Jacob Wendt Jensen & Niels Ole Baadsgaard – ”GASOLIN – Gudernes vilje”

”Ny bog om Gasolin kommer tættere på et stykke Danmarkshistorie – der foregik for fuld musik”

Hvorfor og hvordan kan historien om et band, der eksisterede fra 1969 til 1978, stadig være relevant og interessant i 2021 – og er den ikke allerede fortalt i de utallige bøger, der allerede er skrevet om Gasolin og Kim Larsen. Til det sidste kan der efter læsning af denne bog svares klart ‘NEJ’ . Der er bestemt gemt nyt brændstof til tanken – også selvom du ligesom denne signatur har læst de fleste af dem. Denne bog er nemlig vinklet anderledes og med en mere direkte tilgang til helheden GASOLIN eller Gasoline, som de i første omgang kaldte sig.

Baseret på nyere og aktuelle interviews – tager bogen således udgangspunkt i bandet Gasolin – fællesskabet Gasolin – via de fem hovedpersoner og deres særegne personligheder, der var med på rejsen – Kim Larsen, Franz Beckerlee, Søren Berlev, Wili Jønsson og Bjørn Uglebjerg.

Relevant og interessant er Gasolin af flere årsager. Først og fremmest fordi musikken stadig lyttes på af flere generationer, her 50 år efter at bandets første album udkom i november 1971 – et album, der lagde majestætisk ud med en af de største moderne klassikere overhovedet ”Langebro”.

Bandet har rent faktisk også solgt flere eksemplarer af deres albums efter deres opløsning – og deres musik streames af nye generationer i store milliontal. De er således et band, der har fået en historie, der er fortsat levende, og som bliver fortalt videre fra generation til generation – og ikke mindst samler på tværs af generationer.

Den generation, der var med fra starten, bliver mindre og mindre, idet de fleste af dem, der er tilbage her i livet, nu er omkring de 75 år og opefter. Så skulle den samlende historie om Gasolin skrives med så meget kildemateriale som muligt, så er det med rettidig omhu at Jacob Wendt Jensen (forfatter, journalist, filmkritiker, redaktør og foredragsholder) samt Niels Ole Baadsgaard (civiløkonom og initiativtager til bogen) har kastet sig ud i dette storslåede projekt. Dels forbi, der jo ikke kun er én historie – der er mange versioner af historien om Gasolin – og mange forskellige opfattelser og forskellige erindringer omkring de mange situationer og hændelser på vejen. Og tro mig – der skete meget!  

Forfatterne har på imponerende fået opbygget en bog, der ikke virker som det journalistiske kludetæppe det reelt er med det store kildemateriale, de har haft til rådighed. De har tydeligvis hverken gået efter gossip eller glansbillederne – men efter at komme tættere på hvorfor det hele gik som gik, og sluttede som det sluttede. Den opgave løser forfatterne til noget nær perfektion.  

Bogen er nemlig bygget op i kronologisk orden over 447 sider – på baggrund af erindringer fortalt af mere end 40 forskellige mennesker i kredsen omkring Gasolin – og på baggrund af end 900 citater hentet fra nye og velkendte interviews og tidligere bøger, avisartikler m.v. – og grundige som forfatterne er – naturligvis med klare kildeangivelser bagerst i bogen. Men ellers bygget op i et naturligt forløb med skiftevise udtalelser fra de fem officielle bandmedlemmer – og fra de mange folk, der vær tæt på dem. Der er både flow og retning i fortællingerne, der næsten opleves som en fængende road-movie i bogform.

Via de mange fortællinger kommer man – måske mere end nogensinde – tættere på de fem som individer, men især tættere på den drivkraft, der udviklede Gasolin fra at være et både tvivlende og søgende amatør rock orkester til at være hele Danmarks største rockband. Det var ikke fordi de individuelt udviklede sig til at være de dygtigste på deres instrumenter, men i fællesskabets ånd ramte de en kunstnerisk åre, der var større end dem selv – uagtet de mange indbyrdes kampe og skænderier der var på vejen.

Jeg fascineres af den solidariske drivkraft Gasolin var på mange måder – med f.eks. en helt ligelig fordeling af pengestrømmene, som i øvrigt først kom efter deres opløsning. Da boet blev gjort op i 1978, var der kun gæld tilbage!  Jeg fascineres også af nogle – for mig ukendte anekdoter og detaljer om hvordan nogle af de største sange er opstået – og hvordan tilfældighedernes spil omkring tilblivelsen af selve bandet – pludselig blev til – som Franz Beckerlee så smukt udtrykker det – at ”Guderne vilje” bragte dem til der hvor de står den dag i dag. Som en del af danmarkshistorien. Om det så også er gudernes vilje, at det af bogen også fremgår, at Beckerlee og Larsen ikke fik taget den sidste forsonende snak inden det var for sent er så en anden snak.

Foto: Henrik Hildebrandt

I modsætning til andre bøger eller film om bandet giver bogen her et meget lige fordelt verdensbillede fra de fire gennemgående ’gassers” verdenshjørner. Det her er ikke en bog – der f.eks. ligesom den i øvrigt stærke Anders Østergaard film fra 2006 om Gasolin – mest har fokus på opstarten og Larsen vs. Beckerlee konflikten, og med f.eks. Berlev blot i en lille birolle.  

En vigtig årsag til dette er at forfatterne bag bogen – af netop Anders Østergaard – har fået adgang til cirka de ca. 25 timers interview, der lå til grund hans film. Således var der masser af guldkorn, som ikke kom med i filmen. Det er en stor berigelse for bogen, der derved på mange måder kompenserer for at der naturligvis ikke er helt nye udtalelser fra Kim Larsen – men kun fra primært Beckerlee og Berlev, og lidt færre fra Jønsson.

Bogen efterlader også et markant indtryk af hvor meget bydelen Christianshavn betød for udviklingen af bandet – og i øvrigt stadig betyder den dag i dag for dem i og omkring Gasolin. Historier om mishaget ved ærkerivalerne i Shu-bi-dua, som de delte koncertarrangør med er også medtaget – ligesom man undervejs kommer helt ind i maskinrummet – i studiet – hvor folk som Roy Thomas Baker og ikke mindst Flemming Rasmussen får sat rammende ord på hvorfor at bandet med “Gør det noget” reelt sluttede på toppen af deres ydeevne – selvom der måske kunne have været et album mere i dem, hvis nu …

Jeg sidder med fornemmelse af at jeg er kommet en del tættere på historien om Gasolin og har lært de fem medlemmer bedre at kende hver især. Jeg ved det ikke er hele sandheden – men vi er med garanti kommet tættere på end vi har været og nok nogensinde kommer med denne bog.   

Godt journalistisk arbejde – god læsning, for fuld musik – og med gudernes vilje! Så er det svært at bede om mere! Den bog her dufter af årets mest bredtfavnende musikalske boggave.

Foto: Henrik Hildebrandt
Udgivelsesformat: Bog
Udgivelsesdato: 02.11.21
Label: Politikens Forlag
Genre: Biografi

Leave a Replay

Udgivelsesformat: Bog
Udgivelsesdato: 02.11.21
Label: Politikens Forlag
Genre: Biografi
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.