Legende til Tønder Festival

Buffy Sainte-Marie Photo Matt Barnes

Fotograf: PRESSEFOTO

”Musikeren og aktivisten Buffy Sainte-Marie vender langt om længe tilbage til Danmark”

Hun er efterhånden blevet 79-år – men hendes aktivitetsniveau virker ikke til at være væsentligt nedsat af den grund.  I mere end fem årtier har hun været repræsentant for indfødte amerikanere som sangskriver, rejsende musiker, politisk aktivist og billedkunstner.

Buffy Sainte-Marie er international superstjerne i kampen for Native Americans’ rettigheder, ligestilling og livsvilkår. Hun udgav sit første album tilbage i 1964 med blandt andet sangen “Universal Soldier”. Den blev senere et hit for Donovan.

Og netop på det – i forhold til Tønder Festival – vigtigste område – musikken – har hun rent faktisk i det netop afsluttede årti udsendt to af karrierens stærkeste album ”Power In the Blood” (2015) og ”Medicine Songs”. Begge album fulde af vokale kraftpræstationer, harmdirrende, healende og håbefulde tekster og ikke mindst en smittende musikalsk nysgerrighed og mangfoldighed.

Denne skribent har ikke oplevet hende LIVE siden hun på Roskilde Festival i 1992 gav en jublende åbenbaring af en koncert dagen efter, at Danmark var blevet Europamester i fodbold.  Måske hendes tilbagevenden til en dansk festivalscene kan være et tegn på at der også er et nyt EM på vej til Danmark. Man har da lov at leve og løbe med håbet!


Men den udmeldte årsag til at hun kommer til Tønder Festival er nu at de i år har fokus på musik fra udvalgte minoritetskulturer – og udover Buffy Sainte-Marie – betyder det at walisiske 9Bach, ungarske Mónika Lakatos and the Gipsy Voices, og amerikanske Meschyia Lake er tilføjet programmet.

Udover de nævnte navne er også Sarah Hagen (CAN), CALBY (DK), projektet Som Os – en rejse i dansk (DK) og Ordinary Elephant (US) også sat på plakaten – og ikke mindst sidstnævnte lyder til at være rent guf for folk-roots feinschmeckere med hang til klingende harmonier og til tider samfundskritiske sange.

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.