JACK STILLWATER – “Norwegicana”

Fotograf: ALBUM COVER

“Tænk hvis Bradley Cooper havde sådan en stemme!”

Det norske band er ude med deres fjerde album. De debuterede i 2008, og har med skiftende besætninger efterfølgende udsendt ”Muddy River” i 2012, og så kom hovedværket ”The Farmer Trilogy” i 2016.

Et gennemarbejdet og tematisk album om den norske udvandring til USA, der begyndte omkring midten 1800 tallet.

Teksterne skabt af sangeren Terje Espenes, der sammen med guitarist Morten Huseby er dem, der har været de gennemgående figurer i bandet på alle fire album.

Musikken – som skrives af bandet i fællesskab – er tydeligt inspireret af amerikansk roots, folk og country-rock. Navne som Townes Van Zandt, Steve Earle, Tom Petty, John Hiatt og John Moreland kommer undervejs op på nethinden, som relaterede artister.

Men den tyktflydende Americana sound har også noget norsk højfjelds solskinsrock i sig – og et ekko af den nordiske melankoli.

Og så har Jack Stillwater et afgørende es i ærmet – nemlig en ekstraordinær styrke i form af den varme, bløde, rolige, mørkt tonede vokal som Terje Espenes besidder. For filan da – den kan noget!

Han lyder kort sagt sådan, som man kunne forestille sig at Bradley Cooper i virkeligheden går og drømmer om at lyde – hvis han altså sådan rigtig skulle være sanger! Men OK – han har vidst så nogle andre fortrin.

Men Espenes har altså en stemme, der i den grad drager, og får en til at lytte og til at blive indfanget i musikken.

Jack Stillwater skærer sangene ind til benet – og holder hovedparten af sangene lige omkring de 3 minutter.

Langt hen af vejen holder de sig til en stilsikker melodisk formel – med en bundsolid rytmik – og et tydeligt retningsbestemt drive. Man bliver ikke taget på sengen af overraskelser undervejs.

Mange af numrene er det man kan kalde direkte radiovenlige – og numre som ”Deep Dark Woods” eller ”Sold Down the River” – ville selv på et Tom Petty album have skinnet stolt.

I den mere tilbagelænede afdeling er det især numre som ”My Baby’s Got A Secret” – med et fuldfedt bas beat, og den stemningsfulde ”Foreverman”, som øger chancerne for gåsehud eller ståpels, som det vidst hedder på norsk.

Midtvejs på albummet flirter de med en lidt Chris Issak agtig stemning pånummeret ”Nothing Good Seems To Come” og på ”Follow You Down” og ”BrokenHearted Town” – går der nærmest lidt The Mavericks i den med trompet, og dansable rytmespor.

Samlet set efterlader de et dejligt overbevisende indtryk, og de cementerer uden slinger, at de befinder sig på et højt internationalt niveau for genren.

Udgivelsesformat: LP/CD/Digitalt
Udgivelsesdato: 15.03.19
Label: Inner East Records
Genre: Country-Rock / Roots

Leave a Replay

Fotograf: ALBUM COVER

Udgivelsesformat: LP/CD/Digitalt
Udgivelsesdato: 15.03.19
Label: Inner East Records
Genre: Country-Rock / Roots
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.