40 år med Pretty Maids har resultereret i 16 studiealbum og 4 live udgivelser. 18 musikere har været fast medlem af bandet – otte har været midlertidige medlemmer – men kun to har været med hele vejen! Kenneth Hansen og Paul Christensen – siden 1983 på opfordring fra deres første engelske pladeselskab kendt under deres artistnavne Ken Hammer og Ronnie Atkins. Ronnie i øvrigt hvad fornavn angår opkaldt efter hans favorit sanger på det tidspunkt – Ronnie James Dio, mens baggrunden for efternavnet står i det uvisse.
Reelt er det dog kun Kenneth Hansen, der har været med hele vejen fra bandet blev født. Han stiftede i 1981 bandet Pretty Maids Panic sammen med hans gode ven John. De slettede dog hurtigt Panic, og et par måneder efter mødtes de med Paul, and the rest is history – og det er i den grad en god, vildt underholdende og på mange måder lærerig en af slagsen.
Den 292 sider lange bog er letlæselig og lige på – og er svær at slippe når man er kommet i gang. Den er bygget som et dobbelt interview (uden at spørgsmål fremgår), og er nogenlunde kronologisk opbygget. Man fanges let af den flydende fortælleform, der ret naturligt går på skift mellem de to hovedpersoner, suppleret med mere eller mindre logiske og/eller interessante indspark fra (lidt for få) personager i og omkring Pretty Maids historien.
Forfatter Jan Eriksen har dog kun haft omkring 3 måneder at få bogen færdig i, og det forklarer måske hvorfor nogle at sidehistorierne virker lidt tilfældigt valgt og ikke er specielt bidragende til at komme tættere på en mere samlet historie om Pretty Maids.
I dette format bliver det derfor lidt som ’bare’ at være fluen på væggen når de to heavy hygge-onkler generøst strøer om sig med detaljerige historier uden ret meget filter – selvom de reelt ikke burde kunne huske halvdelen, hvis beskrivelserne af mængderne af alkohol og coke indtagelse holder nogenlunde vand.
”Hvis man kan huske 80’erne – har man ikke oplevet den” – siger Ken Hammer, da også undervejs. Men Pretty Maids var der – og de har været der siden – selvom vejen har været belagt med flere bump end mange nok vil kunne forestille sig, og ikke mindst overleve.
Heldigvis er meget også dokumenteret i form af et fint, fængende og righoldigt billedmateriale i bogen. Æstetisk generer det dog at man ikke har gjort sig den ulejlighed at fjerne den gennemgående fotografs signatur fra originalfotoet, når nu han – John Mortensson aka John-Son – allerede er krediteret ved navns nævnelse i bogen.
Men det er nu småting i det store billede af en bog, der holder hvad den lover – nemlig den ærlige fortælling fra hovedpersonerne selv. Om en karriere på godt og ondt, med held og ikke mindst uheld, med både rigtige valg og rigtigt dårlige valg – og især et venskab, der altså nu har bestået i 40 år – ikke mindst på accept af hinandens styrker, svagheder, forskelligheder – og fokus på det, der samler dem.
Et venskab, hvor hård hud og humor hele vejen har været indgangsnøglen og udgangsreplikken sammen med en fælles kærlighed til musikken – og den livsstil, der følger med. For livet som ’rockstjerne’ indeholder mindst lige så meget lort – som lyserøde skyer – og det er der masser af de mange historier og anekdoter, der underbygger så ganske levende, og derved både bekræfter og afkræfter nogle af myterne om ‘sex, drugs and rock’n roll’.
Ronnie Atkins har dog to gange i årenes løb været tæt på at trække stikket, og forlade Pretty Maids. Men han gjorde aldrig alvor af det. Omkring 2002 var han dog så træt af musikbranchen, at han gik i voksenlære som murer (oprindeligt var han uddannet boghandler). Han gennemførte uddannelsen og arbejdede som håndværker frem til finanskrisen i 2008. Så var det heller ikke sjovt at være murer. I samme periode oplevede Ken Hammer at være død i 3 minutter – og sådan popper der hele tiden små overraskende historier op om stort og småt, som er med til at understrege, at vi har at gøre med to nu granvoksne mænd, der siden de var unge teenagere, som mødtes første gang til en Thin Lizzy koncert har levet efter devisen – ’ hvor der er vilje er der vej’!
Man behøver som sådan ikke at være Pretty Maids hardcore fan for at få noget ud af bogen. Det også bare en underholdende ’lærebog’ om at de kloge til tider narrer de mindre kloge, hvis man f.eks. ikke sætter sig ordentlig ind i kontraktforhold, og derfor er dybt forgældede selvom man har solgt over 2 millioner plader på verdensplan. Det også en tankevækkende historie om at tilfældighedernes spil ofte kun sker, hvis du tager aktiv del i kampen – men også at held, lige så hurtigt kan vende til uheld – og at et godt venskab kan overvinde – NÆSTEN – alt!
Bogen er fuld af historier, der involverer de helt store stjerner og bands, som de herrer er stødt ind i undervejs, med Brian Johnson fra AC/DC som den sødeste og rareste af dem alle. En mand der om sin egen rolle i AC/DC til Ken Hammer f.eks. blot sagde – ”Well, I an the singer in a guitarband, so I just fill in the shades”. Og måske er Ken Hammer faktisk indirekte skyld i at Brian Johnson nu er tilbage som forsanger i AC/DC forbi han har genvundet sin hørelse! Ja, hvordan det hænger sammen, må du finde ud af ved at læse bogen – hvor du blandt meget andet også kan læse om …
- hvorfor Pretty Maids ikke kom med på Rock for Afrika pladen – og hvilken andel Peter A.G, Leif Sylvester og Henning Stærk havde i det
- de mange skiftevis grove og godmodige drillerier af f.eks. Billy Cross, Jørgen Thorup og Ivan Pedersen
- hvorfor Rock Cruice jobbene i 10’erne var lidt af en drøm at deltage i – og hvorfor særligt en af Monsters of Rock koncerterne i 1987 stadig står som en af karrierens største oplevelser.
- resultatet af den private bordfodboldturnering, som de deltog i sammen med en ung kronprins Frederik og mange andre danske musikere
- deres fodboldkampe sammen med Ritchie Blackmore
- hvorfor Ronnie Atkins satte stor pris på sine ture med Avantasia
- hvorfor Biff Clyford fra Saxon er en af de få i bogen, der blive ’hængt ud’ som en bad guy
- hvordan deres tredje album ”Jump the Gun” blev danmarkshistoriens dyreste med en pris på 2,7 millioner
- hvorfor Steffen Jungersen gav “Jump the Gun” bare 1 stjerne i sin anmeldelse i BT
- hvorfor og hvordan at Deep Purple – og særligt Roger Glover – har haft så stort betydning for Pretty Maids karriere
- hvorfor WIG WAM krakket også var en stor og alvorligt økonomisk bet for Pretty Maids
- hvorfor de stadig ærgrer sig over ikke at få brugt deres VIP-billetter til en Bee Gees koncert i USA
- hvordan de oplevede grader af ’Beatles’ agtigt hysteri i Japan … og meget meget andet!
Personligt har jeg aldrig selv mødt disse to åbenlyse personligheder – men med gennemlæsningen af bogen får man en helt naturlig respekt for det de både har opnået, tabt og stået igennem. Desværre er deres fremtid pt. lagt i ’hænderne’ på den alvorlige og livstruende kræftsygdom, som Ronnie Atkins er ramt af. Sygdommen omtales kun meget kort til sidst – hvilket i princippet et OK – selvom det nu er med til at holde distancen til mennesket Paul Christensen – som findes bag rocksangeren Ronnie Atkins – i live. Som læser ville jeg godt lidt tættere på hvordan de to venner – sammen – har tacklet en så svær situation. Vi får blot vinklerne fra dem hver i sær – og det fornemmes f.eks. ikke om de synes det er vigtigt for dem personligt, at kunne give en form for ‘afskedskoncert’ med Pretty Maids.
I den helt taget savner bogen måske lidt fokus på den ’voksne del’ af livet i og omkring Pretty Maids. De første 20 år – de vilde drengerøvs år – meget af vejen sammen med den karismatiske manager Erik Thomsen – fylder mere end 2/3 af bogen. Godt for underholdningen – men det kunne have været fedt at komme lidt længere end til overfladen i forhold til nutiden (de sidste 20 år) og ikke mindst deres genvundne status efter ny pladekontantrakt i 2008 med Frontiers Records – og særligt samarbejdet med producer Jacob Hansen (Volbeat m.fl.) på ”Pandemonium” og de tre efterfølgende meget vellykkede album.
Men altså – Jan Eriksen har helt sikkert – og på kort tid fået strikket en bog sammen, der er “Ready, Hot and Heavy” – og som kan anbefales til alle læselystne, der har en almen interesse i dansk rockhistorie, og i mennesker, der ikke ‘bare’ går det lige vej.
Den 21. oktober kl. 19 er der receptionsfest for bogen på rockklubben High Voltage i hjertet af København. Her vil de to hovedpersoner være tilstede, og man vil kunne købe bogen til receptionspris og få den signeret af de herrer Atkins og Hammer. Derudover vil Jan Eriksen interviewe de to på High Voltages scene og publikum vil også få mulighed for at stille spørgsmål også. Forlaget og rocklubben byder på en stor og gratis fadøl ved ankomst. Arrangementet forventes at vare fra kl. 19:00 til 22:00 – og der er i skrivende stund få billetter á blot kr. 50 tilbage. De kommende dage kan man så møde dem på hjemmebanerne i Horsens, Grenaa og Vejle – se nedenfor.