Roskilde Festival melder klart ud!

RK18_Opening1_Jesper_Bjarke_Andersen_low_6

Fotograf: PRESSEFOTO

”Øget fokus på solidaritet og bæredygtighed – og 10.000 ekstra billetter i salg”

Nu sker det forhåbentligt. Det mange har ventet på i flere år pga aflysninger i både 2020 og 2021. Festival nummer 50 siden at to lokale gymnasieelever med ekstra lidt gåpåmod, og hippieånd skabte grobunden til det, der nu er blevet en ægte og levende dansk kulturinstitution. Roskilde Festival 2022 skal være året hvor vi igen skal se pladsen foran Orange Scene blive fyldt med dans, fællesskab og livsglæde.

Der er ikke mange aktive tilbage fra det hold af musikere, der optrådte i 1971. Men i en tid hvor festivalen officielt melder ud af de vil have ekstra fokus på solidaritet og bæredygtighed – vil jeg da foreslå, at man i fællesskabets ånd knytter historiens bånd til et af de mest markante danske musiknavne igennem de 50 år, der er gået siden den første gang. Et navn der var på plakaten dengang i 1971. En musiker, som aldrig har stået stille, men har bevæget sig nysgerrigt rundt i adskillige musikalske genre – Beat, rock, jazz, folk, viser, world, roots. Den efterhånden 83-årige Povl Dissing har været der – alle steder – grænsesøgende , nysgerrig og ofte kompromisløs.

Efter et alvorligt ulykkestilfælde i starten af 2017 har han ikke kunne genoptaget sit musikalske virke – men hans store bagkatolog – ikke mindst det han skabte med Benny Andersen – er noget så bæredygtigt og eviggyldigt. Benny Andersen – der døde i 2018 – var om nogen en kulturpersonlighed og et forbillede for generationer, fordi han med solidaritet og næstekærlighed i og mellem linjerne, og en både skarp, satirisk og samfundskritisk pen – kunne sætte ord på det hverdagsliv, der kan være så svært for os alle at sætte i et stort perspektiv.

Han nåede at lave et album med Per Vers. Det udkommer til januar – og vil blive præsenteret LIVE med Danmarks Underholdningsorkester til fem koncerter under titlen ”En aften med Andersen”. Med på scenen vil være Katinka Bjerregaard, Bisse, Rasmus Dissing og Bodil Jørgensen.

I mine øjne må det være det mest oplagte af alle match – i et fremskuende jubilæumsår – at sætte ”En HELT SPECIEL aften med Andersen” på plakaten, som næring til det fællesskab, der skal se fremtiden i øjnene – med historiens tunge og turbulente bagage på ryggen. Og mon ikke Per Vers kunne finde nogle ekstra gæster (f.eks. FILUKA, Raske Penge, Folkeklubben, Ibens) at medtage til et event med fuld fokus på ordets tidløse saft og kraft i musikkens verdens.

Bare en god idé – og den skal være helt gratis at videreføre for Anders Wahrén, Roskilde Festivals programchef, der foreløbig har haft travlt med at sammensætte et program, der nok skal sikre både fest og fremsyn, og at de 10.000 ekstra billetter bliver udsolgt hurtigere end jeg kan få taget et bad, smurt en ostemad og gjort kaffen klar.   23 navne blev offentliggjort i går.  

En samling af både velkendte og uhørte navne, der nok engang nok skal flytte grænser – og dokumentere musikkens evner som hjertestarter. Skal SIDE 33 samle en hurtig six-pack af appetitvækkende navne fra dagens felt kommer den til at bestå af Black Pumas, Poppy, Fontaines D.C., Grandson, Alogte Oho & His Sounds of Joy  – og ikke mindst Danish String Quartet & Dreamers’ Circus.

Dernæst glæder det os at konstatere, at Jada omsider kan vende tilbage til sine fans på Roskilde Festival efter to corona-aflyste åbningskoncerter på Orange Scene. Men da hun siden har flyttet sig i popularitet, international appel og kunstnerisk gennemslagskraft erstattes åbningskoncerten med et natteshow på Orange Scene, hvor musik, dans og koreografi danner rammen om karrierens hidtil største show.

Festivalen har valgt at sætte særligt fokus på de unge – ved at 5.000 ekstra billetter kun kan købes af unge under 25 år – dvs. du skal være født efter 3. juli 1997. Disse billetter sættes til salg tirsdag 30. november kl. 12:00

Signe Lopdrup, Roskilde Festivals administrerende direktør, siger om baggrunden:

”Vi er vildt taknemmelige over, at næsten alle billetkøbere har holdt fast i deres billetter gennem to hårde aflysninger. Men to årgange af festivaldebutanter er samtidig blevet snydt for muligheden for komme af sted på festival med vennerne. Med ’Under 25’-billetterne vil vi give plads til, at Roskilde Festival forbliver et mødested og frirum for unge og understøtte unges fællesskaber i den svære tid efter coronakrisen.”

Men ud over de 5.000 ”Under 25” billetter sætter der yderligere 5.000 billetter i salg, svarende til dem, der blev refunderet da Roskilde Festival blev aflyst i 2021. Disse refunderede billetter sættes til salg allerede fra på torsdag den 14. oktober. Begge billettyper koster 2250 kroner (eks. gebyr) for en partout billet.

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.