Joni Mitchell feat. The Joni Jam – At Newport

Fotograf: Albumcover

Dronningen er tilbage!

I oktober 2023 var jeg til en totalt udsolgt koncert i Det Kgl. Teater, hvor otte musikere stod bag en koncert med titlen Joni Mitchell Celebration. Her blev en række af hendes sange fremført meget tæt på de originale udgivelser. Det var en dejlig oplevelse, der her beviste at Mitchells sange stadig har et stort publikum.

Komponisten, sangeren og guitaristen Joni Mitchell blev ramt af en hjerneblødning i 2015, og ingen forventede at se eller høre mere til hende. Men musikerkollegerne fandt sammen omkring hende, og hendes hjem dannede rammen om en lang række jam sessions, hvor hun gradvist genfandt såvel sin stemme som sin kropsevne samt ikke mindst sin livslyst. En af de mest støttende i denne proces var Americana-sangeren Brandi Carlile, der stod bag comeback koncerten med Joni MitchellNewport Folk Festival 2022 – festivalen hvor Mitchell fik sin debut på tilbage i 1967.

Denne 2-LP, optaget live på samme festival har nøje udvalgte Joni Mitchell-sange i centrum, fremført af et hav af USA’s førende Americana-, og countrykunstnere, samt selvfølgelig Mitchell herself. Backingen er overvejende akustisk – ingen trommer eller keyboards. Til gengæld masser af akustiske guitarer og fantastisk velklingende stemmer, der både leder og lægger kor bag de smukke sange. Udvalget af sange fra Mitchells imponerende arsenal er hentet fra de seks årtier hun har været aktiv, og viser en musikbegavelse af de helt særlige. Sangene fremføres med stor respekt for det oprindelige udgangspunkt. Og så er alle stemmerne omme bagved ganske vidunderlige.

Det er i det hele taget rygradsrislende musik, hvor jeg – som inkarneret Joni Mitchell-fan siden starten af 1970erne – bliver utrolig rørt over den store kærlighed, der er i musikken, i musikernes respekt for Mitchell og i det faktum at det faktisk er lykkedes at få denne musikalske gigant tilbage på scenen igen. Denne udgivelse er en vidunderlig fejring af en af den amerikanske musiks allerstørste kunstnere, og bør stå på reolen i et hvert hjem, der sætter pris på musik med hjerte, intellekt og lyst.

Og bare til orientering: Joni Mitchell fyldte 80 år den 7. november 2023.

Joni Mitchell (voc, g), Brandi Carlile (voc), Taylor Goldsmith (g, voc), Phil Hanseroth (b, voc), Ben Lusher (p), Marcus Mumford (perc, voc), Wynonna Judd, Shooter Jennings, Holly Laessig (b-voc), Allison Russell (cl, b-voc) m.fl.
Udgivelsesformat: 2LP/CD
Udgivelsesdato: 28.07.23
Label: RHINO
Genre: Folk

Leave a Replay

Fotograf: Albumcover

Udgivelsesformat: 2LP/CD
Udgivelsesdato: 28.07.23
Label: RHINO
Genre: Folk
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.