DE LYSE TIMER – ”Blanke Blå”

Fotograf: Album cover

”Poetisk pop på balanceret rejse mellem romantik og den rå virkelighed”

De Lyse Timer var på deres udmærkede debutalbum ”Under en anden sol” fra 2017 en trio. På den nye EP ”Blanke på” er De lyse timer nu reelt en enmandshær i form af Andreas Sorgenfrei.

Det lyder umiddelbart som en godt valg med denne tilpasning. Debutalbummet havde bestemt sine lyse stunder, men der var også for meget af den tynde luft, der ikke løfter et nummer, men efterlader det glemt på perronen.

På ”Blanke Blå” er der stadig primært tale om en gang luftig pop – men der er i alle seks numre masser af tyngde, kraft og saft – og en værdig vægt både på tekst og musiksiden.

Er du normalt lydhør overfor navne som Lars H.U.G, Blå Nætter og Maja & De Sarte Sjæle kan du trygt og roligt følge med her – for det er den slags pop, der smager mere af tyksteg og trøffel end af tyggegummi og trivialiteter.     

Det er kort sagt til at høre at der er gods og erfaringer i bagagen hos sangeren og sangskriveren Andreas Sorgenfrei, der har brugt noget af tiden imellem debutalbum og EP til i at rejse rundt i Europa, Sydamerika og USA med kæreste og børn, på den dannelsesrejse han aldrig fik som helt ung.


Han forklarer selv i pressematerialet:

”Teksterne har bevæget sig væk fra ungdommen, som et tilbageskuende omdrejningspunkt, og kigger i sange, som ´Palmenat´, ´Chanceland´ og ´To Fugle´, mere ud i verden og henter inspiration i samfundsmæssige problemstillinger”

Måske derfor at disse tre sange ikke har været ude som singler – for vores landsdækkende radiostation har jo desværre en form for ubrydelig usynlig censur, der gør at det er stort set umuligt at få spillet en sang, der antyder holdning eller ønsker om forandring.

Åbningsnummeret ”Palmenat” – handler blandt andet om frygten for det eller de fremmede – men er ellers mest af alt en grænseløst atmosfærisk og luftig popsang, hvor det ikke bare er Andreas Sorgenfrei’s lyse vokal, der står som et vedholdende lyspunkt midt i de mørktonede og skarpe iagttagelser, som sangen er bygget op omkring.

”Chanceland” er albummets tredje nummer – og måske det nummer, der virkelig understreger at De lyse timer har bestået svendeprøven, som en perspektivrig popsmed. Via chanceland løbes der med drømmen og en foreløbig konklusion om ”en tro på at alt det vi behøver, gror i os selv”. Et rent 12 tal og et nummer der i en verden baseret på Fair Play burde rykke De lyse Timer tættere på popsucces og stjerner på.

Albummet lukker med ”To fugle” – et smukt opbyggeligt afdæmpet nummer, der helt usædvanligt for popformatet får sig over 6 minutter til at folde sig helt ud i – og er derved en understregning af at denne EP på ingen blot kan genre specificeres som pop – dertil er der alt for mange lag.

Af de tre singler er det ”Solnedgang” der har fået mest radiotid – og det er da bestemt også et glimrende og straight pop-nummer – som det store Mads Langer klientel med garanti også kan nyde – og så endda tilført ægte violin og bratsch fra Maria-Martine Jagd. Ubetinget 4 minutters kvalitetstid.

Personligt holder jeg dog mere af ”Stille dreng” – der musikalsk har samme kant og bid som den TV-2 og Sonja Hald også udviser – og den har et velkørende beat – og en rørende tekst på førersædet, der i den grad tager en rundt i et sangskriverunivers, der ønsker at vise mere end bare en side af sig selv.

”For alvor for alvor” var den anden single, men det har underligt nok ikke hittet. Den har ellers i sin rytmik og i sit drev en vild og nærmest forførisk evne, der rejser minder om INXS i deres kronede dage way back when. En ren basker af et popnummer med rockens sexede og altid pågående puls, som sit DNA.    


Albummet er primært skabt i samarbejde med Djarn Kargin (trommer, keys. percussion, programmering) og så udvalgte gæstemusikere. Det hele velproduceret af Andreas Sorgenfrei i samarbejde med hans gamle ven og samarbejdspartner Søren Zahle (Peter Sommer m.fl).  

Samlet bliver resultatet en lille lys halv time – 26 minutter – der lyder af en rejse, der ikke behøver en returbillet. Så her på Side 33 – siger vi ”banke banke på” – lad denne EP blot være en appetitvækker på det fuldlængde album, som popsmed Sorgenfrei med livsduelig dannet drivkraft med garanti kan hive ud af det blanke blå eller hvad der måtte være i omegnen.  

Udgivelsesformat: LP/digitalt
Udgivelsesdato: 22.05.20
Label: Target Records
Genre: Pop

Leave a Replay

Fotograf: Album cover

Udgivelsesformat: LP/digitalt
Udgivelsesdato: 22.05.20
Label: Target Records
Genre: Pop
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.