James Dean Bradfield – “Even In Exile”

Fotograf: Album cover

"Forbilledligt samspil mellem tekst og musik på et poetisk, stærkt og modent rockalbum"

Walisiske James Dean Bradfield har i omkring 30 år været frontfigur i det ikoniske rockband, Manic Street Preachers. Med numre som ”If You Tolerate This Your Children Will Be Next”, ”A Design for Life” og Motorcycle Emptiness” har de for længst skrevet sig over i rockhistorien som et af 90’ernes mest interessante rockband. Nu er Bradfield klar med sit andet studiealbum med titlen ”Even In Exile”.

Et konceptalbum, der hylder den chilenske musiker og aktivist, Victor Jara, der blev henrettet 1973. Alle numre på albummet er skrevet af Bradfields landsmand, poeten Patrick Jones, der er bror til Manic Street Preachers-basisten, Nicky Wire.

At James Dean Bradfield er en formidabel formidler, er ikke overraskende. Er man bekendt med Manic Street Preachers, og har lyttet til deres anmelderroste album, ”Journal for Plague Lovers” fra 2009, ved man nok, at samtlige tekster på albummet var skrevet af bandets tidligere medlem, Richey Edwards, som på mystisk vis forsvandt i 1995 og først i 2008 blev erklæret død.

Åbningsnummeret på ”Even in Exile” hedder ”Recuerda”. Et stærkt nummer, der med det samme slår fast, at Bradfield og Jones har lavet et album med noget på hjerte. Recuerda er det spanske ord for ’at huske’. Og gennem nummeret bliver vi som lytter mindet om alverdens uretfærdigheder begået af diverse statsledere verden over. Heriblandt Augusto Pinochet, der var leder af militærdiktaturet, der regerede Chile, da Victor Jara blev henrettet. Ja, der lægges ikke fingre imellem, når åbningsnummerets går lige i kødet på albummets hensigt og lægger stilen an for resten af albummet.


Albummet består heldigvis af mere end politisk vrede. Meget mere. Fuld af nuancer spænder det vidt fra både smukke ballader, melodisk rock og instrumentale numre. Bradfield er på mange måder en unik musiker, der med ”Even In Exile” på forbilledligt vis både formidler Jones’ ord, men også husker det, der står mellem linjerne, hvilket giver albummet et personligt præg, der både rummer poeten og formidleren.  

Selvom det er Bradfields album, fortjener Patrick Jones at blive nævnt med mere end blot et par ord. En stor del af æren for albummets kvalitet, skyldes, uden skyggen af tvivl, Jones’ evner som poet. Tekstuniverset, der er fuld af respekt for Victor Jara, rummer både vrede, sorg og beundring. Særligt lyrikken til ”There’ll Come a War”, ”Thirty Thousand Bottles” og ”Without Knowing The End”, understreger albummets poetiske styrke. Får lyrikken den rette opmærksomhed, vil den sætte sig uafrysteligt fast.

James Dean Bradfields karismatiske stemme og upolerede udtryk matcher perfekt Jones’ interessante, rå og brutale tekstunivers. Samarbejdet har resulteret i et unikt album, der nok desværre ikke ender med den opmærksomhed, det fortjener.

Udgivelsesformat: LP/CD/digitalt
Udgivelsesdato: 14.08.20
Label: Montyray
Genre: Rock

Leave a Replay

Fotograf: Album cover

Udgivelsesformat: LP/CD/digitalt
Udgivelsesdato: 14.08.20
Label: Montyray
Genre: Rock
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.