Karl Kristian & De Store Drenge – Harders, Svendborg – 08.03.24

20240308_212230

Fotograf: Mads Kornum

”Lokalt forankret historiefortælling med bred appel”

Tilbage i 2019 udsendte Karl Kristian selv sit debutalbum Før vi sover ind. Et album indspillet i samarbejde med en af landets fremmeste spillemænd, ’orgelkongen’ Palle Hjorth, som de fleste nok vil kende for sine markante udtryk og aftryk i sublimt samspil med navne som Poul Krebs, Povl Dissing, The Savage Rose, Signe Svendsen, Hush og Peter Sommer.  

Albummet viste lovende aftegninger af en ung og talentfuld historiefortæller, der tydeligvis havde mere end sig selv og sin egen historie på hjertet, også selvom albummet tog udgangspunkt i hans opvækst i Hvide Sande, hvor han boede i nogenlunde lige lang afstand til byens tre omdrejningspunkter; kirke, værtshus og røgeri.

Tre år senere havde Palle Hjorth taget vennerne Søren Poulsen og Henrik Poulsen fra ’Tiggerne’ med i studiet, og sammen med producer og musiker Peter Sund skabte gav de Karl Kristians modnede sangskrivning de ekstra lag, der skabte lyden af et gennembrudsalbum, og som nu til fulde berettiger ham til at blive nævnt i samme respektfulde storyline som ligesindede kollegaer som Poul Krebs, Peter Sommer, Allan Olsen, Tue West og Signe Svendsen.

Albummet Superhelt var skabt som en hyldest til de børn, og de forældre og pårørende, der dagligt kæmper med at få diagnoser til at rime på dagligdag og fremtidsdrømme. Karl Kristian havde nemlig taget en pædagoguddannelse, hvor han i sin praktik kom helt tæt på alle fordomme og udfordringer i og omkring psykiatrien.

Og det er måske hele hemmeligheden bag niveauet og nærværet i hans sangskrivning, at han skriver ud fra egne livserfaringer, men sætter historierne ind i en kontekst, der bør være relaterbar for ethvert menneske med følelser og fornemmelser for fællesskabet.    

Koncerten i Svendborg på det charmerende spillested Harders midt i byen, var den anden koncert på den aktuelle turne med Karl Kristian & De Store Drenge. Bag det bandnævn gemmer sig føromtalte Hjorth og de to gange Poulsen, og det viser sig hurtigt, at navnet ikke er smart eller falsk varebetegnelse. En koncert med det her hold er rent faktisk en stor oplevelse, både i selve nuet, og i den eftertænksomhed man får med hjem via tekst og musik, og ikke mindst fra en både underholdende og givende dialog imellem numrene fra Karl Kristian.  

Holdet har netop været i studiet for at indspille nyt album, der er planlagt til udgivelse sidst på året. Det kommende album tager udgangspunkt i hans opvækst i et miljø, der havde indre mission som grundsten. De nye sange er ikke skrevet for at tage afstand til nogen eller noget, men mere for understrege, at selvom det mere er tvivlen end troen, der er kommet for at blive, så kan man godt bygge nye broer, uden nødvendigvis at brænde de gamle, og med respekt for det enkelte menneskes udgangspunkt for sine valg her i livet.

Vi får undervejs medrivende og rørende historier om hans søster, hans onkel og hans farfar, som alle understregede en tro på, at vi som mennesker ofte har mere at give hinanden end vi måske selv opfatter på baggrund af hurtig ’kender du typen’ måling.

Musikalsk bevæger vi os mellem singer/songwriter rock og Roots tilsat en moderne salme og en slags aftenbøn. ‘De store drenge’ spiller bevægende, og sætter på hver deres facon sig selv i spil i fællesskabets tjeneste, som da f.eks. Henrik Poulsen åbner andet sæt med en tung basgang til det nye nummer ”Ud af flækken”, der rammer en lige i mellemgulv og giver en forførende følelse af medgang til resten af et sæt, der med både flere fængende nye numre, og noget af det stærkeste fra bagkataloget bare bliver ved med at give.

Karl Kristian har måske haft en tendens til at underspille fortæller han, og derfor har han da fået en ’dobbelt neck’ guitar med blandt sine udvalgte elektriske guitarer. Undervejs får han i i den grad bevist at han bestemt ikke behøver at underspille sin rolle som leadguitarist. Ikke mindst i ’Superhelt’ viser han, at nok er han primært en følsom og fængende troubadour, men han dur bestemt også som guitarhelt.

Sejt nok åbnede og lukkede Karl Kristian og band med to slidstærke numre tilbage fra debutalbummet; ’Hvide Sande’ og ’Før jeg sover ind’, og på den måde fik han glimrende indrammet en 5 årig karriere, der er skabt af et ganske originalt sangskrivertalent, der stadig har vilje, vovemod og masser af vokseværk.

Alt for mange gik glip af denne koncert en fredag i bedste spilletid. Rent faktisk var der forbløffende få, der så. Der var vel kun omkring 40 tilhørere. Men sådan er livet jo fuld af forunderligheder, som f.eks. det faktum at man som Karl Kristian kan være vokset op i Hvide Sand uden at kunne li’ fisk. Men det er der så også en god historie i, og masser af god musik.

Der er heldigvis hele 12 jobs tilbage på turen med Karl Kristian & De Store Drenge, så det er ikke for sent, at få en oplevelse med. Heller ikke for de fynboer, der med dette skriv måske lige har opdaget, hvilke fine varme toner de gik glip af en ellers råkold forårsaften. Holdet kommer senere på turen forbi både Middelbart og Nyborg.

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.