Peter Sommer & Palle Hjort – Vestervang Kirke – 14.11.19

Peter Sommer af PEP

Fotograf: Poul Erik Pedersen

"Med tilbageholdt åndedræt!"

Sanger og musiker Peter Sommer og orgelekvilibristen Palle Hjorth, har siden 29.10 været landet rundt på en turne med titlen “Alene med Palle i verden”. Den verden har primært bestået af kirkekoncerter – og nogle enkelte små spillesteder, hvor Peter Sommer normalt ikke optræder når han har “Tiggerne” med. Altså et noget mindre format og setup, omend der er højt til loftet og indbygget rumklang.

Efter at både Kurt Baagø og Mads Kornum tidligere havde set duoen på den igangværende tur – og givet dem deres fulde velsignelse med buk og tak, var det nu blevet min tur til denne oplevelse, og det var bestemt en af de bedre.

Der er skruet noget ned for det musikalske tempo, men op for lige dele glimmer, nærvær og ikke mindst næstekærlighed og eftertanke. Peter Sommer holder næsten en prædiken mellem hvert nummer, og vi er hans ivrigt lyttende disciple.

Efter en kort præsentation, foran en kæmpemæssig lametta-væg stiller Peter Sommer op i hvid jakke, med hænderne samlet foran sig, næsten som en præst og starter ud med; “Jeg springer ud som optimist”…og så starter en lang sammenhængende koncert, med et tilbageblik på alle hans mange gode numre, som i min optik til tider nåede C.V. Jørgensen agtige højder.

Hvorfor en koncert i en kirke? Peter Sommer roser gennem hele koncerten sit publikum, og der er bare noget magisk over at spille i et kirkerum. Her skal man jo normalt sidde stille og lytte , og det gjorde publikum i det mørke rum, og man anende kun få lysglimt fra folks smartphones.

Hvert nummer fik lov til at klinge helt ud og man mærker på den måde, endnu mere de tanker, der er gemt i sangene og de takter der er i musikken. Det var en koncert med tilbageholdt åndedræt og stående ovationer. Sange og tekster står sjældent alene og Palle Hjorths fantastiske tangentspil, passer perfekt med Peter Sommers univers.

Et almindeligt klaver spænder vist over 8 oktaver, men det er som om Hjort har uendelige rækker af toner til sin rådighed og når han så rejser sig, flyder han i et med musikken. Det er musikalsk genialitet og symbiotisk samspil på et højt plan, så højt man vist kun kan opnå i et kirkerum.

Sommer har noget på hjertet og det kommer ud, når man har publikum med sig. I sangen “Sang til Bo” kunne jeg fornemme Sommers ægte kærlighed til dem han har mødt, de forarmede sjæle, dem der er til rotterne, til kragerne og til hundene og som med Sommers sang gives en smule anstændighed tilbage.

Jeg vil gå så langt og uden at fornærme min lokale kirke her i Viborg, at dette var en af årets bedste “prædikener”, ja faktisk en guddommelig oplevelse.

“Alene med Palle i verden” turen slutter den 17.11 med koncert i Klosterkirken i Horsens, og næste år er Peter Sommer tilbage med “Tiggerne” – og et nyt album er allerede indspillet og klar til udgivelse i 2020. Og hvis den nye sang “Vi der valgte mælkevejen” danner præcedens for kvaliteten på den kommende album – ja, så er der så sandelig en del at glæde sig til.

Anders Kristensen

Anders Kristensen

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.