Jazz Tak – sommerens længste musikfestival er skudt i gang

H9jazz

Fotograf: PRESSEFOTO

”Copenhagen Jazz Festival er en bred vifte af muligheder i hele 24 dage”

Så lykkedes det alligevel for en af de store gode gamle hæderkronede festivaler at gennemføre her i 2021 – på trods ! Copenhagen jazz Festival er nu i gang. Og ligesom det har været tilfældet lige siden starten starten i 1979 er musikken spredt godt ud over hele byen – i år på 100 scener – udendørs og indendørs. Da de store koncerter ikke kan afvikles på grund af de stadig gældende COVID-19 restriktioner er der i år flere koncerter, og flere festivaldage. Festivalen afvikles i år helt frem til 24. juli, men de mest fyldige program dage finder du fra i morgen den 2. juli og frem til og med 10. juli.

Et godt og hurtigt overblik over koncertudvalget kan du finde på www.jazz.dk eller ved at hente appen www.jazz.dk/app. For en ting er sikkert – der er noget for enhver smag, og i alverdens gradbøjninger og udgaver af rytmisk musik. Jazz er blot en delmængde. Og har man tid til ikke kun at spille på de sikre kort, så er der masser af talentmasse at forme sine festivaldage efter.  Nogle koncerter skal der købes billet til – andre er helt og aldeles gratis. Også det kan man orientere sig om via nævnte hjemmeside og app.

Et af de steder hvor der ofte er både guld og grønne skove er hos Bartof Station på Frederiksberg . Her kan man her på selve åbningsdagen – hvis man altså har sikret sig billet til det udsolgte arrangement – opleve uddelingen af den velrenommerede Ben Webster Prisen, der i uddeles i år for 45. gang. I år til bassisterne Thomas Fonnesbæk og Anders ’AC’ Christensen.

Stort tillykke til dem. Begge travle herrer. Fonnesbæk skal optræde hele 17 gange på årets  festival, blandt andet et par gange med Sinne Eeg på musikbaren Drop inn i København. Et af de altid levende og stemningsfulde steder, hvor man virkelig kommer rundt i genrene. Det er f.eks. også her du den 3. juli kan opleve det unge nyskabende – nogle vil kalde det fusionsprægede – jazzband OTOOTO, der med deres nylige debutalbum “This Love Is For You” virkelig fik løftet overlæggeren for årets jazzudgivelser. For ikke at tale om Karmen Röivassepp Quartet – der dagen efter giver to koncerter på samme dag. Karmen Röivassepp er en af den slags sangerinder, der reelt gør stemmen til et instrument, og det har hun givet smukke prøver på sammen med f.eks. Aarhus Jazz Orchestra og ikke mindst som gæst hos Niels Munk på hans fine ”Fantasilaboratoriet”, der udkom først på året. Med i kvartetten finder man i øvrigt så sublime navne som Simon Gorm Eskildsen (p), og Daniel Sommer, som mange nok vil kende fra AddisAbbaBand og OrgelDuo. Sidstnævnte kan også opleves i løbet af festivalen – nemlig den 10. juli hos Musiksyndikatet, som sandelig også er det eneste andet sted der præsenterer  Karmen Röivassepp Quartet. I det hele taget et af de steder, hvor der nærmest hver dag i perioden 2.-10. juli er muligheder for store oplevelser. Tjek deres program ud. Det sværeste bliver med garanti at fravælge.

Det samme gælder for et sted som Halmtorvet 9 –  hvor de I Vesterbros måske hyggeligste gårdhave præsenterer over 50 koncerter, der spænder fra kannibalrytmik og kaskelotmusik til bebop og vokaljazz. Og så får også den elektroniske jazzscene et velfortjent fokus i år. Målet er nemlig at hylde dansk jazzmusiks enorme alsidighed og frisind – og på papiret ligner det at det er lykkedes. Indgangen til gårdhaven hos Halmtorvet 9 vil i øvrigt være en oplevelse i sig selv, idet den vil være badet i blomster under hele jazzfestivalen. Henimod 5000 farverige blomster vil pryde væggene, der under Jazzfestivalen altså vil være en ekstra bonus for jazzfans og blomsterbørn med selfie-trang (se artikel foto).

Det er faktisk umuligt at fremhæve noget i programmet hos Halmtorvet 9 fremfor for andet, men en af årets kommercielt set største overraskelser – kvartetten Hess/Waidtløw/AC/Høyer – der står bag udgivelsen “Portraits in Jazz” – der er blevet streamet i et omfang, der normalt ikke er standard jazz artister tildelt, dufter bestemt af en ’must see’ koncert, og er iøvrigt deres eneste på årets festival. Og selvfølgelig også fordi at førnævnte prismodtager ”AC” er en del af dette stjernehold.

Stjernehold er også det der venter i en anden sammenhæng, hvor man kan opleve ”AC” . Nemlig den 5. juli hvor han er en del af bandet bag Kira Skov til to release koncerter på Bremen Teater i anledning af hendes internationalt roste duet album ”Spirit Tree”. Koncerten kl. 20 er udsolgt , men der er stadig billetter til den kl. 17. Mette Lindberg, Marie Fisker, Stine Grøn, Teitur er med som gæster.

Jazzfestivalen er i det hele taget præget af gæstfrihed, og de unikke sammenrend af musikere. Dagen før kan man – ligeledes på Bremen Teater – se Mourtiz/Hørslev Projektet give releasekoncert for deres nye mesterlige album ”Lykkelige mennesker” – og de har blandt andet Palle Mikkelborg med som gæst.

Er du frisk på en anden genre-fluid udfordring, hvor du mødes af en uortodokse instrumentation og lyden af skandinaviske rødder blandet med global inspiration, improvisation, og melodiske ørehængere – så er det med at tjekke det 10 m/k store TONE OF VOICE ORCHESTRA ud når de den 5. juli spiller i Karens Minde Kulturhus. Orkestret består af hele 4 sangerinder – blandt andre TrineLise Væring, en sækkepibe- og drejelirespiller, en violinist, en bassist, to trommeslagere og ikke mindst Fredrik Lundin på saxofon. De arbejder aktuelt på en debutalbum, der efter sigende skulle vise at de har det hele – festen, dybden, det smukke og det vilde.

Det kan altså foreløbigt tjekkes ud LIVE i den pt. eneste programsatte koncert med orkestret. Og nu vi er omkring Karens Minde Kulturhus er det da værd at bemærke deres øvrige program. I den kommende weekend kan man f.eks. også her høre to af landets absolut mest talentfulde og roste band, der kommer med hver der vidt forskellige bud på hvordan Jazz kan overleveres anno 2021. Abekejser og Hvalfugl har de gode bud og har i øvrigt guitarist Jeppe Lavsen som en bærende og berigende fællesnævner.

Jeg kunne skrive både mig som skribent og dig som læser godt og grundigt træt, hvis jeg skulle blive ved at fremhæve spændende konstellationer og anbefalinger. Så lad mig herfra overlade dig ansvaret for at du selv finder de øjeblikke af lykkelige stunder, der altid er at finde på en festival som Copenhagen Jazz Festival.

Jeg vil dog slutte hvor jeg startede – på det altid passionerede og personlig spillested Bartof Station, der har et par af de koncerter på programmet, som bare må fremhæves fordi de simpelthen kan vise sige at være nogle af de koncerter folk snakker om lang tid efter festivalen er overstået. I skrivende stund er der utroligt nok stadig ledige billetter til dem begge.

Jesper Thilo spiller 18 gange på årets festival – men kun en gang som en del af ”De Tre Tenorer” – der den 7. juli på Bartof Station opfører et regulært saxofonisk mestermøde sammen med de Claus Waidtløw og Jan Harbeck. De bakkes op af Jacob Christoffersen – klaver, Thomas Ovesen – bas, Janus Templeton – trommer – og samlet dufter det af en forrygende jazzaften fuld af spilleglæde, swing og virtuositet!.

Et par dage før kan man opleve en anden form for virtuositet – og måske i højere grand originalitet når det er Ane Trolle og Nikolaj Hess, der indtager kælderen på Frederiksberg til en ’one of a kind’ special duo edition. Begge er de kendt fra utallige forskellige konstellationer – Trolle f.eks. i forbindelse med Balstyrko, Trolle/Siebenhaar og JaConfetti, Trentemøller og Hess fra Hess Is More, Etta Cameron, Live Foyn Friis, Caroline henderson, Savage Rose og Social Club o.m.a.

Denne duokoncert er en udløber af en årrække med talløse improviserede koncerter og late-night jamsessions på Copenhagen Jazzhouse, Kafcafeen, improavantgardetechnodance events i New York og Israel – ofte i samarbejde med Spacelab eller Nikolaj Hess Special, men her i det rene rå duoformat. Det kunne give ekstra plads til Nikolaj Hess’ gyldne touch, unikke groove og melodiøsitet på flyglet og ikke mindst til Ane Trolles helt og aldeles unikke, suveræne stemme og evne til at improvisere både enkle og rigt nuancerede melodier og tekster.

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.