Total Hip Replacement & Anyankofo – Viften, Rødovre – 14.04.22

20220414_213832

Fotograf: Mads Kornum

“Pure fire”

Skulle der være en booker fra Roskilde Festival, der læser med her så lad mig gøre det kort og klart. Total Hip Replacement & Anyankofo har åbenlyst alt hvad der skal til af musikalsk kvalitet, nyskabelse, showmanship, spilleglæde, og ikke mindst en knitrende ild i øjne, sind og sjæl. Om de fik chancen, ville de med garanti kunne ’sætte ild’, uanset hvilken teltscene de fik på Roskilde.

Deres bæredygtige og samfundsbevidste world-pop er en simrende smeltedigel af genrer, der lever og ånder sjælfuldt i nuet, og med respekt for historien. Det emmer af ungdommelig energi men smager også undervejs af alt godt hentet imellem pejlepunkter som Talking Heads, Sly & Robbie, og Weather Report.

Hver eneste af de 10 musikerne på scenen kan deres kram og lidt til. De ikke bare mestrer deres instrument/instrumenter, de agerer alle som levende og legende enheder i en organisk helhed, og man må forbløffes over at det hele kan sidde så meget ’lige i skabet’ på deres første job på turen.

Carl West Hosbond, Victor West Hosbond, Keld Hosbond, Anja Kulyova, Jakob de Place, Lasse Damsgaard Andersen, Viggo Bandholm Jensen udgør den danske akse, mens Richmond Lamptey, Frank Kobina og Emmanuel Ackon har taget turen fra Ghana. Man kan vel dårligt kalde det kulturudveksling, for når disse 10 spiller op, så er det nærmere en ren kultursammensmeltning.

Pressefoto (uden Keld Hosbond)

Sammen på scenen kalder de sig meget naturligt for Total Hip Replacemet & Anyankofo, for ”Anyankofo, betyder venner på det Ghanesiske sprog ‘fante’. Det er også titlen på det aktuelle album, som er udsendt i dag, og som vi allerede her på siden har haft masser af godt at sige om.

Det er fra første tone fra åbningsnummeret ”Crossroads” tydeligt, at bandet på scenen swinger sammen, Ikke kun musikalsk, men også på det menneskelige plan, og det smitter af. De tør folde deres sange ud – og gribe de muligheder, der opstår undervejs. De tør også undervejs slukke ilden, og sætte sig på gløderne, eller rettere på scenen midt i koncerten, og bede publikum rykke tættere på og synge med på ”Rumours”. Hvis man ikke kunne mærke magien, skulle man være kørt direkte fra Viften og til vagtlægen. Jeg havde godt nok hørt rygter om at en intim oplevelse, også kunne være en ‘ud af kroppen’ oplevelse. Nu fik jeg det bekræftet.

Foto: Mads Kornum

Og sådan er en koncert med Total Hip Replacement et sandt sansebombardement. ’Rytme Hans’ er med i ånden, og griber hvad der er imellem himmel og jord, fuldstændig fri for kassetænkning. Ganske befriende.  

Alle numre – på nær ”Midnight Driver” – fra det nye album præsenteres, og giver en naturlig travlhed i merch boden efterfølgende, hvor der sandelig også kan købes en total hip specialøl – brygget af det gode Ebeltoft Gårdbryggeri. Total Hip Replacement er simpelthen et gennemført kvalitetsprodukt, og leverer den slags musik, der kan gå under betegnelsen naturmedicin. Vi kunne jo kalde det ’musikfullness’.

Foto: Mads Kornum

Det er nærmest umuligt at udpege højdepunkter – for højdepunktet var sådan set hvert eneste af de 90 minutter. Men altså, den fusionsjazzede udfoldede udgave af ”Arena” og den vitaminrige version af ”Positive” gav altså ekstra motion til smilehullerne – ligesom det tankevækkende og tekstmæssigt modne og modige “Guilty” gjorde det.

Og apropos motion, sikke en form disse musikere skal være i med sådan et energi niveau på scenen. Imponerende.

Man kørte taknemlig hjem fra Rødovre mod Roskilde med et stort smil på læben, og et håb om at rygterne må løbe stærkt om dette ensemble, og sikre at mange flere mennesker kommer ud og ser dem og tager del i festen. For som min gode ven Rene konstaterede ”Der er da ingen, der IKKE ville blive glad ved at være med til sådan en koncert”. Og han har ret. Vi har vel omkring 60 mennesker til en koncert, der burde have været totalt udsolgt!

Så en opfordring herfra. Kom glad – eller måske nærmere – kom afsted, og bliv glad.

PS: Selv blev jeg lige ekstra glad over at støde på sangerinden Luna Ersahin fra AySay foran scenen – for blot at blive lige den tand gladere endnu – over senere at se hende shine på scenen som special guest på ”Feeling”.

Fotos ovenfor af : Mads Kornum
Mads Kornum

Mads Kornum

Leave a Replay

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.