X – ”Alphabetland”

”Punken kommer fra Los Angeles, og der er fuld fart på, selv om der er gået 40 år”

1980 er 40 år siden, og punken var død. Ikke? Sex Pistols fandtes ikke mere, og The Clash spillede ikke længere punk. Men i slutningen af april dét år var der nyt fra L.A. Og det var punk. ”Los Angeles” hed pladen simpelthen, og bandet hed X. Det var forrygende, og det samme var gruppens næste skive, ”Wild Gift”.

Senere i 1980 kom der yderligere et heftigt punkband fra Californien – Dead Kennedys fra San Francisco. En turnéudgave af af dette orkester eksisterer fortsat. Uden f.eks. forsangeren Jello Biafra.

Men X findes i stærkest tænkelige opstilling med sangeren og bassisten John Doe, nu 67 år, sangeren Exene Cervenka, 64, trommeslageren D.J. Bonebrake, 64, og guitaristen Billy Zoom, 72. De har netop udgivet deres sjette studiealbum, ”Alphabetland” – fire dage inden de kunne fejre 40 års-jubilæet for deres første lp. For nørderne: Datoerne var 22. og 26. april.

Pressefoto : X The Band / Facebook

Mere for nørderne: ”Alphabetland” er i virkeligheden det ottende album med X. Men de to nærmest foregående, ”See How We Are” (1987) og ”Hey Zeus!” (1993) var ikke med den klassiske lineup. Billy Zoom var fra 1985 afløst af Tony Gilkyson. Men Zoom vendte tilbage i slutningen  af 1990’erne.

Derfor er det ikke fake news, når X på sin hjemmeside skriver: ”First new album in 35 years”.

Musikken da? Jo der er så megen fart på og så megen energi i den, at det virker som pral, at den bliver spillet af fire personer, der i gennemsnit er 67 år gamle.

De spiller 11 sange på 27 minutter. ”Cyrano deBerger’s Back” er med 3 minutter og 4 sekunder pladens længste. Det er så kontant, koncentreret og råt, at man ikke behøver mere. Det er ligepå, befriende og medrivende. Svært at sidde stille til. John Doe og Exene Cervenkas røster er en mærkværdig konstellation, men på forunderlig udisciplineret vis fungerer de sammen.

Også debutalbummet ”Los Angeles” havde en spilletid på 27 minutter. Men på det rakte bare til 9 numre!

Til allersidst på den nye plade er der et enkelt stille lyrisk nummer, ”All The Time In The World”, som Exene Cervenka snarere småsnakker end synger sig igennem.

I det større perspektiv er ”Alphabetland” ikke så betydningsfuld som de to ovennævnte plader fra 1980 og 1981. Dengang var der en overraskelseseffekt, en mysticisme og en variation, som ikke er der i dag. Til gengæld er der nu rutine, afslappet attitude og en erfaren sans for riffs og melodi.


Bonusinfo: Exene Cervenka har et enkelt barn, sønnen Henry Blake Mortensen, som i dag er 32 år. Faderen er skuespilleren Viggo Mortensen, hvis eneste barn Henry også er. Exene og Viggo var gift fra 1987 til 1997.

Nåja, og så kan du ikke gå ud i dag og købe ”Alphabetland” i en butik eller bestille albummet online på cd eller vinyl. Af praktiske årsager kommer de formater først ”cirka” 22. august. Men det findes digitalt. Bare søg. Jeg har haft det på repeat de seneste par timer.

Udgivelsesformat: Digitalt
Udgivelsesdato: 22.04.20
Label: Fat Possum Records
Genre: Punk

Leave a Replay

Udgivelsesformat: Digitalt
Udgivelsesdato: 22.04.20
Label: Fat Possum Records
Genre: Punk
  • Få en banner via “Fællesskabet Side 33”

  • Følg os her

    Scroll to Top

    Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.