JESPER LINDELL – ”Twilights”

Fotograf: album cover

”Fra rullestol til varme rodfyldte stemninger på internationalt niveau”

Jeg selv faldt pladask for den svenske sanger og sangskriver Jesper Lindell tilbage i 2019, da han udgav sit debutalbum ”Everyday Dreams”. Jeg tænkte, ikke mindst efter at have oplevet ham live i Falkenberg samme år, at vores naboland, da vidst havde fået sig deres egen pendant til f.eks. Anderson East.

På hans nye album ”Twilights” viser han et endnu bredere spektrum indenfor americana og soul genren, og viser også tydeligt at Van Morrison og The Band er blandt inspirationskilderne.

Men vigtigt af alt, så viser han også en endnu tydeligere bredside af sig selv, på et album med 10 numre, der i den grad har noget at byde på, og spille ud med.  

Jesper Lindell har da også om nogen noget at skrive og synge om – selvom han endnu ikke er rundet de 30 år. Som alle andre har han været igennem en hård Corona tid, samtidig med at han fik problemer med sit pladeselskab, og værst af alt blev så alvorligt nyresyg, at det i det meste af 2020 stod på dialyse 3 gange om ugen, inden han i juni 2021 endelig fik sin længe ventede nyretransplantation, da hans fader blev godkendt til at være donor.

Foto: Anders Johansson

Til trods for at han i store perioder sad afkræftet i rullestol, formåede han alligevel at skrive og indspille sange med sit band, og resultatet foreligger altså nu med albummet ”Twilights”.

Et album, der har prominente gæster med. Blandt andre Klara Söderberg fra First Aid Kit på den sjælfulde og rørende ”Christmas Card”.

De kender hinanden tilbage fra Jesper Lindells debutsingle ”Moving On” fra 2017, hvor begge First Aid Kit søstrene medvirkede. Et nummer der indbragte ham en guldplade, og som i dag er blevet streamet mere end 5 millioner gange på Spotify.

Referencen til The Band bliver levendegjort af en forrygende fortolkning af The Band nummeret ”Twilight” – skrevet af Robbie Robertson. Han medvirker ikke, men det gør en anden med rød tråd til The Band – nemlig Amy Helm, datter af The Band indpiskeren Levon Helm.

Sidste gæst er den franske sanger og sangskriver Theo Lawrence, der til juli er med som support på seks koncerter med Robert Plant & Alison Krauss på deres europatur.

Han medvirker på ”Dance”, der er et frydefuldt zydeco-inspireret nummer, som velsagtens kunne få smil i øjnene hos fans af f.eks. Dr. John og Ry Cooder.

Og sådan emmer albummet af livsbekræftende musikalske stunder. Man kunne måske godt forestille sig at Jesper Lindell ville reflektere over pandemi og sygdoms kvaler i sin sangskrivning, men albummet har på tekstsiden en fin balance mellem skrøbelighederne i tilværelsen, og det lys og de håb, der skal bringe os videre – måske smukkest udtrykt i ”Leave A Light On”, der er en sjælfuld perle af en sang om håb og gode tider efter de hårde udfordringer.

Og at håbet aldrig må slukkes høres allerede i det skønne åbningsnummer ”Westcoast Rain”, med en lysende og nærende The Band sound, af den slags at man gerne går på sjælevandring med på øregangen – om det øsregner eller ej.  

Melankolien får også klædeligt noget luft og nogle positive vibrationer på det efterfølgende – næsten hjerteskærende – ”If There Comes a Time” – hvorefter Jesper Lindell på flotteste vis med ”Leave a Light On” giver et stærkt eksempel på hvordan Van Morrison måske kunne lyde om ikke han havde valgt rollen som ’Gnavpot”. Det samme kan vel siges om det friske og ligefremme ”Living Easy” – hvor der er dejligt med blæs på.   

Et nummer som ”Nights like these” lyder som en hengemt blåtonet soul klassiker fra en svunden tid, men for filan da, hvor den luner som et hjertevarmt input i mørke nutider.

Sådan folder albummet sig varieret ud på et uhørt højt niveau, og lukker med det over syv minutter gudesmukke og tilbagelænede ”Into the Blue”, hvor Jesper Lindell også viser at han mestrer falsetten – blandt meget andet.

Jesper Lindell og hans velspillende band boltrer sig kort sagt over de godt 42 minutter smag- og effektfuldt over alt godt fra soul, roots, americana, zydeco, blues, og folkpop gryden.  

De tager fra i dag den 20. april på en mindre danmarksturne. I dag er de på Bartof på Frederiksberg, i morgen på Dexter i Odense, den 22. april på Tobakken i Esbjerg og endelig den 23. april på Sønderborghus. Den 28. april er de stadig tæt på landet, når det spiller hos Folk å Rock i Malmø.    

Både album og live oplevelserne kan ikke få andet end en varm anbefaling herfra, hvis man da er til en ’rising star’ med rødderne i orden.

Udgivelsesformat: LP/CD/digitalt
Udgivelsesdato: 22.03.21
Label: Bruunsviks Sounds
Genre: Americana/Roots/Soul

Leave a Replay

Fotograf: album cover

Udgivelsesformat: LP/CD/digitalt
Udgivelsesdato: 22.03.21
Label: Bruunsviks Sounds
Genre: Americana/Roots/Soul
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.