JOMI & Frihedskæmperne, Stairway i Vanløse, 11.03.22

LE2B0084

Fotograf: Maria Fremming

"Friheden flyver - så er den raket fyret af"

Man fornemmede det tydeligt fra starten af. Det her var ikke bare endnu en koncert. Hverken for JOMI & Frihedskæmperne eller for de fremmødte publikummer i det hyggelige spillested lige ved Vanløse Station.

Det er nemlig langt fra hver dag at JOMI får samlet hele sit store band, der udover JOMI selv (vokal, keys, guitar) består af det rytmiske anker Kresten Osgood (trommer) og Tove Sørensen (bas), søsteren Lulu på kor og så blæsersektionen Maria Dybbroe (saxofon, basklarinet), Anne Efternøler (trompet), Jesper Løvdal saxofon)

Tilbage i oktober sidste år stod de første gang samlet på scenen i Hotel Cecil i anledning af udsendelsen af det anmelderroste album ”Lyst”. Et album som JOMI og band heldigvis allerede er ved at indspille en opfølger til.

Det var disse to album, der var udgangspunktet for aftenens 70 minutter lange koncert med 14 numre. Numre – der med undtagelse af JOMI’s første kærlighedssang i 7 år ”Knust kompas” har fællesskabets mange afskygninger og betydninger, som naturligt omdrejningspunkt.

Et fællesskab vi vel mere end nogensinde har brug for. Det kommende album vil nu ikke bare indeholde helt nye sange, men også nye fortolkninger af sange fra projektet ”Skandinaviske Klagesange”, som Jomi Massage lavede i 2006 med DR Big Band & Lars Møller. Et album, som af mange måske mest huskes for det stærke albumcover med ”Dannebrogs burkaen”.

Den virkelige udgave står i dag på på RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur – som et godt eksempel på at JOMI altid har været mere end sine sange.

Foto: Mads Kornum

Det betyder så ikke at de 14 sange ikke kan stå fint for sig selv, ikke mindst når de som her bliver præsenteret med syv gange oprigtig spilleglæde, og en frontfigur, med en udstråling så varm som en tændt forårssol. ”Smil det smitter” siges det, og det gjorde det i den grad. Ikke mindst fordi, at flere af de gamle numre i de nye klæder blev foldet bæredygtigt ud. Ikke mindst ”Igen & igen & Igen” og ”Jordslået” havde masser af nutidig vitalitet, og lover i den grad godt for det kommende album.

Med den særegne og originale blanding af rock, jazz og indie er der i den grad stadig grund til at kippe med dannebrosflaget når Jomi & Frihedskæmperne træder i karakter.

Foto: Maria Fremming

”Så er den raket fyret af” sagde JOMI forpustet efter en tidlig og herligt toptunet udgave af det fabelagtige åbningsnummer ”Byen som cirkler” fra “Lyst”. Et nummer der ligesom ”JaNejMåske” og ”Knust kompas” i den grad beviste at JOMI her 47 år inde i livet er et sandt fyrværkeri af saft og urkraft, der i den grad behersker at inddrage folk omkring hende i hendes intuitive langfart i følelsernes fællesskaber. Hun bevæger simpelthen én via hendes evige nysgerrige og skarpe blik fra kontrasternes landskab, og efter en koncert som denne er det svært ikke at se lidt mere lyst på tilværelsen, alt til trods.

Koncerten sluttede med at JOMI som andet ekstra nummer var alene på scenen, for dog at få selskab af Zola Mennenöh, der havde været på som supportnavn. De to stemmer klingede på smukkeste vis i en særdeles levedygtig udgave af ”Du og jeg findes”. Et dejligt punktum på en af den slags aftener, der leverede det koncerter, kan når det fungerer optimalt – en minderig helhedsoplevelse.  

Foto: Maria Fremming

JOMI med band spiller næste gang på Dexter i Odense den 2. april.

For nylig kunne JOMI iøvrigt også afsløre at hun var hyret til at lave scoremusikken til ”DANSEGARDEROBEN” som er en ny TV 2 serie, der skrives af Ditte & Louise. En serie der præsenteres, som drama med humorventil. Lyder også af noget, der er er værd at glæde sig til.

Foto: Maria Fremming
Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.