Strib Vinterfestival – 9/02/24

Tønder_Dag_3 (120)

Fotograf: Brian Selander

"Lysende øjeblikke i en mørk tid"
Fynske Strib Vinterfestival kalder sig ’en varm oplevelse i en mørk tid’, og denne beskrivelse viser sig at være ret præcis. Festivalen, med det folkemusikalske afsæt, har været en fast del af kalenderen i Middelfart siden 1989. Og selvom det måske lyder utraditionelt med en musikfestival midt i februar, er idéen om at udnytte den lokale skoles tomrum i vinterferien som ramme for en festival, et koncept, der hvert år tiltrækker både trofaste tilhængere og nysgerrige førstegangsbesøgende.

Side 33 ankommer til Strib Vinterfestival fredag aften. Den rummelige foyer ved indgangen, er for en stund omdannet til den populære Caféscene. Her kan gæster, udover at nyde drikke og snacks fra baren, hver dag opleve nye og lovende kunstnere.

I år er det danske Lasse Storm der står for åbning af Caféscenen. Troubadouren, der tidligere har modtaget DMA Blues ’Ud af det blå’ pris og sangskriverprisen ved Nashville Nights International Songwriter’s Festival, leverer sine velskrevne danske sange med stor overbevisning, og sætter herved barren højt for festivalens lille vækstlagsscene, der desuden har gratis adgang alle dage.

Arkivfoto af Mads Kornum

Efter en lovende start på Caféscenen, går turen videre forbi Den Irske Pub. Efter sigende er det i dette klasselokale, at whiskyen flyder frit, og autentisk irsk livmusik byder op til dans. Det er tilsyneladende lige så hyggeligt som det lyder, for det lykkes aldrig Side 33’s udsendte at komme ind på pubben, der både fredag og lørdag er fyldt til bristepunktet.

De to store gymnastiksale Hal1 og Hal2 udgør Strib Vinterfestivals primære scener, og det er her weekendens musikprogram udfolder sig. De to scener er placeret i hver sin ende af en korridor, og den strategiske placering giver publikum mulighed for nemt at skifte mellem koncerterne. Et behov der kan opstå, da flere koncerter overlapper hinanden.

Fredagens lineup i Hal1 byder på Kajsa Vala og Heidi Talbot, mens der i samme tidsrum kan opleves Mads Toghøj Band og Katinka Band i Hal2.

Kajsa Vala; Nashville-vibrationer i Strib

Dansk-islandske Kajsa Vala er efterhånden et velkendt navn på den danske musikscene, og anerkendt som en fremragende tekstforfatter, sanselig vokalist og dygtig guitarist.

Vala har formået at forene de nordiske rødder med sin mangeårige erfaring fra Nashvilles sangskriver-scene, og herved skabt sin helt egen lyd.

Da Vala og band går på scenen, er de amerikanske referencer da heller ikke at tage fejl af. Musikken er så autentisk og nærværende, at følelsen af pludselig og sidde midt i Nashville, let overskygger det faktum, at koncerten foregår i en folkeskoles gymnastiksal.

Med opbakning fra sit sublime band, der bidrager med komplicerede instrumentaldele og balancerede korharmonier, evner Vala at tryllebinde publikum fuldstændig. Selvom det er weekendens første officielle koncert, er der allerede nu en stærk formodning om, at aftenens oplevelse med Kajsa Vala, godt kan gå hen og blive højdepunktet på årets festival.

Arkivfoto af Steen Madsen

Heidi Talbot; En irsk engel

Efter en fremragende musikoplevelse med Kajsa Vala, er det tid til et af årets hovednavne på Strib Vinterfestival. Den irske folkesanger Heidi Talbot, der tidligere har gæstet Tønder Festival og Nashville Nights, blev i sin tid kendt som en del af den irsk-amerikanske musikgruppe Cherish the Ladies. Sidenhen har Talbot etableret en succesfuld solokarriere med ikke mindre end otte albums bag sig, og flere prominente samarbejder heriblandt med stjerneguitaristen Mark Knopfler.

Det er svært ikke at blive draget af Heidi Talbot allerede inden hun begynder at synge, for sangerinden med den irske accent, er uden tvivl supercharmerende. Og det stopper heldigvis ikke her. Talbot besidder en klar vokal fyldt med sødme og synger, som en sidemand bemærker, ”nærmest som en engel.”  

Arkivfoto af Brian Selander

Udover et åbenlyst sangskriver-talent, lever Talbot også op til singer-songwriter traditionerne, når der skal fortælles anekdoter, som er underholdende og nærværende mellem sangene.

Alt i alt leverer Heidi Talbot en livlig performance, med plads til både irske traditioner, opmuntrende momenter og følsomme øjeblikke. Især nummeret ‘If you Stay’, hvor Talbot lægger ud med fortællingen om sin forelskelse i en australsk mand, der 30 år tidligere lærte hende omtalte sang, er fængende og det er svært ikke at blive rørt at den efterfølgende overlevering. For en stund glemmer man tid og sted.

Foto: Henrik Johannessen

Caféscenens uventede overraskelse; De lavthængende frugter

Fredag aften sluttes af med et kort ophold i Caféscenen, som (heldigvis) ikke kan undgås på vej mod udgangen. De Lavthængende Frugter er efter eget udsagn, fire musikalske mænd i den mageligste alder. Den østjyske gruppe, der består af henholdsvis tre skolelærere og en pedel, fandt efter sigende hinanden og musikken på lærerværelset. De fire herrer underholder med velspillet dansk folkemusik, hvor godt samspil, fine kor og finurlige tekster fra den midaldrende mands perspektiv, er både vedkommende og underholdende. De Lavthængende Frugter er et ikke uinteressant bekendtskab.

Pressefoto
Amanda Kongstad

Amanda Kongstad

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.