Stærkt program til Showcase Scotland

333871752_2266727963514921_6432073583503456468_n

Fotograf: PRESSEFOTO

”Tønder favoritter og nye stjerneskud til musikfestivalen i Ballerup”

Hvis du har været på Tønder Festival så ved du nok allerede, hvor stærkt det spiller for den skotske musikscene i forhold til kvaliteten af de bands, der tager sit udgangspunkt i keltisk og gælisk musik – uanset om det med et traditionelt eller nyskabende udgangspunkt.

Det indtryk kan du med garanti få bekræftet når der i næste weekend den 12. og 13. maj afvikles musikfestivalen Showcase Scotland i Baltoppen i Ballerup . Fem formstærke og aktuelle artister fra Skotland er på programmet for vise noget af al den stemningslagrede og rytmiske spændvidde, som genren rummer.

Tre af navnene – RURA, Mánran og The Outside Track har allerede ved tidligere besøg her til lands – blandt andet på omtalte Tønder Festival – til fulde overbevist om deres kvaliteter, mens Kim Carnie som solist og Project SMOK har deres danske debutkoncerter.

Kim Carnie har siden 2019 været i front hos Mànran, ligesom hun er en del af bandet Staran. Derudover har hun siden 2017 haft en solokarriere kørende, som sidste år resulterede i det stærke debutalbum ”And So We Gather”. Albummet er blevet anerkendt som én af ‘the ‘biggest folk and Gaelic records of the generation’. På albummet samarbejder hun med nogle af de betydeligste navne på den skotske scene bl.a. Donald Shaw, Julie Fowlis, Karen Matheson, Matt Carmichael samt den senegalesiske koraspiller Kadialy Kouyate.

Den flerfacetterede vokal er både inderlig, sårbar, og sjælfuld. En af den slags stemmer, der både rører og rammer. Ikke så underligt at hun I 2021 vandt hun prisen for ‘Gaelic Singer of the Year’ i den prestigefulde ‘Hands up for Trad Awards’.

Til koncerten på Baltoppen LIVE fredag aften medbringer hun sit eget band med guitar, violin, klaver, kontrabas og percussion.

Dagen efter står hun på scenen med Mànran – der må betragtes som en regulær supergruppe med store og stolte folkrock traditioner.

Den multi prisvindende gruppe har de seneste ti år været indbegrebet af skotsk/gælisk succes på musikfronten. De syv musikere er internationalt anerkendte, og bandet regnes som ét af de måske stærkeste turnerende bands fra højlandet pt. Efter sigende er de et mindre kraftcenter at opleve LIVE, og samtidig medbringer de masser af musikalsk kernekraft fra deres foreløbig fire album udgivelser.

To koncerter, der i sig selv skulle være turen til Ballerup værd.

Men den største åbner for øjne og ører kan måske også vise sig at komme fra den progressive neo-trad trio Project Smok, der blev i 2017 dannet af de multi-prisvindende musikere Ali Levack (piber og fløjter), Pablo Lafuente (guitar) og Ewan Baird (bodhrán).

Trioen bryder genrer, når de ubesværet og eksplosivt fusionerer traditionel musik med moderne new-age pop, og leverer resultatet med intenst drive og delikat følsomhed – og en ekstraordinære instrumental virtuositet.  

De åbner lørdagens program – der på papiret ligner et regulært hattrick af minderige oplevelser. For ind imellem Project Smok og Mànran spiller Rura, der så sent som sidste år bjergtog med et par forrygende koncerter på Tønder Festival, og i år har udsendt et særdeles lytteværdigt nyt album i form af “Dusk Moon”.

Deres ganske raffinerede og progressive sammensætning af highland pipes, violin, fløjte, guitar, klaver, bodhran og vokal er både dynamisk, dragende og til tider helt hypnotisk at opleve.  

Der sælges både billetter til de enkelte dage. Dobbeltkoncert fredag, og trippel koncerten lørdag, men for bare kr. 595 kan du også sikre dig adgang til det fulde program – godt 9 timers underholdning (inkl. pauser) for begge dage. Hermed anbefalet hvis du er til kvalitetsstemplet handmade scottish music.  

Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.