Morten Elis – ”Drømme og løgne”

Fotograf: Album cover

”En gave til dem der lytter – og gerne giver lidt igen”

Jeg har det sådan med gaver, at dem der glæder mig mest, ofte er dem, som jeg slet ikke venter. Dem der bare pludselig kommer til én fra en glad giver. Ikke fordi man har fødselsdag eller fordi at det er jul, men fordi et andet menneske giver den af lyst, og har tænkt over at lige netop denne gave er den helt rette for dig.

Sådan har jeg det lidt efter modtagelsen af albummet ”Drømme og løgne” fra 64-årige Morten Elis fra Hundested.

I pressematerialet stod der: ”Morten Elis har noget på hjerte. En historiefortæller i den reneste natur, der med sin dybe stemme helt ubesværet trækker lytteren ind i sit behageligt, svingende univers. Et taktfast og varmt lydbillede, skabt af en god producer, gode musikere og sangerinder, der står stærkt som både med- og modlys til tekster der svinger i et sælsomt lyrisk univers med billeder fra et levet liv med op- og nedture”.

Vellyd og lyriske variationer

Og det præcis sådan jeg hørte albummet. Ualmindeligt velspillet og behagelig folkrock med billedrige tekster, der leverer stof til sind, sjæl og eftertanke. Havet, himlen, stjernerne, vandbærerne, fuglene, flokkene og årstiderne danner kulissen i de 10 velskrevne sange, der af giveren præsenteres som et kærlighedsprojekt.

Kald det kærlighed, kald det lige hvad du vil. Alene de to åbningsnumre Hey-Ho Kaptajn Havørn og Sisyfos er hele pladen værd. At tænke sig, at vi her til lands, og ud af de blå, har fået vores egen uslebne og selvstændige historiefortæller, der lyder som var han et søgende sendebud fra salig Leonard Cohen.  

Det generelt høje niveau spiller sig ud i fine musikalske og lyriske variationer, der især i numre som Som et strejfet kys og Liv og tid i den grad gør et ekstra indtryk.

Albummet er produceret i MJM Studio i samarbejde med producer og musiker Mikkel Mortensen (Poul Krebs, Andrew Strong, Moussa Diallo m.fl) og så rutinerede og stærke folk som Jesper Thomsen, Kasper Langkær, Lars Ringgaard, Michael Nordmark, Line Krogholm og Nanna Larsen. Det er mærkbart fra start til slut at den musikalske dosering i de enkelte numre er top professionel og lige tilpas. De helt rette lag af piano, rytme og ikke mindst lækkert kor, og passende mængder af elektrisk guitar og mundharpe gør det til en overbevisende sejr for den rodfyldte og håndholdte musikform.    

Morten Elis bliver næppe nomineret som årets sanger, men hans dybe uskolede røst, der også kan vække minder om de mere modne udgaver af Niels Skousen og Carsten Bo Jensen fra Mænd i Blåt, har så meget autensitet og klædelig patina, at det bliver sekundært. For i den særdeles velproducerede helhed, er det netop helheden og historien bag der tæller, og er alt afgørende her.   

Når man har kigget sig i spejlet med lukkede øjn’

Og ingen kan forskel mer’ på sandhed og løgn

Så giv slip … spring ud … prøv at se hvad der sker

… mærk dine vinger …der er frihed i hver fjer

Og et bankende hjerte er nok mere værd end guld

Så bare flyv stolt og fri … gamle fugl

– Fra “Hey-Ho Kaptajn Havørn”

Sangene er skrevet over de sidste 3 år, hvor Morten Elis har brugt lyrikken og musikken til at komme tilbage på sporet, efter at han blev kastet ud i det han selv beskriver som en livskrise, hvor han følte han mistede det meste af sit identitetsgrundlag. I godt 40 år havde han arbejdet med unge med forskellige problemer, nu trak han sig tilbage, og kastede sig ud i hans passion omkring musikken.

”Drømme og løgne” er dog egentlig ikke en debut. Jeg lavede en cd i 2008; men niveauet er nok hævet en del på alle områder, beretter han til SIDE 33.

Albummet gives væk til interesserede

Albummet er trykt hos Nordsø Records og er lavet i blot 100 eksemplarer, men gives alligevel gratis væk af Morten Elis.

Arbejdet med psykisk sårbare har nemlig fyldt rigtigt meget i Morten Elis’ liv og ligger stadig hjertet meget nært. Derfor har han besluttet at forære de 100 nummererede eksemplarer, som en gave til interesserede.

Det er min lille kunst… et kærlighedsprojekt… en gave til mig selv og en gave til den der lytter. Det kan også være en gave til alle de dejlige mennesker, som jeg har mødt i mit arbejde og en måde, at give lidt tilbage”.

I sidste uge i forbindelse med udgivelsen, sad han således ved nordmolen på Hundested havn og delte album ud. Men der er i skrivende stund stadig nogle få tilbage, så hvis du er interesseret, så send da straks en mail til mortenelis2@gmail.com

Og har du lyst til at værdsætte gaven, kan man give gaven videre ved at donere et beløb til Landsforeningen Sind på mobilpay 867553, og skrive Drømme og Løgne. Det samme kan man selvfølgelig også gøre hvis man bare er glad for det man hører på de digitale platforme, og så ’bare’ støtte en god sag.  

Og det er heldigvis ikke bare et engangsprojekt, for Morten Elis har simpelthen skrevet flere sange end der var plads til på en LP, så yderligere fem numre er færdig mixet og 3 numre er i produktion.

Drømme er blevet til virkelig, men pt. er og bliver sangene et studieprojekt.

”Da det er producer Mikkel Mortensen, som har hyret de dygtige musikere og korsangere der er med, synes jeg ikke lige at jeg er klar til at gå live med et repertoire, som vil lyde meget anderledes mig alene uden band.

Min passion for at skabe sangene og få dem produceret i samarbejde med Mikkel er det der fylder mest indtil videre.

Min forestillede plan var at begynde at gå live når jeg om et par år går på pension”.

– Morten Elis

Så siger man TAK. Sætter inspiration i omdrejninger. Der er drømme endnu … og der er frihed i hver fjer!   

Udgivelsesformat: LP/digitalt
Udgivelsesdato: 03.06.22
Label: Egen udgivelse
Genre: Folk-rock/singersongwriter

Leave a Replay

Fotograf: Album cover

Udgivelsesformat: LP/digitalt
Udgivelsesdato: 03.06.22
Label: Egen udgivelse
Genre: Folk-rock/singersongwriter
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.