Rikke Thomsen – Herslev bryghus, Roskilde – 25.03.22

Rikke Thomsen

Fotograf: Privatfoto (venligst udlånt af Rikke Thomsen)

”Home is where the hungry heart is … “

At livet ikke kan og skal planlægges i mindste detalje, er Rikke Thomsen et ’tumbe’ godt eksempel på. Under navnet R. Noor ’tumlede’ hun for nogle år siden lidt rundt med nogle ganske fine engelsksprogede sange, der vel nok med tiden kunne matche et Tina Dickow niveau.  

Men var det, som hun ville, og var det det hun skulle? Svaret fandt hun selv. Det blev et nej, og i 2019 udsendte hun en selvfinansieret EP – ”Omve’n hjemve”. Seks sange, der blev lidt af et vendepunkt for den sympatiske sønderjyde, der ved at det er helt OK at rumme både hjemve og udlængsel.  

Sange som ”Åltings koldt i København” og ” Mojn når vi komme (mojn når vi gæ)” vakte opmærksomhed, også langt uden for hjembyen Blans og omegn – ja, selv i kongehuset.   

Ikke bare fordi det var originalt, anderledes og derved lidt spændende med sange på dialekt, men fordi det var så åbenbart at Rikke Thomsen var en fremragende sanger, sangskriver og guitarist – og en inkluderende historiefortæller. Dette var ikke navlepilleri for åbent tæppe pakket ind i æ sjaw sproch.

Rikke Thomsen formår nemlig via sine tekster at sætte den slags billeder og historier op, der sætter tanker i gang hos en selv, uanset om man er vokset om i Blans i Sønderjylland, i Boderne på Bornholm, i Birkende på Fyn, i Ballerup på Sjælland, i Brønshøj ved København eller et helt sjette sted.    

Sidste år udsendte hun så via Mermaid Records debutalbummet ”Opland”, som vi her på siden udråbte som ’Årets danske album’.

Et album, der er velproduceret og total 80’er lækker i lyden. På hendes aktuelle SOLO forårstur præsenterer hun, dog numrene i den akustiske form, som de er skrevet i. Det øger fokus på teksterne og dokumenterer til fulde sangenes uomtvistelige holdbarhed.

Koncerten var den næstsidste på hendes tour, og var nr. 34 på bare 30 dage! Man kommer altså ikke sovende til noget i showbizz! Der var dog ikke den mindste antydning af træthed, tværtimod. Fra første tone af ”Dæ & monet” var hun 100% på og ditto var den udsolgte hal.

Foto: Mads Kornum

Alle de 10 sange fra ”Opland” blev præsenteret denne aften i det hyggelige småkolde lagerlokale på Herslev Bryghus, der er placeret i landlige omgivelser lige uden for Roskilde.

Desværre alligevel for langt fra Roskilde og dyrskuepladsen til at Rikke Thomsen synes hun kunne tillade sig at afprøve drømmen om at råbe ”Uuuu-deeee-mææærrr-keeet Roossss-kiilll-deee”.  Det må blive en anden gang, og det må da også siges at gennemsnitsalderen til denne koncert, nok også lå en del over den aktuelt gældende på Roskilde festival.  

Men det vil til gengæld være et oplagt valg at præsentere Rikke Thomsen (med band) – og hendes iørefaldende sangkatolog – for et forventeligt noget yngre publikum til den kommende testival ”Herslev under åben himmel”, som Bryghuset afholder i samarbejde med det lokale spillested Gimle den 17 & 18 juni. De første navne på plakaten er Takykardia, Greta og Lucky Lo.

Det var nu også en del mere end udmærket det Rikke Thomsen – med godt samspil fra et engageret publikum – leverede i godt 80 minutter. En særdeles vellykket vekselvirkning, hvor historier og anekdoter imellem numrene, var den helt rette topping til de velspillede akustiske versioner af sange, der blev præsenteret med helt perfekt lyd og lyssætning.

Havde jeg for to år siden påstået at have siddet på et bryghus og hørt et midtsjællandsk publikum synge med af musik hjertets lyst til sange som ”Kun æ minde me hjem”, ”Ballade” og ”Mojn”, ja, så var jeg nok blevet bedt om at søge noget hjælp. Men ligesom kollegaer som Niels Hausgaard, Allan Olsen og Annika Aakjær så åbner Rikke Thomsen med charme, selvtillid, og lutter gode sange op for det fællesskab, hvor de fleste af os kan genkende noget universelt uanset hvor vi kommer fra eller hvor sprogkyndige, kønne og aldrene vi nu er.  

Derfor bekymrer det heller ikke at Rikke Thomsen måtte indrømme at hun var blevet ‘Københavner,’ efter at hun i slutningen af 2021 var flyttet ind hos kæresten.

For hvad Rikke Thomsen angår er man nemlig aldrig i tvivl om at hun uanset hvor hun befinder sig har et ”hunge hjerte” med , hvor der på indersiden er tatoveret et ”Home is where the heart is”.

Foto: Thinna Aniella
Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.