NENA- Hotel Fuglsøcentret – 11.06.21

FN5_4030-Edit

Fotograf: Frank Nielsen

"Der var meget mere end kærlighed i luften”

Der var engang!

Som forholdsvis nyudklækket teenager i årene 1983/84 ramte NENA og ikke mindst Gabriele ‘Nena’ Kerner ærlig talt ret direkte ind i musikhjertet m.m. i forbindelse med at det nu legendariske debutalbum ”Nena” udkom med numre som ”99 luftballons”, ”Leuchtturm”, ”Noch einmal” og ”Nur geträmt”. Dengang var NENA reelt et fuldblodsband – og det vedblev det med at være til og med deres fjerde album ”Eisbrecker” fra 1986.  

De var en del af en ny-synth-pop bølge med rock energi på den tyske musikscene, og helt ekstraordinært for en tysk artist slog de også igennem bredt internationalt. Siden har Nena reelt været et soloprojekt for sanger, sangskriveren og musikeren Nena Kerner. Hun blev 61 år her i marts måned – men det er bestemt ikke alderen der tynger hende, måske nærmere hele verdens noget forunderlige tilstand.

Så hvis jeg hører nogle sige at Nena nu om dage vel blot er et nostalgisk levn fra 80’erne, så sender jeg dem gerne personligt på en evig omfart i 99 luftballoner. Det høres nemlig igennem hele Nena’s mangeårige produktion at hun er til stede i nuet – men at hun naturligvis har sin bagage med, som ’tilfældigvis’ indeholder en hitparade større end de fleste jævnaldrende.

Hun behøver således ikke nødvendigvis at sætte store 80’er numre som ”? (Fragezeichen)”, ”Kino”, ”Indianer”. ”Utopia” på sætlisten anno 2021. Hun har nemlig siden holdt niveauet,  og har i en nogenlunde jævn bølge udgivet album, med masser af kvalitet og langtidsholdbare numre.

Rent faktisk var der masser af numre fra denne koncerts sætliste jeg slet ikke kendte. For lad det være indrømmet – for der skete jo det, som det ofte gør med teenager forelskelser – Nena blev overhalet af så mange andre, da voksenlivet indtraf.

Det var vel nok først med hendes ”Oldschool” album fra 2015, at jeg genfandt den gamle kærlighed – og i de mellemliggende år havde hun så lige udsendt hele 11 album! Titlen ”Oldschool” i øvrigt ganske tvetydig, for det er netop et album hvor det står klart, at Nena også musikalsk vokser med tiden, prøver nye ting af, flytter grænser.   

Også Nena har været hårdt ramt af koncert aflysninger i en COVID-19- og koncerten her på det smukt beliggende spillested Hotel Fuglsøcentret er rent faktisk hendes første koncert siden hun med stor succes optrådte på samme sted sidste år i september. En stor forårsturne blev f.eks. aflyst i hjemlandet, og tourbussen måtte altså stadig blive i garagen. Men nu var de altså tilbage. Mere end 30 personer er med i bussen – også børn og børnebørn. Stemningen i backstage området er legende, let, og ligefrem.  Det er forventningernes glæde, der er i luften, og flere af musikerne har benyttet dagen til lige at øve 3 timer ekstra for at banke lidt ’rust’ af. Man fornemmer, at dette ikke bare er endnu et show på vejen.    

I hjemlandet spiller Nena for langt flere end de 500, der har sikret sig billet til dagens koncert her midt i Mols Bjerge. Men man forstår så udmærket hvorfor et sted som Hotel Fuglsøcentret alligevel er attraktivt at komme tilbage til. Først og fremmest har den gamle idrætshal en fremragende lyd, og så sørges der i den grad godt for musikerne og deres følge. Det samme gælder iøvrigt også for publikum, hvoraf en del overnatter og/eller spiser en menu inden koncerten. Stedets IT-systemet er brudt ned, og pladsanvisning osv. må foregå manuelt efter lister, men alligevel fornemmes det at tingene foregår gnidningsfrist og gelende.  

Hotel Fuglsøcentret taber faktisk isoleret set penge på at lave en koncert som denne med den aktuelt mulige max kapacitet. Men de viser til gengæld også at de lever, at de er her og at de har et produkt, som er både attraktivt og anbefalelsesværdigt, også fremover – for både musikere og for publikum.  

Smittende spilleglæde med smårebelsk og humørfyldt udstråling!

Nena kommer smilende på scenen – snakker på tysk – og ønsker ”Viel spass” – og lægger effektfuldt ud iført elektrisk guitar foran det otte m/k store band med blandt andre heraf sønnerne Sakias og Samuel samt datteren Larisse.

”Noch einmal” kickstarter en koncert, der igennem samtlige 101 minutter bliver leveret med et livsbekræftende overskud, der allerede fra andet nummer ”Nur geträmt” løftede et udelt begejstret publikum fra stolene – og det skete så igen og igen og! Der blev klappet taktfast, og der blev sunget med. ”Alles Gut” konstaterede Nena fra scenen med et smil, der var ægte og hjerteligt, men påpegede så også efterfølgende alvoren i den sublime og stærke ”Kreis” fra 2015 albummet “Oldschool”. Koncerten var sat i gang med af et regulært og energisk hattrick af ROCK. Lydkulissen skiftede derefter til det mere poppede i de efterfølgende skønt iørefaldende ”Licht” or ”Rette mich”, og stolenes tilstedeværelse blev igen gjort overflødelige.

Resten af koncerten var i bund og grund et sandt triumftog, der kørte driftssikkert og naturligt mellem velskrevne rock, synth-pop og new-wave sange. Der blev fjollet og fnist undervejs, og et enkelt nummer ”Manchmal ist ein tag ganzez leben” måtte startes om hele tre gange inden Nena fik grinet af. Og ja – hvor har vi dog savnet noget at grine af – ikke mindst sammen.

Derfor føltes koncerten også som en ren humørpille, selvom visse numre på tekstsiden naturligvis også favner alvoren og livets skyggesider. Sønnen Sakias – der var med som backup sanger – fik lov at synge lead på et enkelt nummer undervejs, mens Nena naturligt indtog pladsen i koret, der også bestod af datteren Larissa, som sandelig også fik mulighed for  at ’shine’ senere på harmonika på den fine ”Wunder geschehen”.

18 numre endte det hele med, hentet fra 9 forskellige album fra perioden 1983-2020, heraf 5 fra hendes seneste to udgivelser “Oldschool” og “Licht”. Kun et virkede overflødigt – en noget spag version af balladen ”Wandern” – der mest virkede til at være sat på programmet for at sønnen Samuel kunne side med i front på akustisk guitar. De rykkede groft sagt sig ikke mange meter, og efter dette nummer var der for første gang næsten musestille i salen efter en kort klapsalve. Nena bemærkede det straks, og konstaterede ”OK SILENCE! … I Love silence”.

‘Jah’ – positiv energi – og videre med ”Immer Weiter” – og så var folk ellers med på den høje klinge igen – og der blev de frem til sættets sidste nummer ”99 luftballons”. En klassiker, der blev leveret i en udstrakt og anderledes udgave med ”LOVE’ balloner i luften, og et overraskende indlagt break- hvor sangen skiftede til en slags musikalsk hyldest til Danmark – med ordene ”This is the greatest that I experied … In Denmark”. Den rundgang kørte et par minutter inden nummeret fandt tilbage til sig selv for så at få en omgang med ’Na Na Na Na’ fra ”Hey Jude”. Helt igennem en herlig måde at give en gammel traver nyt liv på.

At Nena LIVE er en nutidig oplevelse var de to sidste af i alt 4 ekstranumre igen klokkeklare beviser på. Først det ældre nummer ”Zuzammen”, der dog vel næppe kan være mere aktuel i disse tider, og så til sidst det helt nye nummer “Alles Neu”, som langsomt ’fadede ud’, så hele bandet til sidst stod sammen side om side og lod sangen få de sidste ord. En smuk og overbevisende afslutning på en koncert, der havde det hele.

Det var WELTCLASS fra en spilleglad rebel, der sendte meget mere end gammel kærlighed i luften. Sammen med hendes store velspillende band fik hun renset luften, tilført ny energi. Så siger man bare ‘VIELEN DANKE!

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.