The Sandmen – Gimle – 29.11.19

The Sandmen - Gimle - 29-11-2019 - (4)

Fotograf: Brian Selander

”500 % fredagsrock”

The Sandmen – dansk rocks ”sorte får” – på scenen på selveste Black Friday. Det kunne vel ikke gå galt? Og svaret er enkelt – nej, det kunne det ikke.  

The Sandmen anno 2019 – med de tre originalmedlemmer Alan Vegenfeldt på vokal og synth,  Stefan Moulvad på guitar, Michael Illo Rasmussen på trommer – samt Jarno Varsted på guitar og mundharmonika, og Jens Hein på bas – virkede i den grad, som en helstøbt helhed – og et velspillende band, der med ”no-nonsense” og ”lad musikken tale” attitude lagde direkte og intents ud med de tre første numre fra deres nye – og særdeles fremragende – dansksprogede album ”Himmelstormer”.

Tre numre, der på albummet har masser af kant og karakter, og rummer gode muligheder for at foldes ud – mindede som indledning dog mest om en lidt for hurtig gennemført opvarmningsøvelse til signatursangen ”Long Leg Sally”. Lidt synd. For både ”Himmelstormer”, ”Lys og kærligheden” og anti-krigssangen ”Fra over skyerne” havde fortjent, at blive leveret med samme tro, kraft og saft, som bandet senere tildelte andre numre. Men bevares – det var stadig tæt og tight – der var ingen grund til at være utilfreds. Lige der blev det bare ikke helt så himmelstormende, som håbet på.

”Long Leg Sally” tænder bare hver gang, som den 500% fuldfede rocksang den nu engang er – og den blev fulgt op af ”Get Up Get Out” og ”I’m Being Used”, hvor man for alvor begyndte at mærke at nu var både The Sandmen og publikum ved at blive varme.

Allan Vegenfeldt er utallige gang blevet udråbt til landets bedste rocksanger – og på de efterfølgende numre ”På gaden” og ”Fuldmåne” viste han med åbne øjne og fuld tænding på vokalen hvorfor. ”På gaden” med sit vanedannende The Rolling Stones kor, er nok noget nær et af årtiets mest effektive og fuldfede rocknumre på dansk, og ”Fuldmåne” viser nok engang at man kan bruge inspiration fra Gasolin til meget godt.  

Da de blev efterfulgt af en næsten majestætisk elektronisk, mørk og tung version af Thåström klassikeren ”Bevæbn dig med vinger” og dernæst ”Det gyldne øje” – en levende løssluppen elektrorock-sang – tilsat blues-feeling – hentet fra det første danske album ”Den bedste dag”, var det pludselig som om at vi her halvvejs i det 90 minutter lange sæt, havde nået et måske alt for tidligt klimaks.

Det var fire på stribe, som satte alt på spil – og som gjorde én fuldkommen beruset – og det på ren og skær begejstring.

Det efterfølgende smukke kærlighedsnummer ”Kærligheden flyder” med grædende mundharmonika viste sig at være forkert placeret på sætlisten. Publikum greb ikke kærligheden, men gik i stedet i baren efter nye forsyninger af andre nydelsesmidler.

Måske The Sandmen havde kalkuleret med det? Ihvertfald bød de – i overført betydning – folket velkommen tilbage med otte engelske numre på stribe fra bagkataloget – og især ”Bombing for Peace” og ”White Trash Red Front” – begge serveret med punket energiniveau og masser af nerve fik igen genoprettet samspillet mellem band og publikum.

The Sandmen kvitterede for tilliden ved at skrue op på max ydeevne – og de næste numre var en perle af et hattrick af rock på aller højeste internationale niveau. Først den stærkt The Doors inspirerede ”Roadside”, fulgt op af den herligt støjrockende ”Big Texan” og så den eviggrønne ”House in the country”, der blev spillet med en tidløs friskhed over sig.

Det samme kunne ikke siges om den ellers mindst lige på ikoniske ”5 min past loneliness”, der lød lidt som en doven fadøl smager. Det føltes som et nummer der enten har brug for lur eller en ny optændingsblok.

Det behøvede sidste nummer ”Devilsway” ikke og det beviste nok engang at Ole Lukøje er og bliver bedste vejviser til The Highway to Hell – og at det band her bare har et bagkatalog af sange, som aldrig ruster.

The Sandmen behøver ikke opsøge Dr. Rock foreløbig. På dansk har de genopfundet sig selv – og hvis ikke allerede man havde set lyset i nogle af de foregående 8 af 19 sange på dansk, så blev det lysende klart i første ekstra nummer ”Rundt om solen”.

De lukkede og slukkede med ”Udkantsdreng” – vel ganske passende nu hvor vi stod bare 4 kilometer fra Svogerslev, hvor Allan Vegenfeldt er vokset op. Der bor denne skribent i dag. Og indrømmet – jeg spejder hver dag efter lyden af nogle flere sorte får.

The Sandmen har fire koncerter her i december i Århus, Holbæk og to i KBH – og så er de tilbage på en forårsturne med 11 koncerter i perioden 16.04 – 14.05.


Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.