LIBERTY – ”Moon Child Set On The Sun”

Fotograf: album cover

”Mild grad af magi fra månebarnet, der farver pophimlen med begge ben på jorden"

Manden bag Liberty er Mattias Kolstrup, der har taget sig den frihed, at søge nye musikalske veje efter at han og Dúné følte at de ligesom efterhånden havde fået sat deres aftryk i dansk musikhistorie. Det aktuelle album ”Moon Child Set On The Sun” er et såkaldt tvillingealbum til debuten ”Haven’t Felt This Great Since 1988”, der udkom i 2020.

Pladeselskabet omtaler debuten som ‘den mørke tvilling’, mens det nye album er ‘den lyse tvilling’. Den første dykkede ned i opbrud, hvor ”Moon Child Set On The Sun” har en mere håbefuld tone. Musikalsk er de dog langt fra som nat og dag – og de to album kunne nu sagtens være samlet, som en velfungerende helhed på et album. Der er da også blot otte numre på hver, og en samlet spilletid på henholdsvis 23 og 27 minutter.  Men kort sagt, så spiller det – på begge album – for Liberty, og det høres at han deler gode folk med livsfællen Drew Sycamore.

Liberty går stadig efter dansegulvet, men rummer ikke helt så skarpt rettede pop-punch-power som Drew Sycamore gjorde det på hendes slidstærke album tidligere i år. Liberty lyder til mere at havde som mål at få de enkelte numre til at lette fra forskellige affyringsramper uden at skulle tage alt for storladne eller pompøse hjælpemidler i brug. Det fornemmes, at der trods en ligefrem og tilgængelig lyd er både store tanker og svære valg bag både de enkelte sange og de to album, som helhed. Mattias Kolstrup fortæller:

albumtitlen kommer fra før corona, hvor jeg tilmeldte mig astronautuddannelsen i Houston, Texas. Derovre mødte jeg en astronaut. Hun fortalte mig at jeg var et “moon child set on the sun”, en drømmer med en livlig fantasi, der var i stjernerne mentalt, men aldrig ville komme derop med min ranglede fysik. Jeg tog hjem og dannede Liberty istedet. Da pandemien ramte, brugte jeg resten af min opsparing på at lave den her plade, da jeg vurderede at verden havde mere brug for noget at danse til, end jeg havde brug for pengene”

Og lad det være sagt med det samme. Min indre popsjæl har bestemt haft brug for disse to Liberty album. For de er med til at bevise at pop som stilart ikke behøver være en forudsigelig stiløvelse, der skal passe ind i en af tidens overfladiske skabeloner.

Rent faktisk vil jeg betragte Liberty, som noget af det mest spændende, der er sket på den danske popscene længe. Ligesom hos stærke svenske kollegaer som f.eks. Amason og Vargas & Lagola eller danske The Mountains har Liberty ingenlunde berøringsangst for at gradbøje og udfordre poppens virkemidler, tilføje noget af indie-rockens energi, og samtidig undervejs kigge lidt mod 70’ernes soft-rock scene, der når den var bedst formåede at finde både harmonien og lyset.

Pressefoto

Det er velkendt at Mattias Kolstrup er en glimrende sanger, og det indtryk fastholdes her sammen med en god portion selvsikker stil og udstråling. Det er også velkendt at folk som Fridolin Nordsø, Arto Eriksen og Lasse Boman i deres producerstole evner at skabe den slags lyd, der rummer både det legende lette og det melankolske tusmørke. Det hjælper de også godt til med her.  Det er et af den slags pop album, der bliver bedre og bedre for hver afspilning, og med garanti har længere holdbarhed end gennemsnittet af gode popalbum.

”Moving for Love” er måske det stærkeste kærlighedsnummer jeg har hørt i år. Titlen taler vel for sig selv, og underbygges musikalsk af et stykke mesterligt udført popmusik, der i sin sound rummer både det sfæriske, det svimlende, det bevægende og det udefinerbare. Månebarnet er blevet voksent, men ved samtidig, at vi hverken skal tage kærlighed eller livet for givet!

Om nummeret udtaler Mattias Kolstrup selv: – Pandemien har lært mig at flyde med, der, hvor livet tager mig hen og at, når alle livets distraktioner og luftkasteller er fjernet, står kun kærligheden tilbage.

Til tider kalder kærlighed også på flugt, hvilket åbningsnummeret ”The Last Time” på næsten bjergtagende vis bliver et opløftende bevis på. Albummets umiddelbart klareste ‘banger’ sammen med den sødmefyldte og drømmende ”Back From the Moon (Waiting For You)”, der er den slags tyggegummipop, der også har god eftersmag.

I det hele taget er det 27 meget smagfulde og varierede minutter Liberty har sat sammen. Rockens rastløse energi farver numre som ”Troye Sivan”, ”Turning Back Time” og ”Ride Against the Wind”, der alle har de kvaliteter, der rimer på et radiohit fra uventet kant. Sidstnævnte sang skrevet som en skøn hyldest til festen i livet – og til de store festivaler, som forhåbentligt igen skal samle os fremover – og gerne med Liberty øverst på plakaten.

”What’s Going On” og ”Playing in the Sun” er de to lune pop-korn, som bare popper på øregangen, og skruer op for den positiv energi, der fører én tættere på solsiden.

Og at Mattias Kolstrup valgte at bruge sine spareskillinger på to album fremfor at gennemføre en astronaut uddannelse er i sig selv en solstrålehistorie, der forhåbentligt tager sig den frihed at blive ved at give fremover. Foreløbig kan man høre Liberty LIVE til fire koncerter i den kommende tid.

Udgivelsesformat: LP (forsinket)/digitalt
Udgivelsesdato: 05.11.21
Label: Fickle Binge Records
Genre: Indie-pop

Leave a Replay

Fotograf: album cover

Udgivelsesformat: LP (forsinket)/digitalt
Udgivelsesdato: 05.11.21
Label: Fickle Binge Records
Genre: Indie-pop
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.