ROB + Flammer Dance Band – Huset, Kbh – 18.01.23

325148567_6175395315828235_171126288059696930_n

Fotograf: Rene Bode

"Vi var der - og vi var alle glade for mødet med legenden Funky ROB"

En 74-årig ghanesisk afrofunk legende sammen med et norsk 7-mands orkester med verdenmusikalsk kultstatus.

Det var hvad der skulle til, for at der kunne meldes alt udsolgt denne onsdag aften i en af hovedstadens mest spillevende bygninger – HUSET – der blandt andet huser brætspilscaféen Bastard i stueetagen, Husets Biograf på anden sal, og ikke mindst til Musikcafeen på tredje. Et hus hvor puls, nysgerrighed, engagement og fællesskab er nøgleord.

Og hverken fællesskabsfølelse eller selve legenden om ROB alias FUNKY Rob blev mindre efter denne svedige og intense 100 minutters koncert i Musikcafeen.

Foto: Mads Kornum

Hovedparten af publikum var næppe født da ROB lagde grunden til sin underfundige og usædvanlige karriere med tre album i perioden fra 1977-1981, hvorefter han forsvandt fra scenerne for at koncentrere sig om restaurationsdrift på hjemegnen. Hans album blev dog genopdaget i 00’erne – og blev samplet i større omfang – og der opstod langsomt en voksende kultstatus omkring denne markante personlighed.

Vi skulle dog helt ind i 10’erne før han selv genoptog sin musikalske karriere, og hans første europæiske turne var først i 2019, hvor to af hans tre album også var blevet genudgivet, efter at de havde været uopdrivelige i mange år, medmindre du ville betale helt ublu priser på brugtplademarkedet.

Turen blev en så stor succes, at han igen fik mod på endnu en turne. Denne gang med hele 14 koncerter i seks forskellige lande. København var femte stop på turen for den nye konstellation, med et band, der ikke lægger skjul på at ROB er et at de helt store forbilleder for bandet. Men nu står de altså uimponeret sammen på en scene, og man skal ikke mange toner ind i koncerten, for at fornemme at det er varmblodig og tidløs musik, der formår at trække tråde mellem mennesker uanset alder og nationalitet, og som evner at tale til én som lytter i selve tilstedeværelsen i nuet.

Publikum var i den grad på fra start da ROB indtog scenen efter at Flammer Dance Band, med deres space-funk havde indledt med 10 minutters groovy, funky og frydefuld velspillet opvarmning – ikke som et forspil for galleriet – men som en døråbner, til noget endnu større.  

Foto: Rene Bode

”Are You There” råbte en nærmest manisk og top tændt ROB, da han fit og stilfuldt indtog scenen, og siden skabte den slags fester, som ikke kan planlægges, men som improviseres og opstår i takt med musikkens øjeblikkelige nerve og sjæl – og de ofte direkte og simple budskaber i de korte tekster.

At Rob ‘Roy’ Raindorf  i årenes løb er blevet sammenlignet med James Brown kan ikke overraske. Sikke en energi. Sikke et drive. Sikke et ego, der dog alligevel har så rigeligt med plads til at lukke publikum ind – og undervejs endda med op på scenen.

”Are You There” og ”Are You Happy” gentog han igen og igen – som et mantra – for ingen kunne være i tvivl om svaret. VI var der. Vi var alle glade.

Dette var den slags musikalske humørpiller, som man kan leve længe på i en lang grå januar måned. Dette var musik til hjertet og til underlivet, der blev fanget og forført af et rytmisk og et til tider helt hypnotisk sansebombardement. 

Med bandets alderspræsident Sifu Pablo på percussion som indpisker, var det yngre kræfter som saxofonist Bror Havnes og den groovy trommeslager Olve Gravkley, der primært løftede det hele musikalsk, så det samlet føltes, som meget mere end ‘bare’ en god aften med byens bedste danseband.  

Klassikere som ”Funky Rob Way”, ”Boogie on” og ”Move” fik nyt liv i en koncert, der undervejs også kunne opleves stenet, psykedelisk og tranceagtig i sit udtryk, mens klassikeren ”Make it slow, make it fast” i hele to omgange fik lov til at agere klimaks på en uforglemmelig funky forestilling for kendere.   

Lad ikke dette være sidste gang at Rob + Flammer Dance Band gæster landet – de ville f.eks. være helt oplagte som en del af Balders Plads programmet på Copenhagen Jazzfestival. Så er det sagt! …og når de nu så er her alligevel, så lad os da også gerne få en koncert med Flammer Dance Band i eget navn. De har noget i sig selv, der sagtens kan vokse ud af legendens skygge. Det har de allerede bevidst på deres herlige debutalbum Flammer Dance Band fra 2018.

Foto: Rene Bode
Foto: Mads Kornum
Foto: Mads Kornum

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.