Signe Svendsen på solo tour i godt selskab

Signe Svendsen med band af Maria Fremming (11)

Fotograf: Maria Fremming

”Bagagen er fuld af personlige sange og historier”

Sidste år udsendte Signe Svendsen midt i en hæsblæsende valgkamp albummet ”HVEM VIL IKKE ELSKES IGEN”.

Hun havde allerede luftet mere end en håndfuld numre fra albummet et par måneder forinden på Tønder Festival, og allerede her blev man som tilhører klar over at der var noget helt ekstraordinært i vente.

Stemmen, stemningen, intensiteten, nærværet var genkendeligt, men alligevel virkede det hele lidt mere eksperimenterende og frit svævende i flere retninger.

Det var lyden af en modnet sanger og sangskriver, der i den grad tør at se sig selv, sine nære og kære, og sin samtid i øjnene, og sætte den slags ord på, der både rører og rammer, hvis man da har puls, drømme og troen på kærligheden i behold.     

 ”Jeg mærker ikke summen af sejre eller nederlag” synger hun i det indledende og hjertegribende ”Tiden”, som er noget af det smukkeste jeg har hørt sunget om den tid, som bliver ved med at gå, som den har for vane, og som gør at man ’pludselig’ er en af de mange, der har tilbagelagt mere tid, end der forventeligt er tilbage.

Stemningen i et nummer som ”Tiden” er ikke ulig Jonah Blacksmith, dvs. akustisk båret, med masser af stemningsfulde lag, og så er der de der små nuancer, der gør den store forskel, som f.eks. en sitrende trompet i baggrunden. Kort sagt mesterligt. Og det ord kan man så gentage utallige gange i løbet af albummet, der fremstår helt uden svage led, og derfor til fulde fortjener 5½ ‘SIDE 33 SKIVER”.

Resultatet og stemningsbillederne er så forskellige, at det meget vel kan være dit eget humør og dagsform, der kan ændre på hvilke numre du lige holder mest af fra gang til gang. Dette er ikke et HIT album, men et ’you hit me’ album, med sange, der med garanti forbliver i vokse alderen mange år frem.

Selv bliver jeg hver gang slået lidt omkuld af linjen ”Du fik hendes øjne, jeg fik hendes mund, vi løb solen sort, over mark og sand, jeg holdt din hånd når mørket kom” – hentet fra ”Du fik hendes øjne”. En af den slags kærlighedssange, som man kun kan skrive, hvis man har modet til at se tilbage på og ind i et levet liv, hvor der er skabt nyt liv undervejs – og hvor ens egen hovedrolle undervejs er ændret. Signe Svendsen kom stærkt fra start på debutalbummet i 2010, og har siden med sikre skridt udviklet sig til et af vort lands bedste sangskrivere, mest af alt fordi hun evner og tør sætte ord på alt det usagte, på det der står mellem linjerne, og som til tider kan være synligt for den ene, og usynligt for den anden.

Det er fintfølende lyrisk, men samtidigt slagkraftigt, i erkendelsen af at selv den konstante kærlighed kan være kontrastfuld og til tider kontant i følelsernes uforudsigelig vold.      

Albummet, der er det femte i rækken fra Signe Svendsen, folder sig således ud, som en sammenhængende serie af enkelte afsnit med hver sin mission. Der er ikke to sange, der lyder ens, men til gengæld er der en rød tråd i en produktion, der ikke går efter det perfekte, men efter det helt rigtige klæde til den enkelte sang. Missionen lykkedes, og det der kunne været blevet til et kludetæppe, er endt som en lindrende varmepude af vellyd.

Æren er ikke Signe Svendsens alene, for albummet er blevet til i tæt samarbejde med superproduceren og mesterguitaristen Lars Skjærbæk.

”Det har nemlig været en ret vild tur at lave det her album og jeg kunne på ingen måde ha’ gjort det uden min meget go’e ven og helte-producer Lars Skjærbæk. Vi startede fuldstændig fra bunden med at sige JA til alt og lade ideer flyde frit frem og tilbage mellem hans studie og mit.

Lars er genial til at udfordre sangene til de finder deres allerbedste form og han er virtuos når det kommer til at skære bullshit fra og finde frem til kernen.

Til sidst stod vi med ret mange sange og det er de bedste af dem, I nu hører på HVEM VIL IKKE ELSKES IGEN.”

– Signe Svendsen

I efteråret tog hun det gode valg at tage de nye sange på tour med sammen med sit drømmeband bestående af netop Lars Skjærbæk, Marie Vilsbøll og orgelkongen Palle Hjorth. Det gik så godt, at det kalder på noget der minder om en gentagelse. Så det hold vender tilbage på landevejen til maj. Men inden da tager Signe Svendsen i de kommende måneder på en større SOLO tour.

Her præsenteres sangene i en mere nøgen og intim form. Men er der noget man efterhånden har erfaret med Signe Svendsen og hendes sange, så er det at de kan selv. Så længe de har Signe Svendsen til at blive præsenteret med bid, humor, underfundighed og opløftende timing, så spiller det på et niveau, som selv Niels Hausgaard skal have en god dag for at ramme.

Som Signe Svendsen selv udtrykker det; ”det kan sgu noget, som intet andet kan; Det går tæt på kernen og rykker os sammen i salen”.

Så hvis du vil rykke tættere på Signe Svendsen og hendes livsbekræftende sange, så er det altså med at komme afsted.

Er du i Roskilde i morgen lørdag den 4. februar kan du også møde hende til en lille in-store koncert, hyggesnak og pladesignering i den lokale pladebutik Vinyl Freak fra kl. 14.30 .

Picture of Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.