TINA DICKOW – Ringsted Kongrescenter – 21.04.22

405A5387

Fotograf: Maria Fremming

”Tak for Tina! – og for en varm og skøn turné-premiere i Ringsted”

“Vi er her endnu

Og lige nu

Er der sang i alle stuer

Vi er her endnu

Og lige nu

Er der lys i alle vinduer”

Det her omkvæd i sangen “Lige Nu” på Tina Dickows ny og første dansksprogede fuldlængde-album, har de seneste uger gjort mig så glad, at jeg har været ved, eller har tudet, de fleste af de gange, jeg har hørt Tina Dickow, jublende synge det på den vanvittigt fine og stærke Bitte Små Ryk-plade, der udkom for en lille måneds tid siden.

I går hørte jeg ”Lige Nu” igen, live til Tina Dickow og hendes supergodt spillende bands turnépremiere i Ringsted Teater & Kongrescenter og blev bevæget igen. Bevæget, som jeg i øvrigt blev det meste af premierekoncerten igennem af at opleve Tina Dickow, som jeg vel senest var til koncert med for en 15-16 år siden, hvor hun var lige i fasen mellem ung, lovende, upcoming, stadig lydende lidt som Tracy Chapmans danske kusine, og så det helt store gennembrud.

I mellemtiden har jeg højst registreret ud af øjenkrogen, at Tina var og blev på toppen, ikke bare i Danmark, men osse i udlandet, især i vores naboland, Tyskland. Men Lige Nu-pladen med dens genialt både jordnære og højtflyvende danske sange. Og ikke mindst, en Tina Dickow, der vokalt, ikke har bevæget sig i bitte små ryk, men har taget stormskridt hen til nu at springe ud som én, der mestrer sin stemmes brug i de vildeste og flotteste detaljer. Hold kæææææft, hun synger stærkt, prøv bare at høre hende synge Hjertestorm-omkvædet på den ny plade:

”Som en storm i mit hjerte

En orkan i mit bryst

Længes jeg mod en verden

Af kærtegn og kys”

De nye danske sange fandt sin plads

Tina Dickow, live i Ringsted, sang lige så bragende godt som på pladen og med Marianne Lewandowski og Helgi Jonsson til at lægge de fedeste støttevokaler, var alene den del af koncerten helt vidunderlig. Og band´et med Dickow-vennerne hjemme fra Åbyhøj, strengespilleren, Dennis Ahlgren og Kristian Kold, bas og en trommeslager, jeg ikke umiddelbart kendte, Poul Terkildsen havde i særklasse en god aften i en koncert, hvor hele første sæt var på dansk med syv af Bitte Små Ryk-sangene og så en (for mig i ihvertfald) overraskelse, “Ingens Pige”, en Steffen Brandt på-dansk-fortolkning af ét af Tinas tidlige hits, der blev ganske anderledes nærværende end den oprindelige, ”Nobody´s Girl”.

Andet sæt, annoncerede Tina Dickow i begyndelsen af koncerten, som det engelsksprogede med sange, håndplukket fra det efterhånden halvstore bagkatalog, men sørme om ikke, Tina D havde gemt ”Bitte Små Ryk”, det ny albums titelsang, plus ”Højdesyge” fra samme album til hen mod slutningen af koncerten. Det helt vilde er, at selvfølgelig tog ældre hits som ”Count To Ten” og ”Copenhagen” (som ifølge sangerinden lige så godt havde kunnet være om Ringsted) kegler, og jeg kunne registrere på det omgivende publikums mundbevægelser, at de kan de sange udenad, men det helt vilde er, at Tina Dickow med sine ny sange har ramt sit gamle og trofaste publikum lige i r.., i hjertekulen med modersmålet som brækjern. Fornemt. Lige så stort bifald, mindst, til Bitte Små Ryk-sangene som til de ældre favoritter og ingen sure miner over alle de andre ældre hits, der ikke blev plads til.

Og så var der plads til ikke bare to, men tre ekstranumre, hvor Tina Dickow med en publikumsjubel, der havde svært ved at tage en ende, lod sig kalde frem til det sidste, alene med sin guitar og ifølge eget udsagn ikke anende, hvad hun nu skulle synge for at runde koncerten af. Det føg med opfordringer, sangtitler fra publikum, men så brød hun ud i én af de helt tidlige sange, ”Room With A View” fra hendes 2003-album, ”Notes”, albummet med skitser/notes til sange, der efter den lovende, lidt famlende debutplade ”Fuel” slog fast, at her havde Danmark fået en ny, tindrende sangerinde-sangskriver-stjerne.

Blændende oplevelse

Hvad mere er der egentlig at sige? som en anden stor dansk sangskriverstjerne en gang spurgte sig selv i en sang:

1: At det var en fornøjelse at opleve Tina Dickow varme nærvær med skønne, inkluderende monologer mellem sangene. Jeg, der som musikjournalist på DR P4, i begyndelsen af Tina Dickows karriere var en del omkring hende, ved fra dengang, hvordan hun til at begynde med var plaget af sceneskræk og nerver (som hun stålsat og stædigt fik bugt med), kan huske hvordan hun nærmest klamrede sig til sin akustiske guitar og sjældent bevægede sig mere end en halv til en hel meter væk fra mikrofonstativet. I går i Ringsted havde Tina D slet ikke guitaren på i det halve af numrene, bevægede sig frit rundt på scenen, hendes snak med publikum virkede på ingen måde indstuderet, Tina Dickow ejede den scene.

2: Jeg, eller os der sad på tribunen, i den ellers glimrende koncertsal i Ringsted, og i niveau lidt højere oppe end publikum på gulvet, sådan ca. i niveau med scenen, har en høne at plukke med lysmanden, der i alt for store dele af koncerten, ved hjælp af otte store søjler med 12 stærke projektører på scenen, simpelthen blændede os, så vi måtte holde os for øjnene og ønskede, at vi havde taget solbriller med.

Og en lille 3´er: Lyden, mest i første sæt, var noget spids og diskant, manglede noget bund, dybde og varme. Det blev bedre i 2. sæt, og måske, det er mig, der ynder de meget mindre steder end et midtsjællandsk teater og kongrescenter, der bare ikke er opdateret på stor arena-rocklyd anno 2022. Hvor gad jeg godt opleve Tina Dickow og hendes dejlige band næste gang i mere intime omgivelser, Hotel Cecil i København, Dexter Odense, STARS Vordingborg for eksempel, men det er nok ønsketænkning så længe, Tina Dickow kan blive ved med at stopfylde de meget større steder, og det under jeg hende SÅ meget, at hun kan,

SOMMERKONCERTER 2022

6. MAJ – AARHUS, ÅBNINGEN AF TIVOLI FRIHEDENS NYE SCENE – MED GÆSTER OG FEST!

17. JUNI – KØBENHAVN, PLÆNEN

18. JUNI – HELSINGØR, DOBBELT-KONCERT MED THE CARDIGANS, UDEN FOR KULTURVÆRFTET

25. JUNI – FREDERICIA – TØJHUSETS BAGGÅRD, FREDERICIA LIVE’S 35 ÅRS JUBILÆUM

1. JULI – SVENDBORG, DGI-STÆVNE

5. AUGUST – SKANDERBORG, SMUKFEST

18. AUGUST – SILKEBORG REGATTA

19. AUGUST – HASLEV, GISSELFELD SLOT, KULTURSALONERNE

20. AUGUST – AALBORG, SKOVDALEN, DOBBELTKONCERT MED JONAH BLACKSMITH

2. SEPTEMBER – HORSENS, LUNDEN, DOBBELTKONCERT MED JONAH BLACKSMITH

3. SEPTEMBER – FANØ VESTERLAND

Kurt Baagø

Kurt Baagø

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.