Nyt koncertkoncept fra visionært musikforlag

SCB1345M2

Fotograf: PRESSEFOTO

"Sorte Plader artister slår pjalterne sammen med fællesskabet som frontfigur”

Navne som Tom Bjerg, Oriental Park Bug Boys, Katinka Bjerregaard & Simon Ask, Klaus Handsome, Marc Facchini, Mads Langelund og Søren Manscher har det til fælles at de indenfor de seneste år har udgivet nogle af de mest interessante og langtidsholdbare album på en i øvrigt ellers tætpakket dansk musikscene.

Det har de alle gjort via det lille kreative og visionær musikforlag Sorte Plader, der har som mål at være den førende platform for danske DIY-artister. Og det nærmere ved at agere som et udgivelseskollektiv fremfor et mere almindeligt pladeselskab.  

Sorte Plader ønsker at skabe en mulighed for at artisterne kan føre deres egen pén, men samtidig have mulighed for at være en del af et fællesskab, hvor de sammen kan udvikle deres individuelle og evt. fælles projekter.

Der sættes nu yderligere handling bag ordene når fem af selskabets andre markante artister; Line Marianne, Lasse Storm, Mads Beldring, Tidemand og Lasse Aagaard slår pjalterne sammen om nyt koncertkoncept med fællesskabet som frontfigur. De vil kort sagt forny idéen om den ideelle sangskriverkoncert.

Hos Sorte Plader opstod en idé tilbage i sommeren 2022, efter en  showcasekoncert på SPOT Festival. Flere af selskabets artister optrådte; solo, på hver deres rejse i musikertilværelsen for at få deres respektive sange ud i livet. Dette er ikke et sjældent syn. Musikscenen er domineret af en individualiseret kultur, hvor kunstnerne markedsføres ud fra deres eget personlige brand.

Derfor opstod en ide om at kuratere en tilrettelagt rejse gennem alle artisternes kataloger som et slags mixtape eller compilation for det Svendborgensiske forlag, hvor alle musikerne på samme tid både er front og til for hinanden.

“Det er lidt en slags opgør med idéen om “én artist i fokus”. Det kan hurtigt give indtrykket af at musikere på den samme scene eksisterer i en slags konkurrence med hinanden. Men hvorfor egentlig rekreere den myte? Vi slipper individualiteten, – og optræder som et kollektiv, på lige fod med hinanden. Så vi både kan hjælpe hinanden og muligvis opnå en mere interessant koncertoplevelse.”  

– Tidemand

5-i-énmandshær sætter fællesskabet i front

Idéen begyndte hos sangskriver Lasse Storm under arbejdstitlen ‘Sorte Pladers Rockcirkus’ og udviklede sig derfra til en fælles drøm for om at bruge hinanden mere og til at lave et større kollektiv, hvor man kunne være hinandens band og indgå i nysgerrig, inkluderende dialog på scenen imellem sangene. Også med et formål at få publikum med ind i sangskriverværkstedet.

Resultatet blev en koncertrække under titlen “SORTE PLADER PÅ STREJF”, der nu her i maj tager på en mindre turne. Ud over de nævnte artister inkluderer set-uppet også direktøren for det hele, Mads Stephensen, der og er kendt som trommeslager hos Tom Bjerg.

Sorte Pladers vision er bla. at udgive dansk musik, hvor inderligheden, tekstuniverset og de svære følelser er i fokus. Derfor er det ikke mærkeligt, at selskabets artister er singer/songwritere; enmandshære, der bærer deres projekter frem i eget navn, og er i stand til at tage ud at spille solo i et sparsomt setup; sangskriveren og guitaren.

Men dette rummer på ingen måde alle facetter af det at være musiker i på musikscenen anno 2023. Mange af Sorte Pladers artister arbejder med en bredere kunstnerisk pensel end blot sangskriver håndværket, og indgår i forskellige roller i mange andre projekter for at kunne opnå drømmen om at leve af deres kunstneriske virke.

“Alle musikere der medvirker “På Strejf” er en slags professionelle kludetæppemusikere – dvs. sidemen såvel som frontfigurer. Da Sorte Plader i forvejen som et lille forlag føles ret kollektivt, fik vi drømmen om at tage fællesskabstanken endnu længere ud og lave vores egen slags The Last Waltz (The Band’s afskedskoncert, red.). Her agerer vi backingband for hinanden og fejrer fællesskabet i musikken – uden at det er en afsked, tværtimod. Ambitionen er startskuddet til et projekt, der kan danne grundlag for flere koncertturnéer med Sorte Plader-artister – og også gerne inspirere andre indie-labels til at føde lignende initiativer”

– Mads Stephensen

SORTE PLADER PÅ STREJF

11. Maj – Engelsholm, Bredsten  

12. maj – Studenterhuset Aalborg

13. maj – Spillestedet Thy

26. maj – Frølagret Odense

27. maj – Huset Magstræde

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.