KAJSA VALA – Amager Bio – 25.03.2023

image00021

Fotograf: Rene Bode

”Fuld plade, sprød spade – det her var lyden af et WAKE UP CALL”

Alarmklokkerne ringede allerede til fredagsbaren på min arbejdsplads, da hver og en som jeg med forventningsfuld stemmeføring fortalte om at jeg skulle videre til koncert med Kajsa Vala i Amager Bio lignede et stort spørgsmålstegn. Kajsa hvem? – hende havde de da ikke hørt om!

Og det altså selvom Kajsa Vala nærmer sig sidste del af andel afdeling af hendes tour i anledning af at hun sidste år udsendte et af det års bedste danske album ”When are we out of the woods”. Hendes fjerde album, hvis man medregner hendes lidt ‘hemmelige’ debut ”Your Train” fra 2010.

Havde jeg spurgt folk om de kendte til Jonah Blacksmith, Bonnie Raiit, Taylor Swift,eller Fleetwood Mac antager jeg, at genkendelsen hos mine kære kollegaer havde været lidt større.

Pudsigt nok alle artister, der omgiver sig i nogle af de samme krydsfelter som Kajsa Vala og hendes kompetente band, der på ALLE niveauer fortjener at blive omtalt fuldstændig ligevægtigt med de førnævnte.

Kajsa Vala og det sammenspillede band kører driftssikkert derudaf uanset om de tager skovvejen, hovedvejen eller motorvejen. Musikalsk vekslende mellem americana, country, roots, rock og folk – ofte lidt en blanding af det hele. Min gode kollega Jan Eriksen fra POV international / Mediano Music kaldte det ved en tidligere lejlighed ’ameridana’. Et ganske rammende bud, fordi det er ganske tydeligt at Kajsa Vala på imponerende vis bygger bro mellem Nashville og hjemegnen Århus, og ser sig omkring på vejen.

Alle kvaliteter til trods så er det ikke noget, som hele Danmarks Public Service radiostation har fundet anledning til at sætte i større rotation. Klart mest afspillede Kajsa Vala nummer hos DR er ”Silver Lining” . Et mesterligt nummer med klart klassiker potentiale, der har opnået pæne 208 afspilninger. Bedre end ingenting, men næppe nok til at det for alvor når ud til Hr. og Fru Danmark. Men det er jo selvfølgelig også svært at finde råderum, når der skal være plads til f.eks. at spille Ericka Jane ”To the beat of your heart” 3162 gange, Drew Sycamore ”Electric motion” 3916 gange, Mads Langer ”Double trouble”  1734 gange , og Andreas Odbjerg ”Hjem fra fabrikken” 4334 gange.

Ikke et ondt ord om de artister eller de numre, men det kunne være interessant om musikredaktionerne på DR fik sig nogle nye indgangsnøgler, så der kunne åbnes op for en langt bredere musikalsk formidling på alle sendefladerne.

Nok om det. Det kunne der skrives en hel kronik om, og en del nysgerrige lyttere har jo heldigvis alligevel opdaget Kajsa Vala, hvilket en velbesøgt tour, der startede den 24. februar på Kulturværftet i Helsingør allerede tydeligt har bevidnet. Sidste weekend måtte bandet aflyse to koncerter på henholdsvis Tobaksgaarden i Assens og på Harders i Svendborg, da Kajsa Vala lagde sig med den slags influenza, der også satte sig på stemmen. De koncerter afvikles nu i stedet den 26. og 27. maj 2023. Derudover har de to koncerter tilbage på turen – den 30. marts i Musikkens Hus i Ålborg, og dagen efter på 18 B i Harboøre.

Her en uge efter virkede Kajsa Vala igen fuldstændig vokalmæssigt på toppen – hvilket allerede blev klart i det flotte åbningsnummer – den akustisk drevne ”Damn”. Den elektriske guitar blev luftet i næste nummer ”Here Comes Winter”, og blev indledningen til en på alle måder minderig koncert, der næppe kunne være kommet stærkere fra start.

Kajsa Vala er ikke den store storyteller mellem numrene, men man mærker alligevel en tilstedeværelse i og taknemmelighed over nuet. Det er således musikken, der har ordet til en Kajsa Vala koncert, og der spilles undervejs med både små og store bogstaver.  

Jungletrommerne af værdien af at opleve en Kajsa Vala koncert var åbenbart ikke nået helt til Amager, for der var forbløffende god plads i den store salg. Men dem der havde fundet frem denne fine fredag blev vidner til en halvanden times koncert, der føltes som en overbevisende udebanesejr og et regulært Wake Up Call til hovedstaden. Den slags bør give så stor genlyd, at det sikrer en stopfyldt Amager Bio næste gang Kajsa Vala forhåbentligt vender tilbage.  

Hovedvægten af sættet var naturligt lagt på sange fra ”When are we out of the woods?” – kun ”Regrets” manglede på sætlisten. Bandet – der har spillet sammen i mange år – var tydeligvis lige der på turen, hvor det hele bare spiller. De fleste numre var virkelig vokset af at være på landevejen, og ikke mindst takket været et BAND, der emmer af harmonisk samhørighed og en glødende spilleglæde, hvor giver plads til at sætte lyd på både kærlighedens opdrift og nedture, og melankoliens mange farvespil.  

Der er ganske utraditionelt hele to par med i et bandet. Kajsa Valas bedre halvdel er trommeslager Anders Thorborg, mens Astrid Steen Noringriis (harmonium, percussion, vokal) og Nis Hybel (guitar og vokal) udgør det andet par. Den tæthed smitter i arrangementer og i de mellemlag, der kræver at man præcis ved hvor man har de andre.

Med en ‘guitargud’ som Kajsa Vala ved siden af sig, kunne man tænke at det kan være svært at være Nis Hybel. Men han leverer flot til helheden, og fik plads til en mere end nævneværdig solo i det helt nye – og endnu ikke udgivne nummer ”Bleeding out my heart” – ligesom han i den grad kom i spotlyset med sin mørke røst i duetten ”Other people”, alt imens Kajsa Vala igen viste, hvorfor det er mere end bare store ord, når hun omtales som et af vort lands bedste guitarister. Klippede man hendes soloer ud af ”One Drop”, ”Poison” og ikke mindst i ”Makes the world go around” havde man mere end godt stof til ‘school-of-rock’ lærebøgerne.

Kajsa Vala spiller så det gnistrer – og man kunne måske ønske sig endnu meget mere fra den kant – men det der for alvor gør hendes spil til en kunst er måske netop at hun evner kvaliteten og intensiteten fremfor kvantiteten. Hos Kajsa Vala er der intet behov for blær, men det er godt nok blæret at lægge ører til.

Men at Vala er meget mere end guitargud beviste de to ekstranumre, hvor begreberne smukt og gribende lige fik en ekstra gradbøjning i form – “St. Cecilia” og “Twilight” hentet fra hendes første officielle debutalbum ”Kajsa Vala” (2016).

Endnu eksempler på hvor meget forskellig musikalitet, at det her band rummer – og hvordan de formår at tilføje de små ’magic touch’ undervejs, som det også skete tidligere i koncerten i en fortryllende udgave at titelnummeret ”When are we out of the woods”. Her var det samspillet eller måske rettere det modspil, der udfoldede sig i mellem Kajsa Vala på elguitaren og Malthe Nørgaard på keys, der skabte et af mange tryllebindende højdepunkter.   

At et så kvalitetsstemplet, modent og stadig blomstrende dansk band endnu ikke har spillet på landets førende festival for Hand Made Music – Tønder Festival – er en af livets store gåder, men de har selvfølgelig helle endnu ikke offentliggjort deres fulde program endnu, så det kan ske endnu. Når det er sagt, så ville Kajsa Vala med band nu klæde enhver dansk festival, der tiltrækker et voksent publikum.    

Inden Kajsa Vala havde duo udgaven af The Mukherjee Development med et lille appetitvækkende sæt understreget at Oscar Mukherjee’s normalt band orienterede roots-rockende numre også holder når de er mere nøgne og nedtonede. Duoen formåede i løbet af en lille halv times tid at få varmet Bio’e godt op og gjort vejen fra Amager til Californien en del kortere, ikke mindst takket være den iørefaldende og vanedannende ”Wish I were the Sun”.

The Mukherjee Development er på trapperne med deres andet album, og spiller i fuld opstilling på RUST i KBH den 27. april, dagen efter er de i Beder, og den 29. april er de hos SG25 i Haderslev. Det vender vi tilbage til.

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.