Tom Bjerg (solo) – Vinyl Freak, Roskilde – 25.03.23

20230327_212512

Fotograf: Mads Kornum

”Det du ser er hvad du får”

Et er at kunne lave et par så vanvittigt gode og gennem producerede og nuancerede popalbum, som Tom Bjerg har gjort det med deres to album ”Hurtigt ud/hurtigt hjem” og ”Toner fra bunden”. Her folder femmandsorkestret – endda undervejs også gæstet af en veloplagt blæsersektion – sig for alvor ud med den slags iørefaldende sange og arrangementer, der er som skabt til radio formatet.

Ja, rent faktisk har hele tolv Tom Bjerg numre været afspillet på hele Danmarks Radio. Singlen Det højeste sted har som topscorer været afspillet hele 221 gange. På den vis ER musikken på en måde allerede kvalitetsstemplet.

Noget andet er så kunne bevise, at sangene kan stå helt for den selv, måske lige ledsaget af en enkelt lille en lille anekdote eller relevant historie.

Den opgave løftede den gennemsympatiske og altid vedkommende fynske sangsmed Tom Bjerg, der har lagt navn til bandet af samme navn, da han lørdag gæstede den hyggelige pladebutik Vinyl Freak i hjertet af Roskilde. 20-25 mennesker fik sig en gratis – og for nogle ganske uventet – intim oplevelse, der er værd at tale om.

Mange pladebutikker er heldigvis begyndt med disse in-store koncerter, der naturligvis har til formål at gøre opmærksomhed på et konkret produkt – typisk en aktuel albumudgivelser. Men de tjener også et andet, og skulle jeg mene, langt større formål. Disse små intime koncerter formår nemlig ofte, at levendegøre den musik som streaming mastodonterne (naturligvis ved hjælp af alle os forbrugere) er ved at gøre til en død metervarer, styret af algoritmer uden menneskeligt ansigt, andet end det som de største pladeselskaber betaler for kommer frem.

Vi skal forhåbentlig aldrig glemme, at musik er mere end en vare. For nok drømmer de fleste udøvende musikere om kunne komme til at leve af deres musik, men mest af alt ønsker de fleste at dele den med nogle. Det kræver ’bare’ lige at nogle ved, at lige præcis deres musik findes og er til.

Mens discokuglen nænsomt drejede rundt i midten af lokalet delte Tom Bjerg med sin stemme og sin akustiske guitar ud af sig selv via seks nedbarberede sange, heriblandt Det højeste sted, der blev præsenteret i sin reneste form, ligesom numrene Godt vi tog afsted, En sær forbindelse, Nord, Ikke et spørgsmål om kærlighed, og Timer nok gjorde det.

Det fungerede, det rørte, gjorde indtryk, og satte aftryk, så der bagefter var godt gang i både salg af det nyeste album, og i snakken, mens folk i butikken over højtalerne samtidig kunne høre albummet i sine fulde omdrejninger.

Det er vel det man kalder for samspil. De kan noget disse pladepushere. Så støt nu op omkring dem hvis du kan, og hvis du virkelig brænder for musikken. De er et vigtigt bindeled i forhold til målet om at holde musik levende og i omdrejninger.

Som en krølle på halen til det store spørgsmål om kærlighed eller ikke kærlighed – til hinanden, til livet, til musikken – kunne Tom Bjerg berette om at nummeret Ikke et spørgsmål om kærlighed i øvrigt for nylig havde fået sig en anderledes og autentisk billedside.

”Sangen er en slags anti-kærlighedssang, eller måske nærmere en sang om den betingelsesløse kærlighed. Den du møder i et mangeårigt ægteskab, i forholdet mellem forældre og børn eller måske mellem sjælevenner. Det er også en sang om alt det andet. Alt det der, trods kærligheden, er svært eller gør ondt.

Sangen er indspillet på et autoværksted i Svendborg, i en pause hvor mekanikerne kortvarigt slukkede for værkstedsradioen. Vi synes den lokation var passende eksotisk og hverdagsagtig på samme tid – ligesom kærligheden..”

– Tom Bjerg
Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.