THE BILLY SURFS – “Speak Up”

Fotograf: Album cover

”Debutalbum med erfaring, spillelyst og musikalsk overskud som hovedingredienserne”

Den danske gospelsanger Sara Broberg har sammen med Noah Rosanes (guitar og vokal), Christian Hybel (bas) og Johannes Gissel (trommer) skabt gruppen The Billy Surfs.

De udgav deres første single tilbage i 2016, og fulgte den i 2019 op med EP’en ”Shut Up”, der primært var instrumental. Siden er udsendt fem overbevisende singler, som forlæg til det debutalbum “Speak Up”, der nu endelig er klar til at møde verden.

”Speak Up” er et album, der på én gang er både hjerteskærende, kraftfuld og ekstremt gennemført. Det er en sand fornøjelse at lægge ører til, når The Billy Surfs folder deres enorme potentiale ud med en kreativ tilgang til surf-pop/rock genren, hvor de ikke er bange for at låne lidt fra både pop, funk og 70-er rock.

Pressefoto

At Broberg er vokset op med gospel, kan som sådan ikke fornemmes på hverken genre, musik eller lyrik. Derimod kan det mærkes på den legende lethed, det lader til, det er for Broberg at kaste sig ud i rockgenren. Med total overlegenhed brænder hun sig fast med sin store, unikke stemme. Broberg er i godt selskab med et band fuld af allerede veletablerede musikere, der er i absolut storform – måske endda deres livs form i denne formation?. På magisk vis understøtter de Brobergs store stemme uden at lægge sig i skyggen af den. Dette resultere i et lydbillede, der på alle måder er eminent.

”The Worst Thing that ever happened to me

Was when your heart skipped a beat

It didn’t skip one, it didn’t skip two

It slowly got defeated

The best thing that ever happened to me

Was when you and I became three

But before we knew it we leaned life had no guarantee”

Således indledes nummeret ”Painful and Powerful”, der er skrevet af bandet i fællesskab og handler om Brobergs mand, der også var professionel musiker, og døde af kræft sidste år, efter halvandet års kamp. Om tilblivelse af sangen forklarer bandet:

”Da vi i bandet mødtes for første gang siden begravelsen besluttede vi at skrive en sang om hele Saras livssituation. Det blev til sangen “Painful and Powerful”. Sangen handler om det stærke i at kunne og skulle komme videre, erfaringen om den styrke man kan finde I sig selv, når man står i det mørkeste mørke og at være stærk på trods af at man aldrig har følt sig svagere. Med andre ord at skabe noget meningsfuldt i en meningsløs situation”

Nummeret er blandt albummets absolutte højdepunkter. På blændende vis formidler Broberg den hjerteskærende lyrik, så den uundgåeligt sætter sig der hvor det gør allermest ondt. At dette lykkedes uden at blive oversentimentalt, skyldes ikke mindst det ekstremt velspillende band, der leverer et lydbillede, der på én gang understøtter smerten i lyrikken og samtidig skaber en både dragende og kraftfuld stemning, der gør nummeret til noget helt særligt.

I den modsatte ende af stemningsparameteret byder albummet på numre, der hverken er hjerteskærende eller smertefulde, men i den grad er kraftfulde. ”Imagine you could imagine imagine”, ”Bad Guy” (Billie Eilish cover) og ”Catchy Shit” er alle numre, der forståeligt nok har været ude som singler, og bedst kan beskrives som numre med en energi, stemning og tempo, der ville passe perfekt på soundtracket til Tarantinos ikoniske mesterværk ”Pulp Fiction”.

Selvom denne beskrivelse siger en del om numrene, har de alligevel ofte et eget særpræg, der gør dem til meget mere end, noget der blot passer ind andre steder. The Billy Surfs er en powergruppe, der på en gang er frembrusende, ekstremt intenst og indadvendt. Med den erfaring, spillelyst og musikalske overskud, der præger ”Speak Up”, er det næsten ikke til at fatte, at her er tale om et debutalbum.

Et debutalbum, det mærkes som et regulært virvar af indtryk og referencer fra Dick Tale, Blondie, Prince, Khruangbin, ‘James Bond’ temaer, og ‘Pulp Fiction’ soundtrack. Sidstnævnte har vi været inde på, og de resterende referencer er bestemt pletvis til stede. Alligevel er det langt fra fyldestgørende kun at referere til andre ikoniske stilarter og kunstnere. For bag alt dette er der masser af lag og leg, der understreger at The Billy Surfs er et ganske originalt – og meget velkomment band – der i den grad skiller sig ud på den danske musikscene.

Udgivelsesformat: Digitalt
Udgivelsesdato: 07.05.21
Label: GL MUSIC
Genre: Surf-rock

Leave a Replay

Fotograf: Album cover

Udgivelsesformat: Digitalt
Udgivelsesdato: 07.05.21
Label: GL MUSIC
Genre: Surf-rock
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.