KIM LARSEN – ”Sange fra første sal”

Fotograf: ALBUM COVER

”12 nye sange er et væsentligt punktum fra en spillemand uden sidestykke”

“Ræk mig lige koppen med den skårede hank – Og Politiken fra i går – Nok er den ikke særlig aktuel – Men det er jeg heller ikke selv” – Sådan indleder Kim Larsen sangen ”Koppen med den skårede hank”.

Netop det var vel Kim Larsens reelle paradoks. På mange måder var han fra en svunden tid, men han skabte en bunke sange, der for altid vil være vedkommende og aktuelle.

Uanset mængden af penge, der strømmede ind på kontoen, mødte Larsen ”Folket” i øjenhøjde og benene var altid solidt plantet på jorden.

Hans sange var dog ofte fra 1. sal eller fra endnu højere luftlag.

Som med alle store kunstnere var ikke alle sange i den lange karriere lige minderige – en del er helt automatisk gledet i glemmebogen. Sådan vil det også gå med flere af de 12 ”Sange fra første sal”.

Det er en plade, der er lavet på trods og på vilje. Det er en plade, som Larsen insisterede på at få sendt ud. Råt for usødet. Sange uden sminke, men med masser af hjerte. Et godt valg.

Lyden er som en god demo optagelse – og virker derved ekstra ægte og autentisk. Som en dybfølt sidste hilsen fra en fuldblods spillemand.

Hvis Kim Larsen i forvejen har rum og plads i ens musikalske atmosfære, så vil denne udgivelse med garanti være en kærkommen og dejlig overraskelse.

Ikke målt på overraskelsesmomenter – for sangene er Larsen Classic – men fordi den simpelthen er godt selskab. Pladen evner både at røre, hygge og hylde – hverken underspillet eller oversentimental – selvom emner som liv, død og kærlighed naturligvis er en naturlig del af ligningen.

Larsens var familie menneske – og vennernes ven – og var så vidt det fortælles – meget enten/eller – og det var nok altid mest på Larsens præmisser.

Det er derfor symptomatisk at Kim Larsen har indspillet de 12 sange i eget hjem over fire dage med sin yngste søn Hjalmer, og hans mangeårige impresario og nære ven Jørn Jeppesen. Tre forskellige generationer samlet.

Nærværet – og kærligheden til hinanden – og ikke mindst til musikken mærkes. Og det er jo netop det musik også kan – samle mennesker på tværs – og skabe noget større.

Så hvis man har forventningsafstemt, og er afklaret med at det her er lyden af en svækket mand på vej ud af sit sidste lydspor her i livet, så er det svært ikke at sige TAK for at vi også her fik lov at høre med.

”En brøkdel af et sekund” og ”Brønshøj-Husum Ungdomsklub” kunne have været med på ”Værsgo” albummet, og sange som ”Sommer”, ”Frakken”, og ”Dagens mand” kunne med garanti have vokset sig store rundt på live scenerne – hvis de havde fået et videre liv med Kim Larsen og Kjukken.

Pladen slutter smukt og vemodigt med at se døden i øjnene på ”Koppen med den skårede hank” og ”Nu dufter tjørnen”.

Mere værdigt punktum er det svært at bede om. Langt fra et mesterværk – men et væsentligt værk fra en mester, som er savnet.

Udgivelsesformat: LP/CD/Digitalt
Udgivelsesdato: 29.03.19
Label: Medley Records
Genre: Spillemand

Leave a Replay

Fotograf: ALBUM COVER

Udgivelsesformat: LP/CD/Digitalt
Udgivelsesdato: 29.03.19
Label: Medley Records
Genre: Spillemand
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.