‘Release me’ – med masser af levedygtigt LIVE musik

203109503_287824719612777_6640516608970893699_n

Fotograf: PRESSEFOTO

”Ikke let at (fra)vælge når Thorbjørn Risager, The Act og B-Siden spiller op på samme tid"

Efteråret er som altid der hvor mængden af udgivelser stiger ekstraordinært – især hvis man udgiver i fysisk format (LP/CD eller kassettebånd) og gerne vil skrives på en ønskeseddel eller flere til jul. SIDE 33 modtager med musikhjertelig tak derfor i denne tid masser af invitationer til “release koncerter” og ville sådan set også gerne være med til de fleste – men da virkeligheden i 2021 stadig er at døgnet kun har 24 timer – og man som individ stadig kun kan været et sted ad gangen – ja, så må der desværre tages flere fravalg end tilvalg.

Sådan er det også nu på denne kommende musik labre lørdag den 2. oktober, hvor vi skal vælge mellem tre utroligt attraktive koncerter og artister, der på hver sin måde så uomtvisteligt viser, hvorfor musik er en så vigtig ingrediens her i tilværelsen.

To af koncerterne finder sted på Amager. Thorbjørn Risager & The Black Tornado går på scenen i Amager Bio for at markere udgivelsen af deres imponerende ”Best of” udgivelse – med mere end 2 timers musik – og hele 33 numre. At albummet – der på vinyl i første omgang blot er udgivet i 300 nummererede eksemplarer – har fået undertitlen” The Very Best of the first two decades. All killers, No fillers and same old lies” er samtidig en velfortalt sandhed i helt rette dimensioner.

Denne skribent har med begejstring fulgt Risager’s rejse på musikscenen igennem de fleste af de godt 20 år og 11 album, som “Best of” dækker over. Til tider kan man godt komme til at glemme hvor mange vellykkede, tidløse og landtidsholdbare numre han rent faktisk har begået – og at han er så meget mere end ’bare’ en karismatisk bluessanger – der har en stemme langt ud over det sædvanlige. En stemme – der hos mig ligger lunt i mellemlaget mellem andre ’kongevokalister’ som Bob Seger og Joe Cocker.  Nok er der en klar blåtonet tråd igennem hele karrieren – men rock’ n’ roll, soul, og rhythm’ & blues har ofte fået lige så meget plads i udtrykket, som den helt klassiske blues – og det beviser dette ”Best of” på den mest effektive facon.  

“Generelt swinger det bare når Thorbjørn Risager & The Black Tornado spiller op – og man hører at der er mere på spil end bare at overleve 20 år i en svær branche. Dette er lyden af kærlighed, ærlighed og venskab – og den udefinerbare musikalske x-faktor, som man ikke kan hente ned via et Tv-program, men som til tider åbner sig via hårdt, seriøst og fremadskuende arbejde igennem mange år.”

– Mads Kornum om “The Best”

Kvalitet af den slags kan naturligvis ikke holdes indenfor vort lille lands egne grænser, og Risager er en af de danske artister, der igennem årene rimeligt fast har kunne turnere rundt om i Europa – hvor han undervejs ganske logisk har hentet flere europæiske og britiske Blues Awards med hjem.

Efter 20 år i overhalingsbanen på “Too Many Roads” via både “Sin City” og “Dreamcity” er “Best of” et velkomment pitstop til at få et overblik over, hvor meget guld der rent faktisk er blevet samlet op undervejs – alt imens bandet naturligvis stadig er “High Rolling'”, og på vej på landevejen igen. Det er et album til såvel genhør, som til opdagelse. Herfra skal lyde en stor tak for et usædvanligt ”Rock n Roll Ride”, der for mig personligt har budt på mange eviggrønne ’hits’ til mit soundtrack her i livet – ingen nævnt, ingen glemt …”Never Givin’ in”, som man siger!

“Risager er nemlig en af de artister, der evner at kunne levere sange både til festen med fart, og til festen hvor vi bare har det rart! For ikke at tale om de stunder hvor man bare trænger til at læne sig tilbage i stolen – skrue op – tage blues balladen med oprejst pande, mens man søger sjælefred i selskab af nogle af de bedste blå toner, der bydes på her til lands.”

– Mads Kornum om “The Best”

God musik og selve livet skal man aldrig tage for givet. Det ved prog-rock-pop bandet The Act om nogle. De kan langt om længe holde deres release koncert for det album “Celestial Dreams”, de fik udsendt sidste år efter mange års kamp – fuld af både op- og nedture.     

“Fra tanke til handling – et livsbekræftende og effektfuldt efterspil med døden som passager” – lød overskriften i vores 5 ’skivede” anmeldelse, som du kan finde her på siden. Baseret på en af de vildeste og også mest rørende historier i nyere dansk musikhistorie. Der var nemlig gået hele 36 år fra at det første demobånd blev indspillet til der lå et debutalbum fra The Act klar – og der skulle gå cirka 10 år fra bandet mødtes første gang i 2010 efter næsten 25 års pause. Og da hele indspilningsprocessen endelig kørte fra 2013, så ville skæbnen at bandets kreative kerne – sanger og keyboardmand – fyrtårnet Jan Langhoff pludselig døde den 10. juli 2017.  

I de 36 år der blev ventet, er der ikke udgivet mange danske album, der lyder som ”Celestial Dreams”, der mest af alt må betegnes som melodisk prog-rock med new-wave 80’er impulser. Så alene derfor er det både modigt og berigende, at The Act alligevel valgte at gøre arbejdet færdigt – blandt andet ved hjælp af Jan Langhoff’s bror Bo Langhoff og selveste Flemming Rasmussen i Sweet Silecne Studiet. Kan du lide navne som Supertramp, Simple Minds, eller King Crimson så må jeg bestemt anbefale at du er med på en lytter.

COVDI-19 tiden gjorde at albummet ikke kunne opføres LIVE, da det udkom, men i samarbejde med musikforeningen Sneglen kan man nu endelig få muligheden for at høre det hele LIVE for første gang på Skottegårdsskolen i Kastrup på lørdag. Koncertstart er kl. 20. Lad os håbe, at ligeså meget at selve albummet var et smukt punktum for en stor personligheds virke på den danske musikscene, så vil denne LIVE optræden være et givende startskud til at de tilbageværende og de nye The Act medlemmer fortsætter med at oversætte deres himmelske drømme i nye progressive musikalske retninger både i albumformat og på live scenen.

Vil du vide mere om hele den vilde og lange baggrundshistorie så brug lidt kvalitetstid på nedenstående video eller læs beretningen på bandets hjemmeside https://the-act.dk/historien/

Sidste release koncert vi vil anbefale i denne omgang er en du finder i Roskilde selvsamme lørdag den 2. oktober kl. 20 i de gamle flotte lokaliteter i Guldaldersalen hos Hotel Prindsen. Her står folk-pop kvartetten B-siden klar til at spille deres nye album “Vingeslag”, som udkommer godt to år siden efter deres mere end lovende debut “Kongens hemmelighed”. Meget er sket siden – og det er da heller ingen hemmelighed at den efterfølgende udskiftning af bassisten Kristian Karlson – med ditto Mikkel Wiesner – har gjort at bandet har set med nogle nye og lidt andre øjne på sig selv, sin sound, sit set-up – uden dog at miste sig selv på vejen.

De fire spillemænd har det seneste år arbejde seriøst med at videreudvikle deres i forvejen stærkt charmerende folk-pop udtryk – der er fuld af gode vibrationer, venligtsindede toner, og positive energier – men som også rummer nogle finurlige og kalorierige tekster, der vil mere end bare at underholde. De første par singler fra albummet har givet en forsmag på et band, det helt sikkert stadig lider af vokseværk, og som med overvejende garanti på lørdag nok engang vil dokumentere at den danske folk/pop scene i den grad har så utroligt meget lytteværdigt nyt at byde ind med i disse år.

Ja, hvad skal man vælge – valget er dit – og uanset hvad det bliver så jeg sikker på at den gode fornøjelse venter!

 

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.