I sidste uge kunne man nyde mathildes online-festival, der over to dage præsenterede hele 20 artister, der primært var hentet fra upcoming scenen – krydret med guitar- og sangskriverdronningen Kajsa Vala, som det afsluttende højdepunkt på en festival med nysgerrighed og mangfoldighed, som nøgleord.
Der var heldigvis meget opbakning til festivalen og de enkelte musikere fik mange nye fans. Det har givet Mathilde Falch lyst til at præsentere endnu mere god dansk musik via hendes egen Facebook platform. Så på torsdag den 23/4 er der ensdagfestival fra 17.30 – 21.30 med otte artister, der alle er etablerede navne med flere langtidsholdbare og velomtalte album bag sig, men som generelt ikke er dem, der står forrest i køen når de bredt dækkende danske radiostationer ellers skal leve op til en forventet forpligtigelse om at levere public servicere eller en vis form for variation i sendefladerne.
INGEN MUSIKALSKE BREDSIDER HOS DR – TRODS SPIL DANSK FOKUS
Det sker bare ikke. Det må betragtes som skandaløst, at man ved at studere DR’s playlister for marts og april, hvor der har været øget fokus på dansk musik, kan se at en kunstner som Kajsa Vala blot er spillet 5 gange! Marc Facchini der har udgivet det måske mest roste danske album i år – har været afspillet NUL gange – samme antal som lytteværdige kunstnere – som Esben Kronborg, Bull & Hjort og Den Syvende Søn – alle med aktuelle album og singler – har opnået. For Den Syvende Søn med Michel Belli må det føles direkte besynderligt at se at Peter Belli’s gamle materiale er afspillet 102 gange i samme periode!
Public Service og diversitet findes åbenbart ikke længere i DR – og forhåbentlig kommer det kulturminister Joy Mogensen for øre. For det er groteske tal, der kan hentes fra DR’s playlister – og det kan ikke siges at leve op til public service begrebet.
I feltet der optræder på den kommende mathildes online- festival kan Katinka glæde sig over at være spillet hele 141 i marts og april, som den klare topscorer blandt de optrædende artister på torsdag. Signe Svendsen kan hygge sig lidt over at være blevet spillet 31 gange, mens Mathilde Falch selv må nøjes med 8 gange. Det er så også fire gange så mange som ellers EP aktuelle Select Captain og Julie Maria, der er spillet sølle to gange.
Side 33 ønsker ikke at være smagsdommere, men vi ønsker diversitet i det kvalitative musikalske landskab, der præsenteres på nationalradio, og som vi som borgere alle bidrager til over skatten. Det er ikke diversitet når man sammenligner alle ovenstående tal med at Peter Sommer er spillet 427 gange, Mads Langer 320 gange, Nik & Jay 276 gange, Medina 247 gange, Jung 232 gange i samme periode. Det er en helt absurd skævvridning, som giver en kunstnerisk ulighed der er direkte uværdig.
PLADS TIL BEGEJSTRING
Beklager – ikke flere bøvs herfra – men disse tal kaldte på et OPRÅB. Men nu skal der deles noget begejstring. Og den kommer automatisk når man ser programmet på mathildes online-festival.
Alle de otte kunstnere har vi pudsig nok jævnligt omtalt eller anmeldt her på Side 33 – fordi de alle er artister, der leverer lytteværdig musik, men har noget bredt at fortælle til både hjerte og hjerne. De evner på hver sin facon at sætte ord på sin samtid, sin fortid og flette det ind med håb og mål om fremtiden. Altid leveret i en attraktiv musikalsk indpakning – der helt generalisteret – er undfanget i de åndehuller, hvor man kan fiske det bedste indenfor roots, rock, pop og soul op – og ofte indspillet med nogle af landets absolutte musikere.
Det er ihvertfald ikke kvaliteten, der er noget galt med, når disse kunstnere alligevel fravælges i medielandskabet. Den skyldes nok mere at de er uafhængige artister, der prøver at bage sit levebrød selv – og derfor ikke er “signet” på et af de tre store pladeselskaber Sony, Warner, Universal – der med pengestærk topstyring formår at sætte en slet skjult dagsorden hos såvel radiostationer og streaming tjenester verden over. Om man syntes de fortjener ros for det – er naturligvis en smagssag – og rummer naturligvis en mønt – der retfærdigvis – skal siges at have flere sider, som vi ikke skal vende her.
Vi ønsker for nu blot god fornøjelse og lader Mathilde Falch få de sidste ord om baggrunden for et tiltag som dette:
“Særligt i denne tid, vil jeg rigtig gerne være med til at slå et slag for dansk musik og for diversiteten. Jeg er overbevist om at vi som branche står stærkest i fællesskab og at vi mere end nogenside har brug for at holde musikken og diversiteten i live.”
Og brug så ellers gerne noget af ventesiden til torsdag med først lige at nyde lidt musik med disse “NUL gange på DR” kunstnere – Bull & Hjort, Esben Kronborg og Den Syvende Søn.