konfrontationer, der er vendt imod dem selv. 

Når ”Dem, Vi Plejede At Være” i sidste ende ender som et godt album, skyldes det ikke mindst Nordtorps samarbejde med et yderst imponerende og velspillende band, der udover ham selv består af intet mindre end otte musikere, der pryder det dystre lydbillede med både klarinet, tværfløjte, kor, bas, saxofon, trompet og meget andet. Samarbejdet resulterer i et overordnet udtryk, hvor fusionen mellem sanger og musikere går op i en smuk melodisk helhed, der byder på et utal af lækre detaljer. Desværre er det maleriske lydbillede med til at udpensle den melankolske og dystre lyrik, hvilket gør det samlede album ekstremt tungt med et unuanceret blik på en ellers vigtig tematik.

Stor ros skal der lyde til Asger Nordtorp Pedersen for ikke at gå på kompromis med sig selv og sit album. Det er dog svært at forestille sig, hvornår lysten til et genhør med ”Dem, Vi Plejede At Være”, skulle melde sig. Det tog i hvert fald undertegnede en del lyt at kunne se bort fra de tunge tekster og den stærkt understøttende musik. 

Udgivelsesformat: LP/Digitalt
Udgivelsesdato: 12.02.21 (LP cirka 2 mdr. senere)
Label: Nordic Music Society
Genre: Indie

Leave a Replay

Fotograf: Albumcover

Udgivelsesformat: LP/Digitalt
Udgivelsesdato: 12.02.21 (LP cirka 2 mdr. senere)
Label: Nordic Music Society
Genre: Indie
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.