Med landeplager som ”Malene” og ”Kegle” fik Sys Bjerre på rekordtid slået navn fast på den danske popmusikscene tilbage i 2008. Med sin karismatiske stemme og finurlige tekstunivers var det svært ikke at lade sig forføre af den charmerende sangerinde. Nu er hun klar med et nyt album med den livsbekræftende titel ”Lad os lave noget smukt før vi dør”. Selvom det finurlige tekstunivers og den karismatiske stemme er intakt, er her tale om en sangerinde, hvis tilgang til livet og sin musik er markant anderledes.
Der er sket meget siden debutalbummet ”Gør det selv”, hvor de to tidligere nævnte hits var at finde. At sige at Sys Bjerre er blevet voksen, kan virke som en slidt kliché. Ikke desto mindre er det lige præcis, hvad der er sket. Det både værende i musik, tekst og produktion. Alene med titlen på sit nye album ”Lad os lave noget smukt før vi dør”, lægges der op til, at der er taget en ny retning for den nu 36-årige popsanger.
Albummet fusionerer smukt lige dele længsel efter det, der venter i fremtiden og nostalgi om de minder livet har bragt. Her er tale om en voksent popalbum fra en sangerinde, der ikke lægger skjul på sin fascination af livet og alle dets facetter. På elegant vis formår Sys Bjerre at finde det ekstraordinære i selv de mest ordinære situationer. Og det er netop denne evne, der gør albummet til noget ekstraordinært. Uden at her er tale om et album i lyrisk eller musikalsk særklasse, så er her tale om et album, hvis samlede udtryk er ret unik. Gives albummet den rette opmærksomhed, vil det uundgåeligt være fuld af finurligheder, der vækker ens nysgerrighed – både lyrisk om musikalsk.
Især på numre som ”Er der mere”, ”Fotosyntese”, ”Befri Willy” samt titelnummeret viser Sys Bjerre sine lyriske og musikalske evner der går direkte i hjertet på de lyttere, der giver sig tid til at lytte. Især på førstnævnte, der hører til blandt udgivelsens højdepunkter, formår Sys Bjerre at fange albummets helhed med en lyrisk kombination af netop længsel og nostalgi, der via en fængende melodi og skarp artikulation smukt formidles. Samme skarphed har titelnummeret, der ganske vist ikke har samme melodiske flow som ”Er der mere”, men derimod understreger, at Bjerre er en sangskriver, der ikke ligner nogen anden.
”Prøv at tænke på hvor mange folk der bare
Ville give dig alt for at få det du har
Prøv at tænke på hvor vildt det egentlig er
At vi er sammen på jorden lige nu lige her”
Som titelnummerets ovenstående tekstuddrag indikerer, er her ikke tale om lyrik, der sætter gang i dybe tanker. Der er, hvad der er, og det er mere end rigeligt. For Bjerre forsøger ikke at krænge sin sjæl ud, så det bliver kvalmende at lægge ører til. Nej, Sys Bjerre formidler en umiddelbarhed, der uhøjtideligt rammer bredt og samtidig indeholder præcis det, der gjorde hende kendt, elsket og hadet for ca. 13 år siden.
Alt i alt er her tale om et album, der understreger Sys Bjerre som en sanger og sangskriver med fødderne solidt plantet på jorden. Her er ikke tale om et album, der går over i dansk musikhistorie, men hvis Sys Bjerre har som mål at lave noget smukt før hun dør, er det hermed lykkedes.