Musikjournalist Claus Vittus var lørdag på Tinderbox i Odense. Vi har modtaget denne rapport.
Lørdagens program på Tinderbox festival i Odenses Tusindårsskov kunne byde på to store Neil Young-fans inden mesteren selv kom på. Amerikanske Sheryl Crow har sunget sammen med Young til hans årlige støttekoncert “The Bridge School Concert”, der afvikles for at samle penge til en skole for multihandicappede børn. På Tinderbox skulle hun klare det alene, og hendes hold af topprofessionelle musikere satte ikke en fod forkert, men de gjorde det også aldeles energiforladt. Det virkede som om det var en dag på kontoret. En kedelig og varm dag – der ikke udløste megen støtte til en ellers mere end hæderligt kæmpende frontkvinde.
En anden af Neil Youngs store fans er danske Michael Falch, som til gengæld havde både energien og begejstringen med, så det blev til en bragende god dag på kontoret. Endda inde i et telt væk fra den stegende sol. Med en god blanding af syng-med-sange til publikum – lige fra ”l et land uden høje bjerge” og de største Malurt-hits til helt nye uprøvede sange, som alle faldt i god jord. Han blev bakket op af en stærk duo i danske Lars Skjærbæk på guitar og norske Live Johannesen på cello. Deres musikalitet løftede Falchs annoncerede solo-show op til et eksempel i passioneret sammenspil, som Sheryl Crows mandskab kunne lære noget af. Michael Falch selv var udadvendt, snakkende og storsmilende glad, hvilket lagde bunden til den gode stemning.
Neil Young selv gik på scenen, da solen var gået ned. Tinderbox-koncerten er den første i hans sommerturné, som bla. fører ham til Hyde Park, hvor han giver dobbeltkoncert med Bob Dylan.
Neil Young har det unge orkester Promise of the Real med sig på turneen. Det er ledet af Neil Youngs gamle ven Willie Nelsons søn Lukas, og orkestret blev dannet da Lukas mødte trommeslageren til en Neil Young-koncert. De tog sågar navn efter en linie i Youngs sang ”Walk On”, så det er nærmest incestuøst at Young for fem år siden valgte dem som sit backingband.
Selvom det nærmest er et hyldest-orkester, så gør det dem alligevel velspillende og smittende begejstrede – den ene guitarist og bassisten nærmest hoppede igennem de heftigste numre.
Koncerten blev en blanding af lange guitar-fyldte passager som voksede sig store og heftige til roligere bløde ballader, men dog hele tiden med Youngs guitar i centrum.
Neil Young plukkede fra alle hylder i hans lange karriere med numre fra Buffalo Springfield-tiden i 60erne (”Mr. Soul”) og hans første solo-plader og hans store gennembrud Harvest (numrene ”Words” og ”Alabama”) videre over rock-klassiskeren ”Hey,Hey, My My (into the dark)” til den nyeste sang ”She showed me Love”
Den 73-årige Young var tændt, men optrådte næsten på løssluppent, så det til tider kunne minde om en dag i øvelokalet, og derfor var der nogle af numrene, der famlede lidt rundt og blev afsluttet hurtigt og andre trukket ud i lange guitar-tvekampe – f.eks. i de 11 minutter lange Cowgirl in the Sand, Down by the River og den lige så lange afsluttende ”Keep on rocking in the free World” , der satte et bragende flot punktum for festivalen.
Men hvem vil ikke godt være i øvelokalet med en ægte og stadig sprællevende legende.