JUNCKER – “LÆNGERE NEDE AD VEJEN”

Fotograf: album cover

"Lyden af en sangskriver, der er som skabt til forlænget spilletid og til enhver lejlighed”

JUNCKER aka 46-årige Christian Juncker gør status over en 25 års karriere i musikkens tjeneste med det nye opsamlingsalbum ”Længere Nede Af Vejen”.  

Opsamlingsalbum er måske så meget sagt. Af de 23 numre (22 i den digitale udgave) – er der således de to helt nye 2021 singler ”Mintgrøn sommerfugl” og ”Evigheden imellem os”, samt de fire titelsange fra TV-serien ”Kurs mod …”, der aldrig har været ude på album før. Med er også hyldesten til 100 året for Brønshøj Boldklub – ”Udover Brønshøj” – samt ”Læg dit hjerte i min hånd”, som Juncker skrev til fejringen af 100 års dagen for genforeningen i Sønderjylland. De numre har heller ikke været ude på album før.

Det har de to numre – ”Så blev det sommer igen” og ”Forfærdelig ungdom” fra Christian Junckers gamle band Bloom heller ikke – men det er heldigvis på ingen måde 25 år for sent, at de endelig finder sig et godt sted at slå sig ned. To blidt brit-poppende og boblende dansk-rock numre, der på forunderlig vis er med at understrege hvilken væsentlig og vægtig sangskriver at Christian Juncker har været så tidligt i sin karriere. Tag bare et par linjer som ”Vi venter på ting to – på alt eller intet” og ”Fantastisk ung, jeg trækker lidt luft, med voksensmag – begynder så småt, hver nat og hver dag, at ryste tiden omkuld, jeg tager det sidste smil af min ungdom”. Linjer der kun kan skrives af en sangskriver, der lider af permanent vokseværk.

Bloom var de samme fem musikere, der under det nye bandnavn Junior i 2000 udgav deres eneste album ”På flugt fra alting”. Herfra er hentet titelnummeret, som dog her for første gang er udgivet i den smadrede demoversion, som i 1999 blev Ugens Uundgåelige på P3 – DR .  

”Det her band har betydet alt for mig. Og hvordan kan det ene band have to navne, for ja, det var de samme 5 odenseanere, der stod bag begge. Forklaringen er enkel, Bloom lagde ud på engelsk, skiftede til dansk, og på et tidspunkt syntes vi, at et engelsk navn var lidt mærkeligt, da vi var begyndt at synge på dansk, så vi valgte Junior, som fungerede på begge sprog, efter at Bloom blev lagt i graven af flere årsager. Det var os mod hele verden. Og vi havde mange drømme. Nogle bristede. Og nogle blev forløst”

– Christian junker

Også Junckers evergreen ”Mogens & Karen” fra debutalabummet ”Snork City” (2004) præsenteres her i en ikke tidligere udgivet version, og derved ender vi på hele 12 ud af 23 numre, der ikke kan findes på noget tidligere Juncker album. Dertil kan tilføjes at nummeret ”Kærlighedssang” – en dansk fortolkning af The Cure’s ”Lovesong” kun var medtaget på ‘deluxe udgaven’ af albummet ”Noia, Noia”.

Så der er altså masser af godt nyt – også for loyale følgere – at hente på et album, der viser mange af de bedste sider af en af vor tids vigtigste sangskrivere på modersmålet. Han har med skarpt blik klinisk observeret tidens tendenser, ømme punkter, og med lige dele afmagt, frustration, glimt i øjet og næstekærlighed fået det omsat til både tidløse og tidstypiske tekster, der skaber billeder og sætter nogle tanker i gang, der kan give både smil på læben, rynker i panden eller en let opgivende trækken på skuldrene. At han så samtidig musikalsk har formået at sammensmelte sine inspirationer fra melodisk brit-pop med den danske spillemandstradition, der rimer på Larsen – gør bestemt ikke begejstringen over hans samlede aftryk mindre.

Af rettighedsmæssige årsager er der ikke sange fra hans to album ”pt” (2007) – ”Det sorthvide hotel” (2006) – selvom der bestemt ikke mangler egnede numre på de to album. Ikke mindst fra ”pt.” hvor selveste Wili Jønsson undervejs berigede med ægte Gasolin kor – flere steder i skøn harmoni med hans nuværende makker i Gæsterne, Jonas Breum. Men det ændrer ikke noget ved det faktum, at ”Længere nede af vejen” giver et godt og bredt indblik i en sangskrivers skattekiste, der uomtvisteligt har en højere værdi og bæredygtig holdbarhed end det de fleste andre kollegaer fra samme periode kan fremvise.

Fire numre fra hovedværket ”Globus NV” er medtaget . Numre der er med til at vise hvilke variation som Juncker også formår at iklæde sine sange. “Globus NV “fra 2018 var produceret af hans gamle makker fra Bloom/Junior dagene Jakob Groth – og når jeg genhører et af det årtis absolut bedste danske pop/rock numre i det hele taget – ”Donegall Road” – med linjen ”Jeg tror ikke engang på hugorme, for jeg har aldrig set nogle” – så funderer jeg da pludselig på om ikke også Simon Kvamm til tider har en “Globus NV” stående til at søge inspiration når nye veje skal betrædes. Uanset hvad så har Juncker og Kvamm det til fælles, at der altid er både bid og bund i dem, når de flytter rundt på og kradser lidt i de små brikker i det store spil.

Fra ”Noia, Noia” (2013) og ”Bivirkninger” (2016) er der plukket tre numre fra hvert album, mens ”Lugtesans No. 5” kun før har været ude på det ligeledes meget anderledes første opsamlingsalbum ”l’esprit de l’escalier” (2014), der indeholdt 11 nyfortolkninger af egne numre fra perioden 99-13.

Konklusionen efter mere end 80 minutter i selskab med Juncker er at man har lyst til at høre det hele igen – og høre mere fra den kant – og mere kan man vel ikke bede om fra et album? ”Længere nede ad vejen” giver et overbevisende indblik i hvad der er sket på vejen, og en indsigt i at vejen videre med garanti er længere og bredere end vi går og tror.

SIDE 33 står med garanti med åbne ører også ved det næste stop.

Udgivelsesformat: LP/CD/digitalt
Udgivelsesdato: 29.10.21
Label: Target
Genre: Pop/rock

Leave a Replay

Fotograf: album cover

Udgivelsesformat: LP/CD/digitalt
Udgivelsesdato: 29.10.21
Label: Target
Genre: Pop/rock
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.