“L.A.R.S.T. H.U.G. – VEGA Koncert – G.R.E.A.T.E.S.T. L.I.V.E.” – Imperial – 28.03.22

Lars HUG

Fotograf: Mads Kornum

”K.L.A.P. og B.U.K. for H.U.G”

Lars Haagensen – tidligere alment kendt under kunstnernavnet Lars H.U.G. – har i et interview med Gaffa for nyligt fastslået, at han ikke ser sig selv som musiker, men mere som kunstner. Deraf kunstnernavnet! Og så er han da også i sin tid uddannet fra Det Danske Kunstakademi.

Så det er altså ikke bare H.U.G.K.R.U.K eller H.U.G.L.A.G., der ligger bag sådan en udtalelse.

Filmen og sidste års smukke boksudgivelse, der indeholdt hele 28 numre fra karrierens sidste koncert – den 1. september 2016 i VEGA i København – fordelt på tre gange vinyl sammen med kunsttryk og en 88 sider illustreret sangbog med grafik og tekster, dokumenterer til fulde, at Lars H.U.G. uomtvisteligt er begge dele. En dybt original KUNSTNER. En mageløs MUSIKER – eller måske rettere – en særlig og sanselig sanger og sangskriver.  

Koncerten var en regulær ”Greatest Hits LIVE” – der også fint understregede, både den udvikling, der har været over årene, men også den røde tråd og den sammenhængskraft Lars H.U.G. altid har haft i sine ret forskellige musikalske projekter.

Både i boksudgivelsen og i filmudgaven er der numre fra alle album i karrieren – lige fra Kliche’s debutalbum ”Supertanker” fra 1980 og til den sidste soloalbum ”10 sekunders stilhed” fra 2014.  

23 numre fra koncerten vises i filmen – dog ikke i samme rækkefølge som på LP’erne. Der er taget noget kunstneriske friheder – ”baseret på virkelige hændelser” – som det med slet skjult humor fremgår i en af de indledende rulletekster.

Kunsten at lave en koncertfilm

Normalt mister jeg hurtigt interessen for LIVE album eller koncertfilm, ikke mindst hvis ikke jeg selv har været der til den eller de konkrete koncerter. Det skete ikke her. For det er ikke tale om en koncertfilm i traditionel forstand. Der er nærmere tale om en kunstnerisk udført og gennemarbejdet film om en specifik koncert, der både i lyd og billede skal lukke Lars H.U.G.’s egen historie som aktiv musiker. Med filmen gør mere end det. For Lars H.U.G rækker ud, og spiller sig og sine ud, og giver alle os der fulgte med, en begavet indsigt i Lars H.U.G’s. krøllede kunstneriske univers, og eviggyldige sangkatalog.  

Jeg var ikke i VEGA den dag i september, desværre. Jeg så dog H.U.G og hans hold godt et halvt års tid før i DR-koncerthuset. En minderig oplevelse. Men det er ligesom, at alle på scenen her til den sidste koncert med kliken og deres følgere lige var den ekstra tand skarpere.

På turen havde Lars H.U.G. et sublimt hold musikere i ryggen, som fuldt fortjent modtog kritikerprisen, en Steppeulv, som Årets Liveband i 2016. Holdet – der i filmen alle på hver sin måde står klart i billederne – bestod af Povl Kristian (tangenter, kor); Peter Peter (guitar, kor); Rasmus Hedeboe (guitar, kor); Jacob Funch (guitar, kor); Mikkel Riber (bas, kor) og Kim Thomsen (trommer) samt Jimmi Riise (sax) som særlig gæst på visse numre.

Alle har deres vigtige roller, og det viser filmen med en lutter legende, levende og malende billedside. Fokus holdes på musikken, og menneske bag. Publikum er undervejs med i billedet, men stjæler det ikke. Filmen skal ikke virke, som den store folkelige hyldest fra dem til Lars H.U.G. Denne film mærkes tværtimod som Lars H.U.G.’s hyldest til dem.

Der er brugt mange år på at lave denne film, og det kan ses. Den er rig på de små detaljer, der løfter oplevelsen. Undervejs smukt og gennemtænkt illustreret – særligt på en gåsehudsfremkaldende flot og tankevækkende fremvisning af ”Solen er så rød mor”.

”Behind the scenes” er der ikke meget af, og alligevel ser vi jo egentlig nok via underlægningen til ”Till The End of The World”, der derved får sin berettigelse, selvom det reelt set er det musikalsk mindst interessante nummer.

Til gengæld peaker de illustrative genialiterne på det mesterlige nummer ”Altid lys” (fra ”10 sekunders stilhed”). Nummeret får næsten får lov at lukke filmen, med billedet af fire brændende tændstik lignende illustrationer, der umiskendeligt minder én om de fire personfigurer, som er så velkendt fra forsiden af ”Okay Okay Boys” albummet. SÅDAN binder man sløjfe på en stor familie af sange – og på en karriere, der selv for en perfektionistisk enspænder som Lars H.U.G. har været skabt med udgangspunkt i fælleskabet.

Det ER en kunst, at gøre en koncertfilm til mere end den egentlig er. Det lykkedes til fulde for makkerparret Lars H.U.G og videofotograf-journalist, klipper mv. Niklas Konoy. Det hele spiller kort sagt fra start til slut, også når der bevidst er valgt skæve eller uskarpe billeder til at styrke det i denne sammenhæng helt perfekte billede af the L.A.R.S.T.H.U.G.     

En verden uden H.U.G.

Det bliver sikkert et kunststykke, at få musikeren Lars H.U.G. tilbage. Han behøver nu heller ikke skynde sig, hvis ikke han har mere at byde på end ”World Without Us”. Et nyt nummer, som han inden filmen gav i en akustisk demoudgave. Men det var måske også mest den barske sandhed i sangen vi skulle bide mærke i:   

In a world without us / No human life matters at all

In a world without us / Dictators and tyrants have all been recalled

In a world without us / All religions are gone

No more rights / No more wrong

In a world without us

No story / No song

Men Hey Lars!

Vi er her jo endnu. Du og jeg. Og et fyldt Imperial, og mange sale efter. Og sangene lever. Alle dem, du foreløbig har givet os. Så tag du bare dine lidt mere end 10 sekunders stilhed. Men glem nu ikke, at verden venter på dig nu! – og i morgen med.

Filmen vises i den kommende tid rundt om i landet og syv gange er det med introduktion af Lars Haagensen – the artist formerly known as L.A.R.S.T. H.U.G.

PS:

Havde denne artikel været bragt i vores anmelder sektion, så ville bedømmelsen være:

Spillesteder:     

29. marts: NF BIO Odense

29. marts: NF BIO Aalborg

29. marts: NF BIO Esbjerg

29. marts: NF BIO Herning

29. marts: NF BIO Hillerød

29. marts: NF BIO Næstved – NÆSTEN UDSOLGT

29. marts: NF BIO Næstved (ekstravisning)

29. marts: NF BIO Randers

29. marts: NF BIO Viborg

29. marts: NF BIO Kolding

29. marts: NF BIO Lyngby

29. marts: NF BIO Nykøbing Falster

29. marts: NF BIO Køge

29. marts: NF BIO Frederikssund

30. marts: NF BIO Aarhus C (med introduktion af Lars) – NÆSTEN UDSOLGT

30. marts: NF BIO Aarhus C (ekstravisning – med introduktion af Lars)

31. marts: Kino Ros torv (med introduktion af Lars)

31. marts: MovieHouse Hjørring

31. marts: Kulturbiografen Holbæk (med introduktion af Lars)

1. april: BIG BIO – Nordhavn (med introduktion af Lars)

2. april: Bio Møn

3. april: MovieHouse Hellerup (med introduktion af Lars) – UDSOLGT

3. april: MovieHouse Hellerup (Ekstravisning med introduktion af Lars)

4. april: Panorama – Slagelse

5. april: MovieHouse Ringsted

5. april: Scala Svendborg

5. april: BIG BIO – Holstebro

5. april: BIG BIO – Herlev

20.april – Korsør Biograf Teater, Korsør

24.april – Grand Teatret, København

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.