Livstegn og tydelig ‘tro på det’ hos Tønder Festival

Danni Nicholls guitar af Foto- Sven Levandowsky -1801.-M-

Fotograf: Sven Levandowsky

”Første otte 2021 navne er offentliggjort - og det lover både godt og spændende"

Krisen kradser og kreativiteten blomster. Havefester, støttekoncerter, salg af festivalpakker, merchandise og meget mere indbragt 750.000 kr. til Tønder Festival Fond, og var dermed en vigtig støttepæl i forhold til at stoppe blødningen og revnerne i det økonomiske sikkerhedsnet under festivalen. Kort sagt skabte resultatet en noget lysere himmel over Tønder og omegn.

Der er stadig ingen lyserøde skyer på himlen, men der arbejdes målrettet på at der bliver en 2021 festival i et eller andet format – og ikke mindst med masser af god og inspirerende LIVE musik.

I disse tider taler vi meget om sikkerhed, og med dagens offentliggørelser bør man som elsker af håndspillet musik være sikret, at der er noget at gå og glæde sig til. Der kommer blandt andet et par særdeles glædelige gensyn – ikke mindst med den fremragende engelske sanger og sangskriver Danni Nichols – og den amerikanske ditto – Ian Noe – der af mange er udset til at kunne tage stafetten op efter den desværre afdøde John Prine – og som senest i februar i år ved en rørende koncert i Ideal Bar i Vega beviste at der masser af gode grunde til at have høje forventninger til ham fremover.   

Men det vi jo nok er mange der savner aller mest ved en festival – er selve overraskelsesmomentet – de første møder med et band eller en artist, der totalt overrumpler en – og ofte med det helt uventede.

Og ud fra de parametre virker det mere end spændende at waliske 9Bach er sat på programmet. Et band som mikser walisiske folkemusiktraditioner med rock og electronica. De mere end dufter af en oplevelse ud over det sædvanlige.

Men også skotske Blue Rose Code, kunstnernavn for sangskriveren Ross Wilson, der i år har udgivet det anmelderroste album ”With Healing of the Deepest Kind” lyder nu til at have en af de stemmer, der kan løfte sange live.

Det tænker jeg også at amerikanske Katie Pruitt, der i år har imponeret både med sine egne fremragende country/folk/rock sange på albummet ”Expectations” samt på dobbeltsinglen ”Ohio / After the Gold Rush” hvor hun fortolker Neil Young på bedste vis. Hun kan meget vel vise sig at være et af næste års helt store gevinster på oplevelseskontoen.  

Et mere sikkert og velkendt kort – dog ikke på Tønder Festivalen – er den rutinerede søster duo Watkins Family Hour, som består af søskendeparret Sara og Sean Watkins. De kom frem som en del af det populære Grammy vindende country-roots band Nickel Creek – og siden har de hver især markeret sig i mange sammenhænge, ligesom de begge har væsentlige soloudgivelser bag. Og så er Sara Watkins jo også en del af den ligeledes Grammy vindende trio I’m With Her.  Så vi taler her om et navn tæt på sværvægtsklassen – og et navn som sagtens også kunne have været et emne for Roskilde Festival at få booket – ligesom de bookede omtalte I’m With Her i 2018. .  

Så det er uomtvisteligt mange stærke kort, som festivalen her spillet ud med her, ligesom de har sikret at nogle publikumsfavoritter vender tilbage. Først og fremmest i form af skotske Red Hot Chilli Pipers, der med garanti vil fyre godt op under sækkepiber, trommer og frit fortolkede rockklassikere, og sørge for at folkefesten sikres for dem, der er til ’den slags’, og så er det sidste af de første navne til 2021 programmet den britiske multiinstrumentalist Michael McGoldrick, som kommer med en jubilæumsfejring i anledning af genudgivelse af albummet “Fused” fra 2000.


Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.