Jelling Festival – 28.05-31.05.19

850_5416

Fotograf: Frank Nielsen

”Fra Barselona til Birthe Kjær via Ballerock - Jelling var en bredside til os alle”

Side 33 havde kulturaktivist Anders Kristensen og fotograf Frank Nielsen afsted på Jelling Festival fra torsdag til lørdag. Onsdagens program er derfor desværre ikke dækket, men gode kilder taler stadig om at Grarup Allstars havde leveret et brag af en koncert, og at det allestedsværende musikalske unikum Palle Hjorth igen igen sprang alle rammer for hvad man kan få ud af et orgel.

Efterfølgende er en sammensætningen af de stemningsrapporter, der under festivalen har været offentliggjort på Facebook. Udover det – henviser vi til tre flotte billedrapportager – en med Little Steven, en med Johnny Madsen/Magtens Korridorer/Mavericks, og sidst men ikke mindst en med de mere end festlige festfyrværkeri-rock bands Skullclub og Padlock Chain.

Torsdag valgte jeg et lyt på The Mavericks, Peter Sommer, Stig Møller og Little Steven, som var den bedste oplevelse længe.

Little Steven er måske bedre kendt som Steven Van Zandt og Bruce Springsteens guitarist og wing man.

Han er nu i gang med sin europæisk Tour og han er mere end still going strong og det er en mega booking af Jelling Festival. Little Steven gav publikum en monsterkoncert med fuld hornsektion, kor og hele udtrækket.

Koncerten er fra første akkord et sydende rhythm & blues og soul orgie. Ja vi står på en pløjemark i kongernes Jelling i småregn, men vi har det som om vi står i New Jersey og det er Stevie Van Zandt der har serve-retten, det eneste minus er at han er lukket ind i et lille “villa telt” og burde have haft store scene – men der var sat plads af til vidunder drengen George Ezra, som faktisk overraskede med et godt liveband.

Modsat The Mavericks som var velspillende, men det var som man siger i Jylland et “Balle job”.

Fredagen var dagen for de unge, de vilde og de underfundige. Jeg havde tre bands på balkortet. Først de unge fra Barselona, der er et lovende bud på fremtidens musik. Jeg kunne ane CV -Jørgensen i al efterskole vildskaben – mange gode tekster og en spændende lyd. Dem vil jeg lytte mere til.

Folkeklubben er de underfundiges klub og alle kan blive medlem hvis man byder ind i fælleskabet. Bandet stræber efter det bedste i menneskeheden og har tekster som rammer lige i hjertet. Bassisten Ida Duelund tilførte bandet nyt liv, med en “brændende” rickenbacker bas. Folkeklubben er en levende podcast – find dem og lyt til dem!

Og de vilde – og de lovløse er Laura Mo og band. Ja de er kun tre, men spiller som det gjaldt livet. Og det gælder livet for Mo og det kan man fornemme i hvert et nummer. Musikken er folkrock og banjopunk tilsat stortromme. Jeg synes Mo er blevet mere sikker og moden i sin musik. Vi fik en dansk udgave af The Clash “ Skal jeg bli´ eller skal jeg gå”.  Tillykke til Mo og band med endnu en musikalsk sejr – og tak for tid til foto session (se nedenstående foto)

Jelling Festivalen kunne lukke og slukke med den glade nyhed, at det igen skete med publikumsrekord og et velfungerende bredt musikprogram, her på sidste dagen f.eks. så forskellige navne som Birthe Kjær , Skullclub, og legenderne ZZ TOP. Og Lørdag på Jelling var i sandhed legendernes aften, men der var også malurt i bægeret.

The Pretenders  – med 69-årige Chrissie Hynde i front – var et af hovednavnene, og de spillede på livet løs, men kom ikke udover scenekanten. Ærgerligt for de har en umiskendelig lyd, men når man hverken vil præsenteres og bare slutter og smutter, så bliver det derefter. Nærmest lidt kedeligt, selvom hittene da var der. Tilskuertallet var underligt lavet og det var som om de kunne en hel masse, ligesom i gode gamle dage, men det blev ved en stabil omgang, med de gode gamle leveret uden nyt liv. Der blev danset lidt med på “stand by me”, men ikke nok til at begejstre mig og min pen. At de som et af de få band heller ikke tillod fotografering fra ”graven” var måske bare en tilfældig understregning af , at de denne aften bare var mere til fravær end nærvær

Heller ikke ZZ TOP kom rigtig ud over scenekanten, men de evnede dog af fylde pladsen foran det store scene godt ud. Der var masser af luftguitar – men luften var lidt lunken, hvis jeg må udtrykke det sådan. De sluttede med tre skarpe og en Elvis kopi, som fik publikum op af campingstolene.

Lørdagens bedste oplevelse var fra Søren Huss, som på sikker vis førte os igennem hans tænksomme tekstunivers. Der er mere optimisme i Huss og han bragede i gennem med ekstranummeret ”Opvasken” med det skønne omkvæd: “Jeg vil ha mere – jeg vil ha mere – jeg vil ha meget meget mer”.

Festival Danmark er for alvor sat i gang og jeg vil ha mer – ja jeg vil ha meget meget mer. Jelling er lukket og slukket og Kim Larsen fik en stille hilsen på vejen ud i natten – så alt er godt.

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.