OPTUR – “Nordic Free Folk”

Fotograf: album cover

”Velvalgt bandnavn”

Optur er et nyt projekt med udgangspunkt i en stribe nykomponerede dansemelodier i en nordisk folkemusik tradition, der er taget under kærlig behandling af Søren Korshøj, Mikael Fleron, Jens Kristian Andersen og Heidi Luke, som så ganske virksomt håndterer henholdsvis violin, saxofon, kontrabas og trommer.

Søren Korshøj har flere soloalbum bag sig, og mere end 40 års erfaring fra den danske og internationale folk-scene, ligesom han er en del af Grassolin, der ‘udsætter’ Gasolins sangkatalog for bevægende og festlig bluegrass. Og det er er hørbart at det en topprofessionel musiker og komponist, der evner af forene sit dybe kendskab til genrens traditioner med et åbent og nysgerrigt sind, der vil mere end bare spille videre, og holde festen i gang.

Ideen med dette nye projekt har været at sammensætte et ensemble, som kan spille dansemusik med skarp kant, improvisatoriske passager og et til tider humoristisk anstrøg. Den idé bliver i det store hele ført godt og vel til virkelighed.

13 skarpskårne numre foldes frit ud uden af man som lytter ligefrem føler at man oplever musik af skelsættende eller vildt nytænkende karakter. Men de velkendte folkemusik skabeloner trækkes kærligt og kløgtigt i nye retninger, ikke mindst via bidragene fra saxofonisten Mikael Fleron.

Folkelige jazzhænder

Særligt opmuntrende og vellykket høres det på den sprudlende og iørefaldende Tømmerschottish, hvor folkedanserne da for alvor må blive nød til at tage jazzhænderne i brug. Der er ikke noget titelnummer på albummet, men det er så afgjort det her nummer, der for mig indrammer hele den spirende Nordic Free Folk følelse, som projektet er baseret på.

Det er dog langt fra den eneste regulære optur på albummet, der primært er instrumentalt, men dog har et par numre med korte vokalstykker. De to er rent faktisk albummets andre åbenbare højdepunkter, og fungerer på mig som den slags lykkepiller, der sætter tænding til både sind, sjæl og dansesko.

Humoren spiller lystigt med på Nørre Smidstrup Hambo, hvor linjen ”Far, Får får får – Nej, får får ikke får, for får får lam” gentages – mens smilet helt automatisk kommer frem i Smilerynker blot ved hjælp af ordene ”Se du smiler! Smiler nu” og så naturligvis – igen – en Mikael Fleron, der virkelig formår at spille farvestrålende uden af udfylde hele paletten.

Der er også masser af plads til både Søren Korshøjs venligt lydende violin og til en rytmesektion, der også vil lege med undervejs når friheden flyver hen over dansegulvet i forskellige tempi.

Der var den 4. august release koncert og efterfølgende reception på den hyggelige Musik Over Præstø Fjord festival, og den 26. august udgives “Nordic Free Folk” digitalt.

I fysisk format er den ude som CD, og kan blandt andet erhverves via www.folkshop.dk.

Udgivelsesformat: CD/Digitalt
Udgivelsesdato: 04.08.22/26.08.22
Label: Go’ Danish Folk Music
Genre: Free Folk

Leave a Replay

Fotograf: album cover

Udgivelsesformat: CD/Digitalt
Udgivelsesdato: 04.08.22/26.08.22
Label: Go’ Danish Folk Music
Genre: Free Folk
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.