TROELS TRIER – Badeanstalten – 20.11.19

850_4193

Fotograf: Frank Nielsen

"Rød mor og Grøn far med skarphed og humoren intakt"

50 år siden. Det er ikke så lidt, der er 50 år siden i år. Månelandingen, Woodstock-festivallen, pornoens frigivelse, det første Led Zeppelin-album og ikke mindst skabelse af RØDE MOR.

Danmarks absolut førende politiske rock-gruppe og kunstner-kollektiv op gennem 1970erne. Troels Trier, sangeren, den mest markante af dem, snart 80-årige Røde Mor-sanger, markerer dermed sit 50-års-jubilæum som scenekunstner i år, og det gør han ved at tage ud med et talkshow med indlagte sange fra hele karrieren, Røde Mor-sange, sange fra solo-karrieren og så fra bodega-duotiden med Bøf Med Løg og Rebecca Brüel.

I aftes var Troels Trier så i Slagelse med sit ”Fra Røde Mor-til-Grøn far”-show. Med salgsudstilling og salg af Trier-billedkunst i pausen. Man kan godt se, at Troels Trier nærmer sig de 80, den raspende stemme er blevet en smule mere grødet, men ellers er Trier i topform. Ingen nævneværdige tegn på alderdoms-svækkelse. Slet ikke. Skarpheden, humoren er 100 pct. intakt.

I løbet af koncerten fortæller Troels Trier om nøjagtig for 50 år siden, da Vietnam-krigen, modstanden mod USA´s krig i Vietnam, animerede Trier og et par andre billedkunstnere til at lave anti-Vietnamkrigs-plakater, men musik og sang skulle der osse til, og så skrev Troels Trier, Che-sangen, Fuglen Over Rio Grande. Sådan fødtes kunstner-kollektivet, Røde Mor.

Troels Trier på scenen i dag har udover skarpheden og humoren et herligt nærvær, det er næsten mere som at sidde i et privat selskab og høre et ældre familiemedlem underholde med eskapader fra et langt liv end at være til koncert eller foredrag. Vi slipper for navlepilleri, eller kald det bare selvreflektion, selvransagelse, anger.

Troels Trier er ikke dén, der stiller sig op og analyserer, om eller, hvor de venstreorienterede gik galt i byen, at politisk musik og kunst nærmest afgik ved døden, da 1970erne blev til 80erne. Sådan var det bare.

Trier fandt sammen med et andet venstrefløjs-ikon, fra Jomfru Ane Band, Rebecca Brüel, så blev de to par og bodega-underholdere. Og flyttede til Fyn og drev økologisk landbrug i 12 år til, det var pensionstid.

Måske er Troels Trier alligevel et eller andet sted en smule skizofren over sit liv og værk: Ihvertfald, fra start til slut i Rød-Mor-til-Grøn-far-showet, omtaler Troels Trier, den 79-årige, scene- og billedkunstneren Troels Trier som sit alter ego. Jeg tror nu nok, Trier, den offentlige og Trier, den private, hænger vældig godt sammen.

Jeg kan ikke få øje på flere Trier-one-man-shows i år, men til næste år, 2020, når det ikke længere er 50, men 51 år siden, Røde Mor begyndte, så er Troels Trier Kulturhuset Viften, Rødovre d. 9. februar. Inden da har Trier haft fødselsdag d. 17. januar, og kan så lade sig fejre for sine 80 år i 2020, når nu 50års-kunstnerjubilæums-året er ovre.

OBS.: Det indledende foto er ikke fra Badeanstalten men er taget af Fotograf Frank Nielsen ved en Røde Mor koncert tidligere i 2019

PRESSEFOTO af Stephen Freiheit
Kurt Baagø

Kurt Baagø

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.